REGIJA

Dan kad je Hajduk u Beogradu usred rata srušio prvaka Europe

Dan kad je Hajduk u Beogradu usred rata srušio prvaka Europe
Screenshot: YouTube

8. SVIBNJA 1991. godine Hajduk je u Beogradu osvojio Kup Maršala Tita. U finalu je igrao protiv najjače Zvezde svih vremena koja je branila naslov u Kupu, bila prvak Jugoslavije i tri tjedna kasnije postala i prvak Europe. Tog dana na stadionu JNA pred sedam tisuća gledatelja splitski klub je osvojio trofej po kojem je 20 godina kasnije snimljen dokumentarac "Hajdukov ratni trofej".

Utakmica je odigrana nekoliko dana nakon masakra u Borovom Selu, a Hajduk je u Beograd pristao otputovati tek na intervenciju tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stipe Mesića, koji je zamolio Bijele da ipak odu i odigraju utakmicu te im za tu prigodu osigurao vojni avion koji će ih sigurno odvesti u Beograd.

Pri intoniranju jugoslavenske himne "Hej Slaveni", svi Hajdukovi igrači su gledali u pod i vidljivo bojkotirali himnu, bolje reći svi osim desnog beka, Mostarca Milija Hadžiabdića, koji ju je ponosno odslušao s desnicom na srcu. Hajdukovci su u spomen na hrvatske policajce ubijene u Borovu Selu nosili crni povez preko ruke, a sama utakmica je i na terenu prošla u mučnoj atmosferi i čestim naguravanjima.

Utakmicu je odlučio Alen Bokšić, koji je u sezoni zabio samo šest golova, ali se pokazao kada je bilo najpotrebnije. U finalu Kupa odigrao je veliku utakmicu i postigao fenomenalan gol nakon što je sam razgrnuo cijelu obranu Zvezde, ali je pošteno, kroz zajebantski osmijeh priznao: "Balun mi je malo priša priko noge, zato je i bija gol."

Štimac i Mihajlović, sukob koji traje više od 20 godina

U 70. minuti dogodio se još jedan povijesni trenutak, jedan od onih koji će se duboko urezati u kolektivnu memoriju svih koji su gledali tu utakmicu. Siniša Mihajlović, očito bijesan i revoltiran jer je shvaćao da im trofej izmiče, s leđa na grub način udara Grgicu Kovača pa je ovaj – kako se kasnije pokazalo – morao u svlačionicu.

A na terenu je došlo do revolta igrača Hajduka. Oni su krenuli u obranu svoga suigrača, nastala je velika gužva koja je na kraju raščišćena "solomonskom" odlukom suca Fazlagića koji je pokazao crveni karton Štimcu i Mihajloviću. Pritom je ostala upamćena scena kad u gužvu ulijeće splitski Vukovarac Ante Miše koji za kosu hvata Mihajlovića (rođen je u Borovu Selu i njih dvojica su se kao mlađi družili) i odvlači ga.

Na pitanje novinara zašto je Mihajlović proganjao Štimca po terenu želeći ga slomiti, bivši izbornik Srbije je rekao:

''Nisam tražio Štimca na igralištu da bih ga polomio zato što je Hrvat, već zato što me isprovocirao'', objašnjavao je Mihajlović svoje divljanje te dodao prilično jezivu izjavu:

''Zubima bih zaklao Štimca. Prijetio je mojoj obitelji. Rekao mi je u lice: 'Dabogda ti pobili cijelu obitelj u Borovom Selu.' Zar stvarno mislite da bih izmislio tako nešto i bez razloga krenuo na njega?''

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara