Cro Cop ekskluzivno: Ne bih nekoga nazvao 600 puta niti da idem pred streljački vod

Tekst: Marko Petrak
Foto: UFC

VEĆ se desetak dana zna da će Mirko Filipović karijeru nastaviti u trenutačno najjačoj svjetskoj MMA organizaciji. Dolazak u Zagreb velikog UFC-ovog bossa Lorenza Fertitte dao je naslutiti da slijedi još jedan veliki obrat i da će Japanci gotovo sigurno izgubiti svoju posljednju veliku zvijezdu. Ubrzo su dogovor slavodobitno potvrdili i čelnici američke organizacije, međutim Cro Cop je i dalje šutio. Dok i zadnja stavka ugovora koji mu jamči tri borbe pod UFC-ovom zastavom nije bila utanačena, službene izjave iz Cro Cop teama nije bilo...

Sada je napokon sve riješeno, ugovor je potpisan i ovjeren, a Mirko je u velikom intervjuu za Index najavio nastavak vrlo uspješne MMA karijere. 

Je li ugovor o kojemu se već desetak dana priča u svjetskim i hrvatskim medijima potpisan?

"Da. Na moje veliko zadovoljstvo potpisao sam ugovor s američkim UFC-om na sljedeće tri borbe. Prvu ću imati u Dallasu 19. rujna protiv Brazilca Juniora Dos Santosa."

Zašto UFC, a ne Japan? Od kuda veliki preokret?


"Motivi su ti što je UFC postala zapravo jedina globalna borilačka asocijacija koja u ovom trenutku ima težinu i reputaciju na svijetu. Na moju žalost Dream nije slijedio legendarni Pride gdje sam se svojevremeno borio, dok je s druge strane UFC rastao u svakom pogledu. Japan mu trenutačno ne može konkurirati niti financijski, niti sportski."

Je li ti žao? Dojam je bio da si uvijek preferirao ring ispred kaveza.


"Naravno da mi je žao. Sve što sam u karijeri postigao, postigao sam u Japanu. Ne dugujem to niti Prideu, niti Dreamu, nego dugujem japanskoj publici koju iznimno cijenim i poštujem i dalje. Nadam se da će oni razumjeti moju odluku. U današnje doba, doba globalne recesije, ne vidim da će se tako skoro netko približiti Amerikancima. Možda i hoće, ali za nekoliko godina kada više neću biti u ovom sportu."

Protivnik je već potvrdio borbu prije nekoliko dana. Koliko znaš o Junioru Dos Santosu i kako je došlo do toga da ćeš se u Dallasu boriti baš protiv njega?


"Protivnika je odredio moj poslodavac kao i uvijek do sada u karijeri. White je rekao da ću se boriti protiv Dos Santosa, a ja sam rekao da je to u redu. On je mladi lav, jedna od nadolazećih zvijezda, uz Caina Velasquesa najveća. Znam da trenira s Minotaurom, da je vrlo dobar boksač i odličan parteraš. Gledao sam njegov nokaut protiv Werduma i njegovu posljednju borbu koju je također dobio nokautom. Uglavnom, radi se o odličnom borcu kojega se nikako ne smije podcijeniti. No, ipak očekujem pobjedu."

Cilj je naravno teškaški pojas. Tko je i kada na redu poslije Dos Santosa?


"Idem borbu po borbu, no pojas je moj cilj. Druga borba trebala bi se dogoditi oko Nove godine, ali vidjet ćemo kako ću se oporavljati i spremati nakon Dos Santosa. Postoji i jedan termin 4. siječnja, pa je možda tada izgledno da mogao ponovno u ring. Ne znam, idem odraditi ovu borbu i onda vidjeti što je sljedeće na redu."

Kako gledaš na teškašku konkurenciju u UFC-u? Osvojiti pojas neće biti lak zadatak.


"Konkurencija je iznimno jaka. Tu je nekoliko legendi poput Couturea i Minotaura, ali i jaki borci puput Lesnara, Mira, Velasquesa, Carwina... Kao što sam i rekao, treba ići borbu po borbu i biti fokusiran na ono što je sljedeće."

Pretpostavljam da si gledao nedavnu borbu za "ujedinjenje" titule Lesnara i Mira? Je li to što si očekivao?


"Nisam ništa očekivao, no moram naglasiti da je njegova pobjeda zapravo poraz borilačkog sporta kao takvog. Ne bih htio da me se krivo shvati, Lesnar je nezgodan i vrlo opasan protivnik, ali ja kao borac starog kova ipak pretendiram tehniku. Ovo je poraz borilačkih vještina. Većinu toga što je on napravio u borbi je posljedica čiste snage, a smatram da ground&pound niti nije nešto previše atraktivan široj publici. Naravno, Lesnar ima kvalitetne sparing partenere, iskusan je hrvač i čovjek koji jako brzo uči. On ima malo borbi i tek treba vidjeti kako bi reagirao na dva, tri dobra low kicka..."Kada smo kod low kicka, kako tvoje koljeno?

"Noga i koljeno su odlično. Sve bolje i bolje, a vjerujem da će do borbe biti savršeno. Problema nikakvih ne bi trebalo biti."

Dolazak Fertitte u Zagreb je dokaz koliko visoko i dalje kotiraš u svijetu MMA-a. Je li te iznenadilo kada je rekao da će osobno doći u Hrvatsku?

"Ne znam zašto me Fertitta odlučio osobno posjetiti, ali mi je iznimno drago da je. Jako sam ugodno iznenađen njime kao osobom. Ranije sam ga samo jednom imao prilike upoznati, a ovaj put smo proveli pet, šest sati zajedno. Iznimno je skroman i odmjeren."

Smatraš li da si UFC-u bitan zbog širenja posla na Europu i Aziju?

"Ne znam ništa o tome i ne bih želio špekulirati. Kao što sam već rekao, ja sam borac, a oni su poslodavci i razloge ostavljam njima."

Kako je Dream reagirao kada si morao otkazati eventualnu suradnju? Jesu li te pokušavali privoljeti da ipak potpišeš ugovor s njihovom organizacijom?


"Sigurno da su pokušavali i da im je bilo žao. Pa i meni je bilo žao, ali ovaj put presudio je sportski izazov. Uz to, oni niti financijski ne mogu trenutačno konkurirati Americi. Uspoređivati Dreamov i UFC-ov pojas u ovom trenutku je smiješno. Nekoć je to bilo drugačije, a Prideov pojas je puno značio. Danas to više nije tako."

U Japanu si još uvijek velika zvijezda, veća nego u UFC-u...

"Jako mi je žao japanske publike. Nisam ih želio razočarati i ako se nikada više ne budem borio u Japanu, mogu samo reći da sam tamo doživio najljepše borilačke dane. Stekao sam ime u toj zemlji i doživio sve najljepše od te nacije. No, život je život i bolja ponuda je bolja ponuda."

Iako ima većinu najbolji boraca svijeta pod svojim ugovorom, UFC i dalje ne može prisiliti najboljeg od najboljih, Fedora Emelianenka, da uđe u kavez?


"Fedor vjerojatno ima svoje razloge, poštujem ih i ne bih htio previše polemizirati oko toga. To je čovjek kojeg iznimno cijenim i poštujem i on je jako draga osoba. Naravno da bi mi bilo drago da jednom dođe u UFC jer bi to otvorilo mogućnost naše nove borbe. Revanš protiv njega mi je i dalje velika želja."

Jesi li izgladio nesporazum s Danom Whiteom?

"Dana White je moj poslodavac, a ovo je na koncu ipak jedan veliki posao. Žao mi je jedino što pojedinci preko mojih leđa prebijaju neke stvar. Bio sam slobodan borac na tržištu i potpisao sam ugovor prema najboljoj ponudi. A svi dobro znaju da je jedini važeći ugovor onaj materijalni, na kojemu je potpis. Problema nikakvih nije bilo."

Je li istina da si Whitea zvao 600 puta nakon što je objavljeno da potpisuješ za Dream?


"Osobno me to jako zasmetalo. Ne znam zašto je izjavio da sam ga zvao 600 puta, kad to nije točno. To je zapravo blizu istine jer sam ga nazvao točno niti jednom. Jedino sam mu poslao poruku da se želim s njime čuti i izgladiti problem ako postoji, zvao ga sigurno nisam. Ne znam njegove razloge, no on me tom izjavom prikazao u negativnom svjetlu. Prikazao me kao jednog jazavca i dupelisca. Ne bih nekoga toliko puta zvao niti da idem na strjeljenje. Indirektno me omalovažio tom izjavom."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara