DANAS ODLUKA? Rudeš bi mogao biti izbačen u drugu, a Cibalia u treću ligu

DANAS ODLUKA? Rudeš bi mogao biti izbačen u drugu, a Cibalia u treću ligu
Davor Javorović/Pixsell

FINALE Kupa između Dinama i Hajduka igralo se u Vinkovcima, na stadionu koji prema odluci HNS-a od 23. travnja ove godine nije dobio licencu ni za Prvu, ali ni za Drugu HNL iduće sezone.


''Za dobivanje licence za UEFA-ina klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence mora ispunjavati kriterije koji nose oznaku A i B iz pet skupina kriterija, a to su: sportski, infrastrukturni, administracije i stručnog osoblja, pravni i financijski.


UEFA licence za 2018./19. dobili su Dinamo, Hajduk, Inter, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Slaven Belupo, dok su licence za I. HNL za 2018./19. dobili Dinamo, Gorica, Hajduk, Inter, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Slaven Belupo. Sadašnji prvoligaši Cibalija, Istra 1961 i Rudeš za sada su ostali bez licenci za Prvu i Drugu HNL.''


Tako je glasio dopis kojeg je poslao Odjel za licenciranje HNS-a koncem travnja, a u zaključku istog stajalo je kako odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a, a krajnji rok za donošenje konačnih odluka trebao je biti 20. svibnja 2018.

Kako vidimo, taj je rok za donošenje konačnih odluka prošao je prije četiri dana, a u HNS-u doznajemo da bi odluka Komisije za žalbe trebala bigi objavljena danas. Klubovi su navodno obaviješteni sinoć. 

Prema informacijama koje imamo, sad već bivši prvoligaš iz Vinkovaca za dobivanje potrebne licence trebao je skupiti još pola milijuna kuna da podmiri financijske uvjete za licencu.

U Cibaliji su nam kazali da su u četvrtak ujutro poslali traženi iznos te da se nadaju pozitivnom ishodu, odnosno, da neće biti izbačeni u Treću ligu.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj ovoj priči, činjenica je da se finale Kupa igralo na stadionu koji očito nema uvjete niti za Drugu ligu, a HNS je evidentno ''zaboravio'' donijeti odluku koju je obećao donijeti tri dana prije finalne utakmice u Vinkovcima. 

Jasno, teško je očekivati da bi finale između Hajduka i Dinama, dakle, utakmica visokog rizika prošla u redu da su tri dana prije odigravanja iste odgovorni u HNS-u dekretom odbili Cibaliju i poslali je u Treću ligu. Tako da s pravom možemo sumnjati su ljudi zaduženi za licence kupovali vrijeme, nakon što su po domoljubnom ključu doveli finale Kupa na stadion bez uvjeta i dali Vinkovčanima oko dvije tisuće ulaznica. Građani su mogli kupiti oko 200 komada, a Cibalija će biti sretna ako joj od organizacije Kupa ostane 200-tinjak tisuća kuna. 

Saznajemo i da je u velikim problemima druga najbolja momčad proljeća u HNL-u, Rudeš.  Rudeš bi mogao biti izbačen u Drugu ligu zbog toga što nema vlastiti stadion, a u posljednjem licenciranju tražili su privremenu licencu. Kako je Istra, koja je također bila ''upitna'' zbog financijskih problema, posredstvom Končara riješila dugovanja prema igračima, lako bi se moglo dogoditi da ako Rudeš dekretom ispadne da Puljani i Varaždin izbore Prvu HNL čak i bez kvalifikacija.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara