"Dinamo zaslužuje proslavu u hramu kulture, ali ne i čovjek koji pobjede proslavlja striptizom"

Foto: Index

UOČI Dinamove proslave stotog rođendana, Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo poslala je otvoreno pismo javnosti. Prenosimo ga u cijelosti.

"U nogometnoj povijesti vjerojatno nije zabilježeno slavlje okrugle godišnjice osnutka kluba na kojem ne sudjeluju njegovi navijači. Stoga možete zamisliti iznenađenje ali i sramotu navijača Dinama koji u novinama čita o najavljenoj proslavi stogodišnjice postojanja svog kluba u – Hrvatskom narodnom kazalištu.

Zašto u kazalištu, a ne na stadionu? Vrlo jednostavno: zato što klupski izvršni predsjednik Zdravko Mamić ne može kupiti navijače kao što može kupiti ljude i logistiku za svoju kazališnu proslavu. Naučio je lekciju od zadnjeg derbija s Hajdukom, ne treba mu javna slika slavlja na sablasno praznim razvalinama maksimirskog stadiona. Trebaju mu strogo kontrolirano okružje i odabrani gosti koji ne postavljaju nezgodna pitanja. Uglavnom, Dinamovi navijači nisu bili ni svjesni inspirativnog potencijala svog tradicionalnog skandiranja dijelu zapadne maksimirske tribine: "kazališna publiko“…

NK Dinamo kao najpopularniji hrvatski sportski klub, simbol Zagreba i prva crta javnog građanskog otpora totalitarnim i autokratskim političkim režimima koji su gazili ovu zemlju, svakako zaslužuje proslavu u nacionalnom hramu kulture. Ali vjerojatno ne u organizaciji čovjeka koji pobjede kluba proslavlja na zračnoj luci striptizom, čovjeka koji simbolizira sve ono što Dinamo ne bi trebao biti.

Nama kao članovima i navijačima NK Dinamo ne smeta obilježavanje stogodišnjice kluba, iako uvažavamo mišljenje i onih koji smatraju da bi se trebalo ravnati po znatno mlađem datumu. Ne smeta nam dolazak legendarnih igrača kluba na proslavu, kojima bi s najvećim poštovanjem sugerirali da upitaju Zdravka Mamića zašto je Dinamovom fondu za pomoć legendama namijenio prihode utakmica protiv Slaven Belupa a ne tridesetak puta veće prihode s utakmica protiv Hajduka. Ne smeta nam izvršni predsjednik kluba koji plače za Jugoslavijom i pjeva Hajdukove pjesme (zapravo, to nam ipak smeta). Ne smetaju nam čak ni izjave opskurnih političara koji su postali članovi Skupštine kluba i s njegove govornice poručuju: „Ovo je naš Dinamo, a ne od ovih navijača vani. Oni neka si osnuju svoj Dinamo“. Takvi su iz kluba redovno bili istjerani navijačkom nogom u guzicu. Sve to na stranu, radi se o našem osobnom dojmu i doživljaju određenih pojava u Dinamu.

Međutim, smeta nas jedna ozbiljna stvar: dolazak na proslavu predstavnika nadležnih institucija koje neprekidno žmire na kršenje zakona u NK Dinamo. Tako će kao posebni izaslanik Vlade RH svečanost u HNK uveličati ministar športa Radovan Fuchs. Jedino što bi gospodin ministar tom prigodom trebao reći Zdravku Mamiću je: „Vaš brat Zoran i Vi ste i dalje u sukobu interesa, i dalje kršite Zakon o športu i bilo bi najbolje da sami odete iz Dinama prije nego Vas ministarstvo makne“. Jednako tako, gradonačelnik Bandić bi uz čestitku klubu, zbog dodatnog i još težeg kršenja zakonskih prava članova trebao poručiti njegovom izvršnom predsjedniku: "Niti promijenjeni Statut kluba i općenito klupski odnos prema vlastitim članovima nisu u skladu sa Zakonom o udrugama. Idući tjedan Vam dolazimo u inspekcijski nadzor“.

Pravna borba za demokratski i zakonit klub ostaje u fokusu Građanske inicijative Zajedno za Dinamo. Zakon je vrlo jasan, Hrvatska je pravna država, očekujemo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Zagreba da rade svoj posao za kojeg primaju plaću iz naših džepova.

Detaljnije o nezakonitostima u NK Dinamo, s osvrtom na posljednji sastanak njegove Skupštine, moći ćete saznati na javnoj tribini čija organizacija je u tijeku. Tamo ćemo također predstaviti kako bi NK Dinamo trebao biti ustrojen sukladno Zakonu o udrugama, koja je zakonska uloga članova u upravljanju klubom te kako to izgleda u nogometnim velikanima poput Barcelone", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara