Darijo Srna novi kapetan: "Sazrio sam, ali karakter neću mijenjati!"

PREDLOŽIO ga je Niko Kovač, a amenovao Slaven Bilić. Darijo Srna u Bukureštu će 9. veljače preuzeti kapetansku traku hrvatske reprezentacije. Za veliki čin sve se poklopilo; i iznenađenje, jer mnogi su tipovali na Joea Šimunića kojem je Thompson draži od Fontane, i simbolika jer je prije šest godina Srna debitirao za reprezentaciju u Rumunjskoj, i pravda, jer Srna zadovoljava sve uvjete za kapetana Bilićeve momčadi.

> "Najjači španjolski list ispratio Kovača: Sjetite se tko je Modriću čuvao leđa"

Novi lider, donose SN, dužnost će preuzeti tijekokm prijateljske utakmice s Rumunjima, a svoju ulogu nastavit će u kvalifikacijama za SP.

Srni je Bilić oprostio otkazivanje poslušnosti uoči gostovanja u Moksvi tijekom kvalifikacija za Euro. Zna se koliko je za izbornika značio taj susret, ali "hlađenje trojca iz Fontane" kasnije j moskovskoj nuli dalo dodatnu veličinu. Slavili smo bod kao da su tri, a Srna i društvo platili su fine kazne, i one novčane. S obzirom na sve što je dao reprezentaciji, narodnjački gaf je u drugom planu. Jači su, ipak, pogoci Švedskoj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, ili dišpet koji je pokazao kada ga Bilić nije stavio od prve minute protiv Makedonije u Zagrebu. Odgovorio je tako što  se u drugom dijelu prometnuo u čovjeka preokreta i spasio Bilićevu misijiu.

Uostalom, Srna je drugi najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije. Zabio je 17, jedan više od Bobana, dva više od Nike Kovača. Bolji je samo grande Davor Šuker!

Srna je skupio 62 nastupa za seniore,  bio je dva europska i jednom svjetskom prvenstvu. Debitirao je pod palicom Otta Barića u Temišvaru, a nakon Portugala, Njemačke i Austrije, nada se novom velikom izazovu u Južnoj Africi. Ako se Hrvatska plasira, Srna će je predvoditi u popravnoj misiji, valjalo bi preboljeti Tursku...

Baš kao što je Srna prebolio promašeni jedanaesterac Japanu u Nuernbergu, ali je Bilić svejedno za novog izvođača montirao Luku Modrića. Srna će se zadovoljiti kapetanskom trakom. Ima odlike lidera, on je dobri duh momčadi, koji njeguje sjajne, iskrene odnose sa suigračima i omiljen je među navijačima i članovima stručnog stožera. U dresu reprezentacije uvijek je davao sve od sebe, simbol je borbenosti brzine, konstante.

Igra na visokom nivou i u dresu ukrajinskih Rudara. U Donjecku živi život top zvijezde, basnoslovno je plaćen, Rinatu Ahmetovu je poput sina. S odgovornošću kapetana naučio se nositi upravo u Šahtaru, a nedavno je proglašen za najboljeg igrača kluba u 2008. godini.

"Otkako sam preuzeo kapetansku vrpcu u Šahtaru, postao sam ozbiljniji, sazrio sam kao nogometaš, ali i kao osoba. Ali ne samo zato što sam postao kapetan, jednostavno sam se uozbiljio. Moj karakter, pak, nije se nimalo promijenio.", rekao je Srna tom prilikom.

"Biti kapetan najveći je doseg nogometaša, a biti kapetan Hrvatske još je i više"

Bila je to uvertira, iako se nije nadao da će tako brzo preuzeti vrpcu u reprezentaciji.

Srna se upravo vratio iz Londona, gdje je dio odmora proveo s Lukom Modrićem i njegovom djevojkom. Želio je vidjeti i cimera, velikog prijatelja, Niku Kranjčara, ali fantazist nije imao dovoljno vremena. Po povratku u Donjeck Srnu su dočekali pozivi, pročulo se da ga tipuju za kapetana.

"Nemojte molim vas! Nije u redu od mene da o tome pričam. Biti kapetan reprezentacije, to je jedan od najvećih dosega u karijeri nogometaša, a biti kapetan Hrvatske je još i više, jer se kod nas reprezentacija doživljava s toliko strasti."

Niti na iznistiranje nije popustio, kapetansko pitanje prevelika je stvar za olaka medijska razglabanja.

"Možda će sve što kažem zvučati demagoški, ali bez Nike Kovača smo jedna sasvim druga priča. Odmah sam ga nazvao, rekao mu je da bio štit momčadi u svakom trenutku. Neću biti licemjeran i kazati da mi vrpca ne bi imponirala, ali nije u redu da o tome govorim."

Bilić je prije nekoliko dana odbio javno proglasiti kapetana, želio je pričekati okupljanje i najprije obznaniti odluku svojim igračima. No, informacija se probila.

"Tko god da bude kapetan; Šimunić, Olić, Robi ili Pletikosa,  zaslužuje tu čast.  Ali svatko je zaslužio da se to napravi na decentan način, uunutar četiri zida, onako kako dolikuje instituciji kapetana Hrvatske",  poručio je.

D.R.
Foto; Index, AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara