Dalmacija u ognju hajdučkog ludila: Gore dubrovačke zidine i kninska tvrđava!

Foto: Zoran Kusalo, Zvonimir Barišin, Joško Ponoš, Nikša Stipaničev/Cropix

ODBROJAVANJE do ponoći i početka 100. rođendana, kada će i Split biti obasjan vatrama bengalki i raketa, navijači Hajduka proveli su radno i svečano.

> Dobro pogledajte Zapaljeni Split na Hajdukov 100. rođendan. Ovako nešto nikad nije viđeno

Dubrovačke zidine zapalile su se točno u 19:11, Knin gorio uzduž i poprijeko!

Točno u 19:11 sati, čime je simbolično obiježena godinu osnutka kluba, zidine Dubrovnika počele su gorjeti plamenom nekoliko stotina baklji, koje su simultano "kresnute" nakon što je prva, signalna baklja zapaljena na predjelu Pustijerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su uz "Dubrovnik gori" prve asocijacije bile velike tragedije iz bliže i dalje prošlosti - katastrofalni požar iz 1667. i crnogorska agresija 1991., kada je Dubrovnik doista bio u plamenu. Međutim, od sada se uz ove sintagmu neće vezivati samo uspomene na velike nesreće. Zahvaljujući navijačima Hajduka koji su priredili veličanstvenu bakljadu, slika koja krasi i naš tekst bez problema može ući u neke od brojnih turističkih prospekata grada.

Još jedan drevni hrvatski grad obasjale su slavljeničke "svjećice" Hajdukovog stotog rođendana - u Kninu je "torta" bila famozna tvrđava, koja je okružena bakljama sa svih strana izgledala kao eruptirani vulkan na brdu Spas iznad grada. Osim na toj lokaciji, stotinjak baklji zapaljeno je na glavnoj kninskoj ulici, Zvonimirovoj. I Knin dakle gori, ali ne od "prekomjernog granatiranja", nego u čast Hajdukovog rođendana.

U čast stotke sade se masline, bijele stabla, voze karuseli..

Navijači iz Skradina su na ulazu u njihovo mjesto posadili stablo masline u spomen na veliki jubilej.

U Splitu, stanovnici svih generacija Odeske ulice na Mertojaku slavili su uz gradele od ranih popodnevnih sati. Na Spinutu,  navijači su u tijekom dana odradili generalnu probu s pirotehnikom. Na obližnjim Skalicama pažnju je posebno privlačio Tonći Meštrović, 11 mjeseci "stari" navijač Hajduka, koji će tako 100. rođendan Hajduka dočekati, a da nije proslavio ni svoj prvi.

Poljička ulica, koja vodi na južni izlaz iz Splita, bijeli se možda najviše od svih dijelova grada. Osim već uobičajenih bijelih traka rastegnutih s jedne strane ulice na drugu, biljeg boje Hajduka dobila su stabla zaštitnog znaka ove ceste - drvoreda dugog nekoliko stotina metara.

Ni navijači na krajnjem jugu ne žele zaostajati za onima bliže Splitu: dubrovačka Torcida proslavu je započela velikim karuselom ulicama grada, u kojem su sudjelovali svi motorizirani navijači. Osim toga, posebno je impresivna bila procesija kroz grad, koja se od Pila kretala preko Straduna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara