Dinamo koji nije europsko ruglo

Dinamo koji nije europsko ruglo
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

DVIJE TREĆINE jako teškog ždrijeba do skupine Lige prvaka i 15 milijuna eura Dinamo je odradio perfektno. Pobjedom protiv Astane 1:0 na Maksimiru s ukupnih 3:0 prošao je u play-off za skupine LP-a, zadnju stepenicu prije grupne faze najjačeg klupskog natjecanja. Ako tamo i ispadne od švicarskog prvaka Young Boysa zajamčeno mu je igranje u skupini Europa Lige. 

Dinamo se riješio stalnih suputnika u pretkolima

Nakon što je rutinski izbacio prvaka Izraela, isto je bez ikakvih stresova i šokova, inače stalnih suputnika u europskim pretkolima, ponovio i protiv najbolje momčadi Kazahstana, koja se posljednjih godina prometnula u europsku senzaciju te redovnog sudionika  EL-a i LP-a.

Uspjelo mu ono što nije Atleticu

Astanu priju dvije godine u obje utakmice skupine Lige prvaka nije mogao pobijediti Atletico Madrid. Ali, ono što nije uspjelo aktualnom viceprvaku Španjolske i pobjedniku Europa Lige, uspio je Dinamo.

Astana je nedavno u skupini LP- a uzimala bodove Benfici i Galatasarayu, a u grupi EL-a isto radila Olympiacosu i Young Boysima

Poslije 2:0 u gostima, gdje je trebao slaviti još uvjerljivije, prvak Hrvatske na svom terenu sigurno je i autoritativno riješio (1:0) momčad kluba koji je nedavno u skupini Lige prvaka uzimao bodove Benfici i Galatasarayu, a u grupi Europa Lige (koju je prošle sezone prošao) to isto radio Olympiacosu, APOEL-u, Maccabiju i Young Boysima.

Ako i ispadne od prvaka Švicarske, Dinamo je osigurao još šest europskih utakmica i sedam milijuna eura

Upravo je posljednje navedeni klub, inače prvak Švicarske koji je tako srušio osmogodišnju dominaciju Basela, idući Dinamov suparnik i zadnja prepreka do skupine LP-a. Prva utakmica igra se u Bernu 22. kolovoza, a uzvrat u Zagrebu je šest dana kasnije. Ali, sve i da ispadne od švicarskog prvaka, Dinamo je prolaskom Astane već sada osigurao najmanje šest utakmica skupine Europa Lige. Ili prevedeno na jezik modernog nogometa, od UEFA-e mu je zajamčeno sedam milijuna eura. 

Kako Dinamo koji je prodao glavne zvijezde lakoćom prolazi pretkola, gdje je do jučer strepio od Vardara i ispadao od Skenderbeua?

I dok je nominalno jači Dinamo prošlih godina u pretkolima Vardar prolazio zahvaljujući stativama i ispadao protiv Skenderbeua, ovog ljeta, iako je ostao bez Soudanija, Ćorića, Sose i Benkovića, u istim fazama euro-čistilišta tijekom ljetnog pakla doslovno šamara daleko uglednije klubove od spomenutih. 

Bjelica efektno ispunjava obećanje koje je dao po preuzimanju momčadi

Najzaslužniji za to je novi trener Nenad Bjelica. Kada je preuzeo Dinamo, poručio je da se njegova momčad neće sramotiti u Europi i za sada to obećanje itekako efektno ispunjava. 

Osovina novog Dinama

Za momčad je ovog ljeta igrače skupljao od Poljske i Koreje do Francuske i Filijale. Temelji je na osovini što kreće od stopera Catherinea i Dilavera. Njih dvojica do sada u pretkolima bili su jako sigurni, zatim osiguraču veznog reda Ademiju, pa odličnom kreativcu Olmu, dok će zadnji krak u napadu biti Gavranović, iako je za sada rezerva. 

Ovaj Dinamo dakle ima dobrih igrača, ali nema iskakanja i zvijezda.

Mladi Katalonac će to svakako postati, ali bez obzira na to što je daleko najbolji igrač Dinama, a i ovu utakmicu pretkola je odigrao sjajno, ne ponaša se kao da je poseban i odabran, nego je na terenu i van njega maksimalno u službi momčadi. 

Razlika između ovog Dinama i onog iz prijašnjih sezona ogleda se u ponašanju i stavu sadašnje i prijašnje glavne zvijezde

Ovaj Dinamo nema Sammira ni Soudanija, nema igrača za kojeg i umjesto kojeg cijela momčad radi, kao ni onog kojeg se treba svako ljeto moliti da ostane. 

Nema ni ostalih sastojaka koje je Dinamo u Europi uporno servirao iz ljeta u ljeto: tragikomičnih poraza, primanja bizarnih golova, raspadnutih linija, nereda u momčadi. Ali najprije, nema trenera koji se igračima u krizi i panici pridruži, umjesto da ih iz njih podigne. 

Nema svega onog što smo gledali svakog srpnja i kolovoza: tragikomičnih poraza, primanja bizarnih golova, raspadnutih linija, nereda u momčadi
 
Ovaj Dinamo protiv kontinentalnih suparnika svoje razine igra smireno, disciplinirano, momčadski i rutinski. Što je odlika ekipa uvjerenih u svoje sposobnosti i stručno vođenih.

Ovaj Dinamo izgleda kao da skupini euro-kupa neće napraviti ono što su radili svi ostali posljednjih godina

Naravno, u Ligi prvaka ili Europa Ligi će se rapidnim dizanjem kvalitete protivnika spuštati kvaliteta Dinamovih igara, jer njegovi protivnici do sada nisu bili top klase. Ali, ovaj Dinamo izgleda kao da tamo neće napraviti ono što su radili svi ostali posljednjih godina - spustiti gaće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara