Dino Rađa: Hrvatska košarka je devastirana, potrebno je vrijeme za oporavak

Dino Rađa: Hrvatska košarka je devastirana, potrebno je vrijeme za oporavak
Pixsell (Goran Stanzl)

S POZICIJE predsjednika Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza, Dino Rađa je u razgovoru za Al Jazeeru hrvatsku košarku ocijenio "devastiranom".

"Hrvatska košarka je devastirana i u padu je zadnjih 20 godina. Ne želim ulaziti u razloge zašto je to tako, no sigurno je da je potrebno vremena za oporavak. Treba podići kvalitetu hrvatske lige i posvetiti se više radu s mladim igračima, što će efekt dati za nekoliko godina", rezonirao je Dino Rađa.

Ne plasira li se reprezentacija na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, hrvatska košarka dodatno bi srozala svoj već okaljan ugled. U europskim kvalifikacijama nakon četiri natjecateljska kola - s tri poraza i jednom pobjedom - nalazi se na posljednjem mjestu grupne faze iza Rumunjske i Nizozemske te Italije koja je osigurala plasman u narednu kvalifikacijsku rundu. 

"Očekivali smo bolje rezultate, no na Hrvatsku se najviše odrazio sukob između Eurolige i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) koji je košarci nanio ogromnu štetu. Kvalifikacije se igraju bez najboljih europskih košarkaša i onih koji igraju NBA ligu što je - bez veze. U sukobu dvije organizacije ispaštaju reprezentacije i treba pronaći rješenje da igraju najbolji", rekao je Dino Rađa i, uoči ključnih gostujućih ogleda s Italijom 28. lipnja i Rumunjskom 1. srpnja, izrazio optimizam u plasman u završni kvalifikacijski ciklus. 

"Naravno da se nadam pobjedama. Za nas će nastupiti igrači iz NBA lige i euroligaši, što daje nadu za bolje rezultate. Važno je da uspješno završimo obje utakmice, a o onome što kasnije dolazi pričat ćemo kada bude vrijeme."

Krajem veljače tekuće godine Ivica Skelin smijenjen je s izborničke funkcije hrvatske reprezentacije zbog ispodprosječnih rezultata u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini. Nasljednikom je koncem travnja imenovan Dražen Anzulović, bivši šef struke u Ciboni i Cedeviti, s kojim je potpisan trogodišnji ugovor. 

"Bilo je više kandidata za izbornika, no neki su imali obaveze u Euroligi što je bilo nespojivo za nas. Dražen Anzulović trener je dugo godina i posjeduje važno iskustvo te je odlučio raditi jedino u reprezentaciji. Najvažniji detalj bio je da se maksimalno može posvetiti izborničkom poslu pa smo suradnju dogovorili na dulji period. Neće imati preveliko opterećenje i zajedno ćemo raditi na projektu unapređenja hrvatske košarke", pojasnio je Dino Rađa, odnedavno novi član Kuće slavnih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara