"Crni navijači", jeste li provjerili nalazi li se vaše ime na listi?

"CRNA LISTA" sa 400 navijača predana je austrijskoj policiji, a "crni" navijači ne mogu znati da su na njoj osim ako pismeno ne prođu policijsku birokraciju. To se ne sviđa Tihomiru Distleru Tiletu, koji je kao bivši vođa Ultrasa iz Vinkovaca, vraćen s Njemačke granice prije dvije godine kada je bilo Svjetsko nogometno prvenstvo.

"Nisu tu u pitanju samo masovne tučnjave i neredi. Netko ima zabranu zbog toga što je radio pizdarije na domaćim, netko na stranim utakmicama, ima onih koji su palili bengalke ili unosili koješta na stadion", kaže Tile. On ne planira EP gledati u Vinkovcima, nego će otići u Austriju, ali preko Mađarske, jer su Slovenci "zajebani".

Tužio državu zbog vraćanja s granice i dobio 15 tisuća kuna

Kako Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj počinje sutra, netko od "175 potencijalnih i 223 vrlo rizična nasilna navijača", kako ih je oslovila policija na "crnoj listi", sigurno će biti vraćeni s granice. Kako im se to ne bi dogodilo, policija im je ostavila mogućnost da se jave u svoju policijsku upravu i službenom pismenom molbom zatraže uvid u crnu listu, prema Zakonu o pristupu informacijama.

Kako je rok za odgovor dva tjedna, tako da oni koji to nisu učinili do sad, dotad bi mogli propustiti nastup naše reprezentacije u prvom kolu, a i sama procedura sama po sebi nije privlačna, dobar dio njih se neće gnjaviti s tromom birokracijom.

"Nisam podnio zahtjev, a ni neću. Dva puta su mi rekli da nisam na 'crnoj listi', a onda su me vratili. Idem pa što bude. Treća sreća", kazao nam je Tomislav Glušić, jedan od šest navijača koji su dobili odštetu za duševne boli zbog vraćanja s granice pri ulasku u Japan 2002. godine.

"Objavite popis, obavijestite nas ili recite HNS-u da nam ne prodaje karte!"

"To je bilo kontra svakog zakona, pitali smo u našem veleposlanstvu u Japanu, MUP-u i u Ministarstvu vanjskih poslova, a svi su nam odgovorili kako smo 'čisti' i svejedno su nas vratili. Svi smo dobili po 15 tisuća kuna odštete", kaže Glušić. Zato, zaključuje Tihomir Distler, bi bilo najbolje da policija objavi popis navijača s "crne liste".

"Ili da objave popis, ili da nas obavijeste ako ne smijemo ići. Mogli su makar obavijestiti Hrvatski nogometni savez da nam ne prodaje karte, jer se one ne mogu koristiti ako glase na tuđe ime. Ti će ljudi pokupovati karte, doći na deset kilometara od Beča i onda će ih vratiti, a karte će propasti", kaže Tile, i dodaje "oni koji su na listi nemaju se što ljutiti, ako su radili pizdarije, radili su".

Ali policija, koja zakonitu mogućnost uvida u "crnu listu" smatra velikim civilizacijskim dosegom, smatra da to što neki navijači misle, nije baš toliko važno. Upitan za komentar na apel navijača da se lista objavi, glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec kaže: "Nije me briga što bi navijači više voljeli", te im poručuje da prođu cijelu proceduru ako misle na Euro, a pretpostavljaju da su sumnjivi.

A.B.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara