Crna ljestvica HNL-a: Domaći napadači izumiru, svi vodeći strijelci su stranci

Crna ljestvica HNL-a: Domaći napadači izumiru, svi vodeći strijelci su stranci
Foto: Grafika, Index

VREMENA kad su hrvatskom ligom iz sezone u sezonu dominirali domaći golgeteri poput Davora Vugrineca, Igora Cvitanovića, Joška Popovića, Tomislava Ercega, Nina Bule, Renata Jurčeca ili Roberta Špehara daleko su iza nas. Industrija nogometa danas se temelji na mobilnosti, igrači matične lige napuštaju kao djeca i mnogi od njih nikada niti ne zaigraju u domaćem prvenstvu.

Hrvatska ima veliki problem. HNL je jedna od najzapuštenijih liga u Europi, a promjene se događaju toliko tromo da su na kraju beznačajne. Osim kada HNS nenajavljeno promijeni pravilo o broju stranaca u klubu i poveća kvotu sa šest na osam. Oko 40 posto HNL-a danas čine stranci, a crne ljestvice vodećih strijelaca lige ozbiljno otvara temu opstanka hrvatskih napadača u domaćoj ligi. 

Svi koji su ih slijedili na golgeterskoj ljestvici proteklih godina u Hrvatsku stigli su kao strane akvizicije. 

Andrijašević se jedini ugurao do vrha 

Prije dvije sezone tadašnjem napadaču zaprešićkog Intera i najboljem strijelcu lige Iliji Nestorovskom u leđa su gledali Makedonac Muzafer Ejupi, Bosanac Armin Hodžić, Slovenac Roman Bezjak i Čileanac Junior Fernandes, a prošle sezone najbolji golgeter HNL-a bio je Hajdukov Mađar Marko Futacs. Iza njega su se naredali Alžirac El Arabi Soudani, već spomenuti dvojac Hodžić - Ejupi te Austrijanac iz redova Rijeke Alexander Gorgon. Interesantno, jedini Hrvat koji se na ljestvici strijelaca posljednja 24 mjeseca ugurao među strance bio je veznjak Franko Andrijašević.

Situacija se nije promijenila ni ove sezone. Nakon deset kola, među vodećim strijelcima lige nema Hrvata, iza njih su Marić (Osijek) i Krstanović (Lokomotiva).

Trenutno ljestvicu predvodi kosovski ofenzivac Lokomotive Lirim Kastrati sa sedam golova, dok drugo mjesto s po šest zgoditaka dijele Komnen Andrić, Lukasz Piotr Zwolinski te Ramon Nazarenko Mierez.

Radonjić, Puljić i Boban kao posljednji Mohikanci

Napadač zaprešićkog Intera Andrić porijeklom je Srbin, Zwolinski koji oduševljava u dresu NK Gorice Poljak, a novo otkriće pulske Istre Ramon Nazareno Mierez je Argentinac. Na trećem mjestu ljestvice strijelaca s pet pogodaka nalazi se pak Brazilac iz redova Rijeke Heber Araujo Dos Santos, dok četvrto mjesto s po četiri pogotka dijele Hajdukov Makedonac Mirko Ivanovski, bosanskohercegovački veteran Ivan Krstanović te njegov sunarodnjak Haris Hajradinović.

Jedini hrvatski nogometaši u ovom trenutku u HNL-u koji se svojom golgeterskom konstantnošću donekle mogu usporediti s velikanima s početka teksta su 28-godišnji napadač Lokomotive Dejan Radonjić, godinu dana stariji napadač Osijeka Gabrijel Boban te 25-godišnjak iz redova Rijeke Jakov Puljić. Sva trojica u svojim nogama imaju po preko stotinu utakmica u hrvatskoj nogometnoj ligi. U trenutku pisanja teksta Radonjić i Boban postigli su ukupno po 33 gola u HNL-u, a Puljić 27.


Ljestvica strijelaca:

Sezona 2016./2017.

1. Ilija Nestorovski          28 golova
2. Muzafer Ejupi               18 golova
3. Roman Bezjak            13 golova
4. Armin Hodžić              13 golova
5. Junior Fernandes       12 golova
6. Tino Sušić                   12 golova
7. Franko Andrijašević  12 golova
8. Gabrijel Boban          10 golova

9. Eros Grezda                 9 golova
10. Bekim Belaj                9 golova

Sezona 2017./2018.

1. Marko Futacs           18 golova
2. El Arabi Soudani      17 golova
3. Armin Hodžić            16 golova
4. Franko Andrijašević  16 golova
5. Muzafer Ejupi           14 golova
6. Alexander Gorgon      12 golova
7. Roman Bezjak         11 golova
8. Mario Gavranović    11 golova
9. Ante Erceg              11 golova
10. Jakov Puljić           11 golova

Sezona  2018./2019, nakon 10 kola 

1. Lirim Kastrati (Lokomotiva) 7 golova
2. Lukas Zwolinski (Gorica) 7
3. Komnen Andrić (Inter)  6
4. Ramon Mierez (Istra) 6
5. Heber Araujo (Rijeka) 5
6. Haris Hajradinović (Osijek) 4
7. Mirko Ivanovski (Hajduk)  4
8. Ivan Krstanović (Lokomotiva) 4
9. Mirko Marić (Osijek) 4

10. Jean-Philippe Mandy (Slaven Belupo) 4

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara