Dinamo, obiteljska udruga za transfere: Istražuju se ugovori Eduarda, Mandžukića, Kocha, Andersona...

Dinamo, obiteljska udruga za transfere: Istražuju se ugovori Eduarda, Mandžukića, Kocha, Andersona...

Mario Mamić na predstavljanju Matea Kovačića u Real Madridu 2015. godine. 

Foto: Hina, Real Madrid FC, Getty Images / Guliver image

ZDRAVKO MAMIĆ, njegov sin Mario, te consigliere obitelji, obiteljskog kluba i obiteljskog saveza Damir Vrbanović, privedeni su s još dvije osobe zbog sumnje da su nogometnim transferima oštetili Dinamo za 80 milijuna kuna.

>>> Sve ostaje u obitelji: Mamić mlađi prodaju Kovačića proslavio na terenu Bernabeua 

>>> Istražuju se transferi Kovačića i Kramarića? 

USKOK ih tereti za udruživanje u zločinačku organizaciju putem koje su, u razdoblju od 2004. do 2015. godine iz Dinama preko sada već ugašene agencije Mamić Sport agency izvukli oko 80 milijuna kuna putem transfera igrača i uz pomoć, također osumnjičenih, istarskih poduzetnika Sandra Stipančića i Igora Krote.

Ispitano 20 nogometaša

Neslužbeno, ispitano je 20 nogometaša koji su u posljednjih deset godina nosili dres Dinama, a među igračima čiji su transferi sumnjivi su Eduardo Da Silva, Mario Mandžukić, Boško Balaban, Georg Koch, Mathias Chago, Anderson Costa, Davor Vugrinec

Pročešljane su i prostorije Hrvatskog nogometnog saveza, kroz koji igrači polaze registraciju kako bi mogli nastupati pod njihovim logom.

Sin je zamrznuo menadžersku licencu, ali i dalje je prodavao Tatine igrače

Agencija MSA osnovana je u rujnu 2000. godine, a iz sudskog registra izbrisana je u travnju 2006. godine. Zdravkov sin Mario sudjelovao je u poslovanju, da bi nakon pritisaka javnosti, zamrznuo menadžersku licencu 2009. godine zbog sukoba interesa. No, i dalje je nastavio pratiti najvrjednije dinamovce na njihovom profesionalnom putu. "Gostovao" je tako na potpisivanju ugovora Matea Kovačića s Realom. I dok je sin služio kao servis igračima, tata Mamić je u svojoj menadžersko-predsjedničkoj karijeri u Dinamu zaradio više od 160 milijuna eura na prodaji igrača. 

Mamić "pumpao" ulazne transfere? Roga Žužulima platio pet milijuna eura, iz Lokomotive doveo Brozovića i švedskog braniča za 3,5 milijuna

Neslužbeno se saznaje da je Mamić ovaj put osumnjičen i za malverzacije pri ulaznim transferima, a navodno su pronađeni offshore računi diljem svijeta. Vjeruje se da su mu istarski poduzetnici Stipančić i Krota pomogli u tome kako bi se zagubio trag nelegalno stečenog novca.
 
Budući da je Mamić navodno "pumpao" ulazne transfere, podsjećamo na samo neke od onih najbitnijih. Ovog ljeta je Marka Roga Žužulovom Splitu platio pet milijuna eura, što je najveći transfer u povijesti HNL-a, a dotadašnji rekorder bio je Marcelo Brozović.
 
 
 
Upravo je Brozovićeva transfer-priča posebno zanimljiva. Mamićev Dinamo kupio ga je iz svoje Filijale, potvrđuju financijska izvješća Lokomotive, za ukupno 18,2 milijuna kuna.
 
Iz Lokomotive u čudnom transferu stigao je i Atta Walid, švedski branič koji nikad nije zaigrao za Dinamo koji ga je platio malo više od devet milijuna kuna. 
 
Dinamovi stranci - od Andersona Coste do Calella
 
Posebno su sumnjivi ulazni transferi sa stranim nogometašima, odnosno mnogi Dinamovi višemilijunski južnoamerički promašaji. Najviše se pamti Adrian Calello, do Brozovića najskuplje Dinamovo "pojačanje" u povijesti. Mamić ga je doveo iz Argentine za 2,2 milijuna eura, a na kraju ga se jedva riješio.
 
Iz Argentine je za milijun eura stigao i Guillermo Suarez, koji je za Dinamo odigrao samo četiri utakmice, pamti se i Brazilac Anderson Costa plaćen 800 tisuća eura, kao i njegov sunarodnjak Osmar koji nikad nije zaigrao za Dinamo. Većinu igrača doveo je Zoran Mamić, koji je funkciju sportskog direktora preuzeo u ožujku 2007. nakon kraja igračke karijere. 
 

USKOK ih već sumnjiči za udruživanje zbog izvlačenje stotina milijuna iz Dinama

Najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa i izvršni predsjednik Dinama, sa svojim je bratom i Dinamovim trenerom Zoranom Mamićem već pod optužnicom USKOK-a podignutoj u srpnju. USKOK sumnjiči braću Mamić da su od 2009. i 2011. godine ukupno ukrali više od 90 milijuna kuna, te oštetili državni proračun i klub kojim gospodare. Podsjećamo, kada je Uskok početkom srpnja donio rješenje o provođenju istrage protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara, u njemu je stajalo da se Mamići sumnjiče za izvlačenje novca iz Dinama preko dvojice neimenovanih nogometaša. Ubrzo se doznalo da se radi o Luki Modriću i Dejanu Lovrenu.

Mamićev rikverc: Igrači na odlasku potpisivali kako im Dinamo ništa nije dužan, ali...

USKOK sumnja da se novac iz Dinama izvlačio uz pomoć tzv. "Anexa ugovora o profesionalnom igranju". Takvim antidatiranim ugovorima Dinamo se, prema sumnjama Uskoka, obećavao davno transferiranim nogometašima isplatiti 50 posto od budućeg transfera. Predmetni aneksi potpisivani su iako su igrači na odlasku iz Dinama potpisali dokumente u kojima je stajalo da nikakvih dodatnih potraživanja prema Dinamu nemaju, tvrdi USKOK.

Kako je Modrić na bakovnom šalteru odigravao dupli pas s Obitelji

Na konkretnom slučaju Luke Modrića, USKOK sumnja da je Dinamo zahvaljujući Mamićima na njegov račun u periodu od rujna 2009. do listopada 2011. godine isplatio 81,1 milijuna kuna. Kada se od toga odbije 14,2 milijuna kuna poreza, ostaje cifra od 66,9 milijuna kuna koja je navodno sjela na Modrićev račun u Hypo Alpe Adria banci.

USKOK sumnjiči Mamića da je zatim od Modrića zatražio da na njegov račun proslijedi 52 milijuna kuna. U Uskokovom rješenju o pokretanju istrage protiv braće Mamić nema objašnjenja što je bilo s preostalih 15 milijuna kuna, pa je i to vjerojatno jedno od pitanja koje su istražitelji postavili zvijezdi Reala iz Madrida. Kako je pisao portal Nogometplus, pozivajući se na izvore blike istrazi, Modrić je pred Uskokom je dao iskaz kojim je u potpunosti negirao većinu stavova na kojima se temelji obrana Zdravka i Zorana Mamića.

Zvijezda Reala za Norvešku i Azerbajdžan pripremala se u USKOK-u

Modrića su istražitelji USKOK-a pozvali na razgovor čim se iz Madrida vratio u Hrvatsku, na okupljanje reprezentacije ovog ljeta uoči kvalifikacijskih utakmica za EP protiv Azerbajdžana i Norveške. U tom razgovoru Modrić je navodno ozbiljno ugrozio svog bivšeg šefa iz Dinama.

Kad Luka propjeva

Modrić je navodno najviše naštetio braći Mamić tvrdnjama da je ugovor s njim doista antidatiran, odnosno da je potpisan nakon transfera u Tottenham. Prema podacima koji su ranije iscurili u javnost, braća Mamić istražiteljima su tvrdili da su ugovori s Modrićem i Dejanom Lovrenom potpisani prije tog transfera. Modrić je navodno također potvrdio i da je Mamiću morao isplatiti veći dio novca koji je prema tim antidatiranim ugovorima pripadao njemu. Navodno je istražiteljima rekao i da je Mamiću morao isplaćivati dio svojih primanja u Realu i Tottenhamu.

Od Boleta do Joze: Priča o 170 milijuna eura kojima je Mamić prisvojio Dinamo, HNS i reprezentaciju

Ali, pustimo sada "nesporazum" s Modrićem i podsjetimo se kako je Mamić u 15 godina dugoj vladavini u Dinamu prodao igrače u ukupnoj vrijednosti od oko 170 milijuna eura, uključujući transfere Boška Balabana i Ivice Olića početkom 2000-ih. Rupe u zakonima i propisima nogometnog saveza iskoristio je kako bi Dinamo, a onda i hrvatski nogomet stavio pod svoju kontrolu, a to mu je omogućilo da se na nogometu i obogati.

2007. godina "procvata" 

2007. godine Zdravko Mamić ostvario je svoj dotad najveći posao u karijeri, prodao je Eduarda da Silvu Arsenalu i Vedrana Ćorluku Manchester Cityju za ukupno više od 25 milijuna eura. Eduardo se jedini od Mamićevih (bivših) igrača suprotstavio Dinamovom gazdi i odbio mu isplaćivati dio svojih primanja što je bio dužan prema građanskom ugovoru, kojeg je na sudu nazvao lihvarskim. Nije poznato s kojim je još igračima Mamić imao slične ugovore, a oni se sami nisu bunili pošto su zahvaljujući njemu i ostvarili unosne ugovore i transfere karijere. Od zvučnijih imena, spominju se Modrić, Kovačić, Vukojević...

 

Eduardo je prelaskom u Arsenal 2007. prestao isplaćivati potpisanih i ugovorenih 20 posto zarade do kraja karijere, zauzvrat što su se do tada skrbili o njemu. Mamić mu je "sjeo" na račun i imovinu u Hrvatskoj, potražujući svojih osam milijuna kuna. Dudu je odgovorio protutužbom i žalbom i tako je krenula bespoštedna sudska borba, koja je trajala pune četiri godine, a okončala ju je lani sutkinja Jasna Šojat, koja je nepravomoćno presudila u Eduardovu korist, rekavši kako takvi zelenaški ugovoru ne smiju biti valjani.

 
"Mamiću sam od 2001. do 2004. isplaćivao proviziju od 20 do 25 posto plaće u Dinamu, oko 4000 eura godišnje. Kada sam 2004. dobio godišnju plaću u Dinamu od 120.000 eura, tada sam mu godišnje do 2007. isplaćivao proviziju na ruke od 24.000 eura. Gdje? Nekad u njegovu uredu, nekad u restoranu, kafiću. Jednom sam tražio potvrdu, ali mi nije htio potpisati da je dobio novac te mi je rekao: ''Ljubavi, mi smo ljudi i vjerujemo si'', kazao je Eduardo, koji je pristao da uđe u Mamićevu agenciju jer mu se Zdravko činio kao ''moćan čovjek koji mu je dao do znanja da u Hrvatskoj mogu igrati samo preko njega''.
 
Počelo je s Balabanom, Eduardo se jedini pobunio

Prodajom Eduarda Mamić se prometnuo u jednog od vodećih nogometnih menadžera u regiji. Naravno, to je tek pola istine, jer Mamićevi menadžerski poslovi kosili su se s njegovim statusom u Dinamu koji mu je omogućio da kontrolira sudbine igrača iz svoje agencije i kluba u kojemu vodi glavnu riječ. Mamić je tako bio u prilici krojiti ugovore igračima koje je zastupao on, njegov sin ili njihova agencija, a igrači s ugovorima poput onog na kojeg se požalio Eduardo, da bi mu oni vraćali postotak od svoje zarade. Mamić je više puta javno govorio da je agenciju ugasio prije dolaska u Dinamo te kako nije zastupao Dinamove igrače, ali njegov sin je nastavio obiteljski biznis i posljednjih deset godina sudjelovao kod sklapanja niza transfera Dinamovih nogometaša. 

Mamić je Dinamo dobio u ruke nakon svog prvog velikog posla, prodaje igrača iz svoje agencije Boška Balabana u Aston Villu, a od rekordne odštete Dinamo je dobio samo 20 posto, dok su ostatak podijelili Mamić i Balaban, koji se kao promašaj Premiershipa kasnije vratio na Maksimir. Do 2003.-2004., kada je postao izvršni predsjednik Dinama, u Dinamu je već bio niz igrača iz Mamićeve ili agencije njegovog sina Marija (Jasmin Agić, Drago Papa, Ante Tomić, Eduardo da Silva, Ivan Turina, Luka Modrić, Hrvoje Čale, Vedran Ćorluka, Dejan Lovren, Dario Zahora, Janjetović, Kwedi, Kardum...).
 
Mamići zastupali Eduarda, Modrića, Badelja i brojne Dinamove igrače

Nakon prodaje Olića i Leke za desetak milijuna eura i Lige za ostanak, na zimu 2005. uslijedila je drama sa prelaskom Nike Kranjčara u Hajduk, a godinu kasnije počinje nova era Mamićevog Dinama, uz blagoslov i financijsku pomoć zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Mamić je pokupio sve što je valjalo u HNL-u, a ugovore podijelio još nekolicini igrača za čije karijere skrbe Mamići ili agencija ASA (Badelj, Kelava, Vranjić, Maleš, Antolić, Zelenika, Šitum...). Luka Modrić iste je godine potpisao ugovor na čak 10 godina, a procjenjivalo se da zarađuje oko 75 tisuća eura godišnje, što bi Mamiću, po Eduardovoj formuli, nosilo 15 000 eura godišnje. Slični ugovori s drugim igračima Mamiću bi donijeli pravo bogatstvo jer su plaće u Dinamu tada samo rasle.

Pisao je tada Nacional kako Ognjen Vukojević (također u Mamićevoj agenciji) ima 80 tisuća eura godišnje plaće, koliko su imali i Chago, Etto, a Vugrinec i Ljubojević oko 100 tisuća eura. Mamić je tada rekao: "U prosjeku Dinamovi igrači primaju godišnje 100 tisuća eura, i to su enormni iznosi za hrvatske uvjete". 

Stigla je 2007., kada uz Eduarda i Ćorluku, Dinamo prodaje Pokrivača za 3,50 u Monaco i Gordona Schildenfelda za 1,7 milijuna eura u Bešiktaš. Zoran Mamić završio je karijeru i zasjeo na poziciju sportskog direktora, kasnije trenera i menadžera kluba. U ljeto 2008. Luka Modrić za čudesnih 21 milijun eura prelazi u Tottenham. U rekordnom transferu sudjelovao je Mamićev sin, koji je sudjelovao i u pregovorima oko Lukinog prelaska u Real Madrid 2012. godine. Istraga bi mogla otkriti koliko je Mamić zaradio na transferima i ugovorima Luke Modrića, koji je i s engleskim i španjolskim klubom na polovici trajanja ugovora potpisivao nove i unosnije.

Od Balabana do Brozovića, zarada Dinama 160 milijuna eura

Modrićev transfer lansirao je Mamiće na europsku razinu, a onda je sve išlo kao po loju, ali zbog krize, FFP-a i ulaska Hrvatske u EU, igrači odlaze za sve manje novca. U klub stiže i Sammir koji je plaćom od 400 tisuća eura porušio HNL rekorde, ali ispao je najveći Mamićev neuspjeh. 

Svog drugog brazilskog sina Mamić je, nakon što je proširio moć na cijeli HNS, ugurao i u reprezentaciju, a preko nje lansirao svoje mlade talente na svjetsko tržište i pritom im dizao cijenu. U nacionalnu selekciju preko noći su upadale maksimirske nade s tek desetak prvoligaških utakmica da bi postigli bolju cijenu, a neki se popur Sammira, nakon prodaje nisu vraćali.
 
Još jedan proizvod suradnje Dinama i agencije obitelji Mamić, Dejan Lovren 2009. odlazi u Lyon, a maksimirska blagajna punija je za 8 milijuna eura. Mario Mandžukić 2010. odlazi u Wolfsburg za 7 milijuna, a dvije sezone poslije ponovno je prometno na Maksimiru. Milan Badelj prodan je u HSV za 4 milijuna eura. Mateo Kovačić za 11 milijuna odlazi u Inter, Domagoj Vida za 5 milijuna u Kijev. Tin Jedvaj bio je hit u sezoni 2013./14., kad ga je za 5 milijuna eura kupila Roma, a iste sezone za 4,8 milijuna Šime Vrsaljko, koji je također bio na popisu igrača Marija Mamića, odlazi u Genou.

 
I prošle sezone Mamić je dobro zaradio. Prodani su Halilović, iznajmljen Duje Čop. Marcelo Brozović prošle zime otišao je u Inter za 3 milijuna eura, a tom prilikom pored njega je u loži Meazze sjedio Mario Mamić. Međutim, kako nam je objasnio Brozovićev zastupnik Miroslav Bičanić, tako je ispalo "slučajnim rasporedo sjedenja, odnosno željom Interovog predsjednika Thorira da Marcelo sjedi iza njega".
 
O Brozovićevom misterioznim prelascima iz Dinama u Lokomotivu i natrag već smo više puta pisali, ali valja podsjetiti da je do prelaska Roga iz Splita u Dinamo za 4 milijuna eura, bio najskuplje pojačanje u povijesti HNL-a.
 
Ukupno je u Mamićevoj eri Dinamo prodao igrača za ukupno oko 170 milijuna eura, a prema "Transfermarktu", na igrače je potrošio gotovo 50 milijuna. Koliko je od 100 milijuna eura završilo u Dinamu i na što je potrošeno, možda ćemo doznati kada jednom Mamić i njegovi podanici napuste Dinamo. 

Država je od Dinamovih transfera mogla dobiti desetke milijuna eura
 
Prije pet godina Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta izradilo je nacrt Zakona o sportu kojim se, između ostaloga, trebalo početi s oporezivanjem nogometnih transfera.
 
Naime, od milijunskih zarada koje su prodajom svojih igrača u inozemstvo ostvarili hrvatski nogometni klubovi država je tek nedavno počela ubirati dio jer je Zakon o sportu klubovima omogućavao da, registrirani kao udruge građana, ne plaćaju porez na dobit, dok Zakon o porezu na dodanu vrijednost nije predvidio oporezivanje nogometnih transfera PDV-om. 
 
Tek od 2013. izmjene Zakona o porezu na dobit odredile su da će i nogometni klubovi, premda registrirani kao udruge građana, morati plaćati 20 posto od ukupnog iznosa transfera.
 
U isto to vrijeme Zdravko Mamić javnosti se pohvalio kako je širom Europske unije prodao igrače u iznosu od preko 100 milijuna eura, što bi značilo da bi Dinamo državnu blagajnu napunio s 20 milijuna eura, da je tada plaćao porez na dobit, što je izmjenama tog Zakona obvezan od 2013. godine. 
 
Upravo 2007., koju je Mamić naveo kao godinu koja zanima USKOK, Ministarstvo financija poslalo je Dinamu zahtjev za dokumentacijom vezanom za transfere igrača. Od tada su Maksimir pohodile brojne inspekcije, od financijske do sportske, ali svaki put je Mamić završio s argumentom više. Hoće li i ovaj put?
 

 
 
Svi transferi Zdravka Mamića, (milijuni eura):

Luka Modrić (23) Tottenham, 2008.  21
Eduardo da Silva (24) Arsenal, 2007.  13
Vedran Ćorluka (21) Manchester City, 2007.  13
Mateo Kovačić (18) Inter, 2013.  11
Dejan Lovren (20) Lyon, 2010.  9,5
Mario Mandžukić (24) Wolfsburg, 2010. 9
Jozo Šimunović (21) Celtic, 2015. 7 (nepotvrđeno) 
Boško Balaban (22) Aston Villa, 2001. 6,8
Ognjen Vukojević (24) Dinamo Kijev, 2008. 6
Jerko Leko (23) Dinamo Kijev, 2003. 5,5
Tin Jedvaj (17) Roma, 2013. 5
Duje Čop (25) Cagliari, 2015. 5 (nepotvrđeno)
Domagoj Vida (23) Dinamo Kijev, 2013. 5
Ivica Olić (23) CSKA Moskva, 2003. 5
Milan Badelj (23) Hamburg, 2012. 4,5
Šime Vrsaljko (21) Genoa, 4,5
Nikola Pokrivač (22) Monaco, 2008. 3,5
Marcelo Brozović (22) Inter, 2015, 3 
Boštjan Cesar (23) Marseille, 2005. 2,5
Sammir (27) Getafe, 2014, 2,5
Alen Halilović (17) Barcelona, 2013. 2,2
Hrvoje Čale (23) Trabzonspor, 2008. 2,2
Gordon Schildenfeld (22) Bešiktaš, 2008. 1,7
Ivan Bošnjak (27) Genk, 2006. 1,7
Niko Kranjčar (20) Hajduk, 2005. 1,5
Andrej Kramarić (22), Rijeka, 2013. 1,2
Duje Čop (24), Cagliari, 1,5
Tomislav Šokota (24) Benfica, 2001. 1,5
Ivica Vrdoljak (26) Legia Varšava, 2010. 1
Goce Sedloski (30) Vegalta Sendai, 2004. 1
Edi Bosnar (21) Sturm, 2001. 0.95
Dino Drpić (28) Karlsrue, 2009. 0,9
Mihael Mikić (29) Hiroshima, 2009. 0,8
Jasmin Agić (31) Incheon, 2005. 0,8
Josip Tadić (22) Grenoble, 2009. 0,6
Mario Jurić (28) Shinjik, 2003. 0,6
Tomislav Mikulić (26) Standard Liege, 2008. 0,5
Dario Jertec (23) Hajduk, 2008. 0,5
Marijan Buljat (26) Hajduk, 2008. 0,5
Goran Ljubojević (23) Genk, 2006. 0,5
Danijel Pranjić (24) Hereenveen, 2005. 0,5
Dodo (23) Gabala, 2011. 0,3
Darijo Zahora (27) Rosenborg, 2009. 0,28
Edi Bosnar (26) Rijeka, 2006. 0,2
Vedran Ješe (25) Thun, 2006. 0,2
Stipe Lapić (21) Kuban, 2004. 0,2
Etto (30) PAOK, 2011. 0,16
Emiljano Vila (23) Janjina, 2011. 0,12
Dumitru Mitu (29) Panathinaikos, 2004. 0,1

> PRVI NASTAVAK FELJTONA "KRONOLOGIJA JEDNOG LUDILA"

> Kronologija jednog ludila - 2. dio: Mamić postaje apsolutni gospodar Dinama

 Kronologija jednog ludila - 3. dio: Mamićeva žuta minuta

> Eduardo, Mamić i Hrvatska: Lihvarska saga u kojoj svatko svakome duguje

> Eduardov ugovor s vragom

> A tko će smijeniti ubojicu hrvatskog nogometa?

> Dinamo ide u preoblikovanje, Mamić: Zovete nas prćijom, evo vam dionice Dinama pa kupujte

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara