"Danas jesi, sutra nisi!"

"MOŽDA sam subjektivan, ali grupa nije mogla biti teža! U ovom trenutku vjerojatno ne bih znao ponoviti sudionike ostalih skupina, niti je zapravo bitno koga smo mogli dobiti. Dobili smo grupu koju ne možemo mijenjati i to je to. Na kraju krajeva, nismo bez razloga nositelji naše grupe. Pokazali smo da možemo igrati sa svakim. Bottom line, dakle, glasi - ne bojimo se nikoga", ispalio je Nane Nacionale nakon ždrijeba europskih kvalifikacija za premijernu svjetsku smotru na Crnom kontinentu, 2010. godine.

>>> Ukrajinci, sjetite se Bokšića!

>>> Ne ponovo Hrvatska!

>>> The Times: Bogovi imaju smisao za crni humor

>>> Još dva puta igramo s Hrvatima i znamo što nam je činiti!

>>> Capello i Beckham ponovo zajedno?

>>> Kranjčar želi Rednkappa za engleskog izbornika

Slaven Bilić nije bio oduševljen. Dapače, Christian Karanbeu neugodno ga je iznenadio. Dok se u zemlji smjenjuju nogometna i izborna groznica, izbornik se trese od pomisli da bi ponovo mogao tražiti pobjedu u "kolijevci nogometa" ili po prvi puta voditi hrvatsku ekspediciju u daleki Kazahstan. Premda bi mu svaki izbornik ovih dana želio biti u koži, Bilić (s pravom) stišava euforiju. I kao do sada, odbija letjeti u oblacima.

"Gdje ćeš gore od ovoga!"

"Grupa ja užasno teška. Mislim da iz drugog i trećeg bubnja nismo mogli dobiti teže protivnike od Engleske i Ukrajine, tu su Bjelorusi i Kazahstanci...Andora kod kuće trebala bi biti lagana šetnja, kao i na gostovanju, ali od onog trenutka kad zabijemo prvi gol", nastavio je izbornik sa seciranjem skupine.

"Imamo dva četvrtfinalista s prošlog SP-a, a te se ekipe nisu plasirale na Euro 2008. Dakle, teško će dva puta zaredom dozvoliti da ostanu bez velikog natjecanja. Ukrajinci su ujedno domaćini EP-a 2012. što će im biti dodatan motiv u kvalifikacijama za SP. Da se razumijemo, niti jedna od reprezentacija Skupine 6 nije jača od nas. Bolji smo od Ukrajine, dva puta smo ih prošli i razloga za strah nema. Ali ima razloga za oprez. Gledao sam ih lani, prije SP-a, na prvenstvu mladih u Portugalu, gdje su došli do finala. Ta generacija je upravo stasala... Mi govorimo da će otići Ševčenko, nema više Rebrova, ali tu su neki drugi, sjajni momci."

"Bjelorusi su nam velika nepoznanica i to ne samo u nogometnom smislu. Do njih imamo šest sati vožnje avionom! Sjećam se da su u kvalifikacijama za Euro 2008. pobijedili Nizozemsku 2:0. Kazahstan je također daleka zemlja, čiji su reprezentativci u grupi za EP 2008. barem dvije-tri ekipe zakačili na svom terenu, bilo da su im otkačili bod ili nanijeli poraz. A igrali su sa Srbijom, Portugalom, Finskom, Poljskom... Gdje ćeš gore od toga!", dodao je.

Bilić je također upozorio na veliki značaj priprema za novi kvalifikacijski ciklus;

"Radi se o Svjetskom prvenstvu pa i ne može biti lako. Treba napraviti pametan raspored. Otprilike znamo jer su nam ovo već osme kvalifikacije, da se iz svega toga može izvući kada smo u najboljoj formi. Statistike kažu da smo dobri u rujnu, listopadu, prosincu i ožujku, a da nam lipanj baš i ne leži. Ući ćemo u kvalifikacije kao i do sada; oprezno, maksimalno respektirajući protivnike, ali bez imalo straha. Napravit ćemo maksimalnu analizu naših suparnika, dva već ionako dobro poznajemo."

Skupina je teža od one za Euro 2008

Nije mogao da ne odvoji koju minutu više za razgovor o Englezima. Koji će, nakon prepotentnog stava koji ih je dijelom koštao plasmana na EP, u narednim kvalifikacijama "puhati i na Kazahstan, a kamoli ne na Hrvatsku."

"Zvali su Englezi odmah nakon ždrijeba, da pitaju kakva je bila moja prva reakcija. Rekao sam 'Oh, no!', na što su mi odgovorili da je i njihova reakcija bila 'Oh, no!' Mi Hrvati ćemo odmah govoriti da je baš dobro što smo izvukli Englesku, da je baš lijepo što ćemo opet fino putovati u London... No, ponovit ću da je ova grupa za SP teža je od one za Euro 2008! U kvalifikacijama za EP imali smo, pod navodnike, normalnija gostovanja. Radije bih da smo umjesto Bjelorusije i Kazahstana izvukli primjerice Finsku, Norvešku, Austriju, Švicarsku, Poljsku ili Belgiju. A s druge strane, bolje je da smo izvukli Kazahstan nego Španjolsku. Naša je grupa jača od primjerice, skupine za EP u kojoj su se natjecale Ukrajina, Škotska i Italija", istaknuo je izbornik, dodajući kako će u skupini za SP također biti jako teško izboriti status najbolje drugoplasirane ekipe.

Iako je nezadovoljan rezultatima durbanskog ždrijeba, Bilić tvrdi da se neće previše opterećivati. Pred njim je europska smotra, a očekivanja su jednom riječju - ogromna. Treba ih opravdati...

"Ovaj je posao nestalan, ne pada mi napamet razmišljati o tome hoću li voditi reprezentaciju u kvalifikacijama za SP. U mojim je mislima trenutno samo EP u Austriji i Švicarskoj. Znate kako je, sada živimo u euforiji, a jedan poraz može načeti atmosferu."

D.R.
Foto: V.G.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara