Dinamovo prokletstvo nije europsko, nego hrvatsko

Dinamovo prokletstvo nije europsko, nego hrvatsko

RIJEŠEN balasta jednog čovjeka čudnog, ali nažalost ne i njegovog naslijeđa koje se još osjeća u liku sudaca od Vinkovaca do Mravinaca, te pojačan prvim pravim trenerom nakon desetljeća gazdinih klimavaca, Dinamo šamara posrnule europske velikane kući i na strani. 

Dokazao je to pobjedom kod Anderlechta, koji može biti presretan zato što je izgubio samo 0:2 od Dinama koji ga je nadigrao i pretukao.

Nikad bolji, borbeniji i jeftiniji, pokazuje koliko zapravo malo treba da se već jednom prekine najgluplja od svih nogometnih priča, ona o Dinamovom jebenom "europskom prokletstvu".

Dinamovo prokletstvo nikad nije bilo europsko, nego naše, tuzemno, zagrebačko, hrvatsko. Klub je njime kažnjavan jer se 70-ih zadovoljavao mediokritetstvom, 80-ih nije znao kapitalizirati na 82. nego desetljećima guditi o njoj, 90-ih jer je od narodnog, gospodskog i buntovnog postao dvorski, ulizički i predsjednički, a u novom mileniju jer je pretvoren u prćiju jedne obitelji servisiranu od strane Saveza i djelitelja pravde.

Takav kakav je cijelo to vrijeme bio, nije ni zaslužio ništa drugo nego nepreglednu seriju nevjerojatno izgubljenih europskih utakmica "kakve samo Dinamo može izgubiti" i razočaranja, koja su čak postala i samorazumljiva, kao i europske (polu)sezone koje su bile tragikomično identične jedna drugoj u tom beskrajnom danu blamaža u Ligi prvaka, Kupu UEFA i Europa Ligi. 

Korjenite promjene 

Naravno, kao što smo pisali i podsjećali, ovaj Dinamo, makar i s vrhovnikom u Međugorju, još uvijek je jako daleko od onog što bi Dinamo morao biti. Otprilike koliko je aktualni Fenerbahče daleko od onog koji je prije deset godina igrao četvrtfinale Lige prvaka. Ili koliko je Anderlecht koji je Dinamo natamburao sličan onom koji je 70-ih harao Europom.

Jer ovaj Dinamo, usprkos tome što je Mamić "otišao", kupuje četvrtoligaškog nogometaša čiji je otac vlasnik pansiona u kojem se Mamić sakriva od Hrvatske i njenih zakona, te jacuzzi osobi koja lažira SMS-ove što ih Mamić lansira prije kukavičkog bijega.

Dinamo je samlio Anderlecht u drugom kolu skupine Europa Lige i na korak je do toga da nakon gotovo 50 godina prezimi u Europi. 

Velika, povijesna pobjeda i vijest. Ali Dinamo se prokletstva neće riješiti jednom 1/16 finala EL-a, nego korjenitom promjenom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara