Červar: Balić bi mogao biti odličan trener, ali jednog dana

Červar: Balić bi mogao biti odličan trener, ali jednog dana

Tekst: Dea Redžić
Foto: Cropix

LINO ČERVAR jutro nakon finala morao se pojaviti na treningu svog kluba u Skopju, jer već za 24 sata čeka ga put na pripreme. Nije se s igračima vratio u Zagreb, propustio je "svečani" doček i poljubac premijerke Jadranke Kosor. Na to ga je u prvom obraćanju nakon Eura podsjetila Hloverka Novak Srzić pred kamerama HTV-a.

"Ponosan sa na našu premijerku"

"Drago mi je da su igrači bili kod premijerke, dopalo mi se da je došla na finale s toliko ljubavi. Bila je tako skromna, tako pristupačna, tako sam ponosan na nju. A dobronamjerni se ne trebaju sekirati, nitko ne može srušiti naše odnose i kult ove momčadi. Objasnio sam igračima da jedini let za Skopje imam u osam ujutro, ipak ne smijem razočarati ljude u klubu."

U ekskluzivnom tonu Lino je objasnio zašto je usred prvenstva opet dao pa povukao ostavku, čemu svađe s Ivanom Balićem te kada i kako misli pobijediti Francuze. Koliko je izravnih pitanja dobio, Lino je još i puno toga rekao. Prvenstveno se tu misli na odnos s Ivanom Balićem. Dok on o Červaru i svemu ostalom šuti pred novinarima, Červar je prilično izravno poručio tko je gazda u dvorištu, nakon što je javnost svjedočila novom neurotičnom susretu dvojca Balić - Červar pred kraj prvog poluvremena finala. Nervozu su prenijeli i na momčad.

"Balić je vrhunski igrač, dodijelio bih mu nagradu najboljeg na turniru, sudjelovao je u svemu, bio je lider, ali ja sam tvrdoglav i kad kažem da nešto nije u redu, onda je to tako. Mi se ne moramo svađati, ali moram reći svoje mišljenje."

"Naravno da je i Balić tvrdoglav i treba biti, ali ja sam stariji, više znam i ne popuštam. Mogao bi Balić biti i odličan trener, ali jednoga dana. Treba ga kritizirati kad nešto ne valja."

Umjesto svađe s novinarima - borba za slobodu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je o svojim stranačkim kolegama, Kosor i Balićem, zborio vrlo otvoreno, Lino je ostao nedorečen kada je trebalo objasniti novi pokušaj odlaska s klupe reprezentacije. Iako su svi znali da Lino neće nikuda. Stradali su, dakako, novinari, a ovaj put Lino je, upitan da objasni zašto je ostavku povukao, počeo o novinarskim slobodama;

"Novinari moraju znati da nisam neupućen u novinarstvo. Završio sam studij u Beogradu, bio sam glavni i odgovorni urednik lokalnog lista. Danas se moramo boriti za slobodu novinarstva. Treba li slijediti upute urednika ili pisati po savjesti, ako ti o poslu ovisi egzistencija? Čak je i mome unuku jasno da je to tako. Kada bi novinari pisali po savjesti, nikada mi ne bi podmetali. Neki su mi savjetovali da pozovemo na bojkot Jutarnjeg i Večernjeg lista, ali to nije rješenje, treba se boriti za slobodu novinarstva. Problem je u projektu London, svi su nas kritizirali. A ja nisam nikakav bjegunac. Novinari su se pravdali da su naslovne kompozicije sastavljali urednici.

"Strani vlasnici medija moraju shvatiti da se u Hrvatskoj ljube naša djeca!"

"Od početka mog dolaska u reprezentaciju podvrgnut sam linču novinara. Šačica ljudi ne može me pobiti jer nisam dio sustava. Volim kreativnost i inovaciju, a nekima se ne sviđa jer misle da o rukometu mogu govoriti u kavani. Ne želim da me nitko obezvrjeđuje", objasnio je Lino zašto ga ne vole.

Lino je, dakle, spreman dati ostavku zbog urednika i stranih vlasnika medija koji teže kapitalu?

"Svatko u svom poslu mora imati ideju i boriti se za nju. Bez ideje nema zajedničke vizije kada želite napraviti tim. Tim mora vjerovati, a u državi se stvarala klima protiv pomlađivanja reprezentacije. Mediji su se potrudili da stvore promociju o pogrešnom potezu. Znam da mediji nisu u našem nego u stranom vlasništvu, ali oni moraju znati da se kod nas treba ljubiti našu djecu."

Tako je Lino objasnio naprasnu odluku o ostavci koju je kasnije povukao,  Scenarij koji smo već gledali i u Norveškoj. No, put i težina srebra ipak su nešto drugačiji od prije dvije godine.

"Nedostajalo nam je iskustva, u finalu smo platili ceh mladosti. Bili smo ravnopravan protivnik moćnoj Francuskoj, nema bojazni za našu budućnost. Riskirao sam s pomlađivanje, ali su igrači ispunili očekivanja. Da sam uspio, svjedoče svi pozivi i podrška od ljubitelja sporta i građana da ustrajem i dalje. Ne kajem se, bit će korisno ovo što radim za našu budućnost."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara