MAKSIMIR

"Dinamo je na rubu. UEFA će nas izbaciti s Maksimira"

"Dinamo je na rubu. UEFA će nas izbaciti s Maksimira"
Foto: Pixsell, Index

MIRKO BARIŠIĆ je, nakon jučerašnje godišnje Skupštine Dinama, pred našom kamerom bacio izračun troškova za novi stadion na Maksimiru.

Trebalo bi uložiti oko 60 milijuna eura za stadion s 30 tisuća sjedalica. Barišić, predsjednik kluba na papiru, tvrdi da je Dinamo spreman uložiti novac ako im Milan Bandić prepiše vlasništvo Maksimira. Izgradnja stadiona, dakle, nije ni blizu ozbiljan projekt, a situacija je po tom pitanju nepromijenjena već desetljeće i pol. Ozbiljan je, međutim, novac koji se vrti na održavanju betonskog spomenika korupciji narušene statike koji organizira utakmice Lige prvaka i hrvatske reprezentacije te masovne koncerte.

Dinamo kaže da je uvjeren da će naći zajednički jezik s Bandićem, a prema procjeni Mirka Barišića, to bi se moglo dogoditi kroz dvije godine.

"Nama treba dvije tisuća eura po stolici, a stadion je prema procjenama 25-30 sjedećih mjesta pa vi računajte", rekao je Barišić i dodao:

"Sve vam je to mukotrpan posao, administracija i sve, to je procedura od dvije godine, ali ja se nadam, ma siguran sam da će nakana Grada biti izgradnja stadiona. Mi u međuvremenu moramo iseliti cijeli naš pogon. Na Rujevici možemo igrati samo kvalifikacijske utakmice za Europu, a nama treba Liga prvaka. Poljud? Dobro, to je daleka priča, bliži nam je Osijek."

Barišić se vratio na priču o vlasništvu stadiona i ponovio priču o ulaganju u Maksimir i preuzimanju sudbine stadiona u ruke kluba. 

"Mi smo sada na rubu. Zadovoljavamo kriterije UEFA-e kvantitativno, ali kvalitativno ne. Dokad će nas tolerirati? Mogu nam u svakom trenutku kazati - gospodo, više ne možete tu igrati. Ne želimo to dočekati bez rješenja", poručio je Barišić i otkrio da Dinamo uopće ne razmišlja o natkrivanju Maksimira ni drugim Bandićevim fiksacijama, već pod prijetnjom izgona zbog loše infrastrukture radi presing.

Predlažemo da se prenese stadion na nas, da nekako riješimo tu sudbinu koju Dinamo zaslužuje. 

"Procjena s natkrivanjem stadiona je skupa, ako je grad već ocijenio da se ide u rušenje... Atletska staza, podzemne garaže, pothodnici i sve ostalo, to nas uopće ne zanima. Koncentrirani smo na stadion", rekao je Barišić. 

Maksimir se raspada, Dinamo postavio zaštitne mreže 

Podsjetimo, UEFA je izdala Dinamu licencu do kraja tekuće sezone te se na Maksimiru teoretski moglo organizirati i polufinale Lige prvaka. U stvarnosti, pritužbe UEFA-e su brojne. 

Dinamo je ove sezone ispod donjeg dijela zapadne tribine postavio zaštitne mreže jer se tribina raspada, a beton pada po posjetiteljima. Apokaliptični prizori ne promiču nikome i stadion je stalna tema gostiju koji ga obilaze. O lošem stanju Maksimira redovito izvještavaju strani novinari, on je stalna vijest. Delegati UEFA-e od prošle godine pišu zabilješke, a otvaranje gornjeg dijela zapadne tribine predstavlja sigurnosni izazov. Potvrdili su nam to u Dinamu, HNS-u i UEFA-i još početkom sezone rekavši da se tribina najčešće otvara samo u nuždi i da nema univerzalne prakse. Nogometni savez, primjerice, normalno prodaje ulaznice za zapad gore, dok Dinamo taj sektor otvara samo kad je stadion rasprodan.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara