POLJUD ČEKA DINAMO Ovo su ključni dueli derbija koji Hajduk ne smije izgubiti

POLJUD ČEKA DINAMO Ovo su ključni dueli derbija koji Hajduk ne smije izgubiti

Foto: Hina / Pixsell

DANAŠNJI derbi između Hajduka i Dinama od 19 sati mogao bi odrediti tijek sezone, s bodovnog i psihološkog aspekta. Obje ekipe u njega ulaze s neuvjerljivom formom i još neuvjerljivom igrom. Hajduk za Dinamom zaostaje sedam bodova i pobjedom bi vratio napetost prvenstvu. 

Ovo su ključni zadaci Hajduka i Dinama za pobjedu u derbiju. 

HAJDUK

Duplanje bokova
 
Nije tajna kako je Dinamov najopasniji igrač ujedno i najbolji u ligi. Soudani uvijek iznova Hajduku radi probleme i s razlogom nosi nadimak „Mr. Derby“. Alžirac nije jednodimenzionalno krilo, podjednako dobro igra u izolaciji i driblingu, kao i spojku između linija te ga je zato nemoguće čuvati 1 na 1. Hajduk će ga trebati braniti timskom igrom. Dvojica srednjih veznjaka moraju na vrijeme zatvoriti sve eventualne rupe između linija kako bi loptu, a samim time i Alžirca, potjerali uz aut liniju. Intenzitet i tajming kojim će krilo na toj strani potom stizati u pomoć Memolli uvelike će odrediti Hajdukovu šansu da zaustavi suparnika tamo gdje je najopasniji.
 
Tko uz Radoševića?
 
Ako je opravdana pretpostavka kako će Radošević sigurno biti jedan od dvojice centralnih veznjaka, postavlja se pitanje hoće li Savvas ili Bašić istrčati uz njega. Savvas je bolji organizator igre i nudi nešto veću defenzivnu sigurnost. Bašić je mobilniji igrač dobrog duela i sposobnosti da iz igre, ili još češće – prekida, ugrozi suparnička vrata. Savvas je konzervativnije rješenje, ali njegove kvalitete na lopti mogu doći do izražaja tek ako, i kada, ima opcija u igri. A opcija ima ako se ekipa ne povuče u duboki blok gdje nema rješenja za izlazak. U takvoj igri on ne može donijeti puno. Bašić je veća kocka, ostavlja ekipu nešto otvorenijom, ali i nudi konkretniju opciju za priključak u završnicu. Ako Doumbia očekivano bude čuvao Hamzu, Bašić bi dolascima iz drugog plana mogao biti čovjek viška za domaćina u završnici. Jedno je sigurno, odabir na ovoj poziciji uvelike će odrediti Hajdukovo "ponašanje" u igri.
 
Napad
 
Futacs je ozlijeđen. Said je poslan u drugu ekipu. Almeida je upitan za nastup jer se tek oporavlja od ozljede. Hajduku preostaje tek Ohandza. Njegova spremnost da izdrži utakmicu je upitna čak i kada je zdrav, kao danas. Spusti li se Hajduk duboko s linijama, imat će izrazito težak zadatak zadržavanja dugih lopti i mogao bi biti lagani plijen za Dinamove stopere. Ova pozicija definitivno zadaje najveće probleme Carrillu uoči derbija.
 
DINAMO

Olmo i Lecjaks
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada je Dinamo ostao bez Fernandesa, morao je napraviti velike prilagodbe u svojoj igri jer je izgubio i drugog krilnog igrača koji može kontinuirano driblingom probijati stranu. Danas je tamo Olmo, ali njegova uloga kudikamo je drugačija. Dinamo ima probleme s otvaranjem napada, a najlogičnije rješenje nudi se na ovoj osovini. Olmo bi zabadanjem u sredinu mogao stvoriti višak za Dinamo u sredini terena (ili barem natjerati Radoševića da se dodatno povuče čime bi Antolić i Moro dobili više vremena na lopti), a onda se uz liniju otvara koridor za Lecjaksa koji je pokazao da zna igrati, mušicama u glavi unatoč. Vrlo vjerojatno će tamo sutra biti Tudor, defenzivno najlabilniji Hajdukov igrač i ne bi bilo nelogično da Cvitanović baš tamo napadne. 
 
Struktura u veznoj liniji
 
Veza Doumbia-Moro-Antolić sklepana je silom prilika i nije uigrana. Nemogućnost Dinama da efikasno pronalazi prostor u napadu ponekad prisili dvojicu ofenzivnih (Antolić i Moro) da se otvaraju i nude duboko i široko u terenu, čime Dinamo gubi veze među linijama koje postaju prevelike. Posebno negativno se to može odraziti u tranziciji u kojoj će Hajduk vjerojatno i tražiti svoju najveću šansu. Dinamo je kvalitetniji suparnik i može zagospodariti terenom. Ali je bitno da u svakom trenutku, s loptom u nogama, budu spremni za trenutak kada je više neće imati. Budu li Antolić i Moro razvučeni preko cijelog terena, Doumbiji će biti izrazito teško pokriti golemi brisani prostor iza njihovih leđa. 
 
Henriquez
 
Hodžić je igrač iz prošlih vremena. Teretni napadač koji je vrhunski talent za završnicu, ali u igri daje premalo. Ako Dinamo ne igra sjajno, on je igrač manje na terenu. Henriqueza su Dinamovi treneri sustavno šikanirali i od nekad najvećeg potencijala za unosnu prodaju, postao je igrač s klupe. Ali i dalje nudi mnogo više od Hodžića – bolja je „mantinela“, ima osjećaj za suigrača koji stiže u šansu i bolje povezuje igru. Gotovo je nevjerojatno koliki je već uzorak utakmica u kojima on podigne segment igre čitave ekipe, da bi se iznova favorizirao drugi napadač.
 
 
Dinamo u derbi ulazi kao favorit i poprilično bolja momčad. Trijumf na Poljudu gura ih u ogromnu prednost pred Rijekom koja će paralelno s prvenstvom ganjati i europske snove. Hajduk u teoriji ima malo za izgubiti, ali klub koji živi od navijačke zagrijanosti i, nerijetko apsurdno iracionalnih očekivanja, nema luksuz poraza od mrskog rivala. Porazom u derbiju sezona bi za Bijele definitivno bila gotova i konačni dokaz kako za dvojcem na vrhu i dalje previše zaostaju. 
 
OČEKIVANI SASTAVI

HAJDUK: Stipica, Tudor, Nižić, Lopez, Memolla, Radošević, Kožulj, T. Bašić, Hamza, Erceg, Ohandza.

DINAMO: Livaković, Stojanović, Sigali, Benković, Sosa, Antolić, Doumbia, Soudani, Moro, Olmo, Henriquez

Sudac utakmice je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca, pomoćnici su mu Goran Pataki iz Đakova i Borut Križarić iz Čakovca.

 
 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara