KORONAVIRUS NA TURNIRU U ZADRU

Direktor turnira u Bolu: Cijeli teniski savez Hrvatske mora dati ostavke, odmah!

Direktor turnira u Bolu: Cijeli teniski savez Hrvatske mora dati ostavke, odmah!
Foto: Pixsell / D. Stanin, Hina

HTS i njegovo kompletno vodstvo trebali bi dati ostavke ovog trenutka, rekao nam je direktor WTA turnira u Bolu Feliks Lukas, koji je i ranije kritizirao vodstvo hrvatskog tenisa zbog katastrofalne organizacije turnira Adria Tour u Zadru. 

"Organizacija je bila nevjerojatno loša, prava katastrofa. Nisu se provodile nikakve epidemiološke mjere, do finalnih ogleda nije bilo niti dezinficijensa za ruke na ulazu, postavili su ih tek nakon kritika", nastavlja Lukas.

"Zbog mog Facebook komentara sam dobio salvu kritika od strane HTS-a, izvrijeđao me dopredsjednik HTS-a u alkoholiziranom stanju ispred međunarodnih gostiju Adria Toura i taj slučaj sam prijavio i policiji u Zadru. No to je tema za sebe", dodaje direktor turnira u Bolu za Index.

Na pripremnom turniru Adria Toura nastupala je i Feliksova sestra Tena Lukas.

"Potaknut gledanjem meča moje sestre Tene Lukas protiv mlade i talentirane Antonije Ružić koji je odigran u ranim popodnevnim satima po sparnom i vrućem vremenu, odlučio sam dati svoj javni osvrt, znajući da me HTS vjerno prati i uvijek reagiraju na moje natpise na Facebooku brže nego na išta drugo, u nadi da će prihvatiti kritiku i popraviti stanje dok se može. Naime, tenisačice su dobile bocu od 0,5 l vode koja je bila topla, a na terenu nije bilo hladnjaka, time ni leda koji je potreban u slučaju ozljeda i zdravstvenih poteškoća radi brze reakcije. Obje tenisačice su imale iste uvjete, no Tena je osjećala mučninu cijeli dan i predala je meč u drugom setu jer je počela povraćati. Izašla je s terena i povraćala je nekoliko puta u WC-u kafića na Višnjiku koji je služio kao turnirski ured, kafić i sanitarni čvor, sve u jednom", napisao je Lukas, ali tu se nije zaustavio.

"Razlog zašto pišem ovaj post je taj da je HTS organizirao ipak pozivni turnir naših tenisača i tenisačica te da se mečevi održavaju na terenu pokrivenom kamerama u direktnom prijenosu. Mikrofoni i kamere su tu, ali nema hladne vode i leda na terenu, kao ni hladnjaka koji je osnova za organizaciju teniskih turnira. Naime, u organizaciji teniskih turnira je praksa da se smjesti hladnjak na terenu ili odmah pokraj, tako da tenisači i tenisačice imaju hladnu vodu i i led u slučaju zdravstvenih poteškoća. Od hladnjaka ni H, ali bar su jučer tenisačice dobile bocu tople vode 0,5 l za meč. Suncobrana na terenu pokrivenom kamerama nije bilo, ali ball boysi drže crne kišobrane dok tenisačice sjede na klupi. O sigurnosnim standardima neću ni govoriti, sve je jasno ako znamo činjenicu da na terenima i ispred dvorane nijednog dezinfekcijskog sredstva za ruke nije bilo tijekom protekla tri dana, barem ne na vidljivom mjestu za posjetitelje." 

"Zbog bahatosti pojedinaca sada smo vi u problemu" 

Lukasa smo potom kontaktirali telefonski i bio je ogorčen situacijom.

"Jasno mi je da svi žele biti viđeni uz Novaka Đokovića i da se očito malo tko bavio detaljima organizacije teniskog turnira, ali nismo smjeli zaboraviti naše tenisačice i tenisače koji su došli igrati na poziv HTS-a. Bilo bi dobro da idući put HTS angažira nekoga tko zna radit svoj posao, ako već oni nemaju stručne ljude", govori Lukas za Index i dodaje:

"Ovo je strašan razvoj događaja, a mogao se spriječiti. Turnir je organiziralo krovno tijelo tenisa u Hrvatskoj koja je višestruki osvajač Davis Cupa. Vjerujem da bi i drugi tenisači i tenisačice imali nešto više reći na ovu temu. U Zadru se morao dogoditi neuspjeh jer nitko nije poštivao struku, a turnir su organizirali nekompetentni ljudi, iako u Hrvatskoj imamo i drugačije, bolje, kompetentnije", ističe Lukas.

Kao organizator WTA turnira dobio je detaljne upute za održavanje teniske manifestacije koja bi se trebala održati u kolovozu.

"Organizatori WTA i ATP turnira su dobili upute na preko 100 stranica za provođenje mjere zaštite od covida-19 i to za organizaciju turnira u kolovozu. Više od tri mjeseca se educiramo o tome i raspravljamo na Zoom konferencijama o svim detaljima. Ali struka u, u ovom slučaju, hrvatskom sportu nije bila potrebna da se uključi. Ostavka kompletnog vodstva HTS-a je nešto što se mora dogoditi već danas ako je ostalo bar još malo zdrave pameti", tvrdi Lukas i dodaje:

"Važno je napomenuti da su ta pravila namijenjena turnirima koji su prihvatili opciju da se igra bez publike i prodaje ulaznica. WTA Bol je to prihvatio, kao i svi turniri koji su se našli u kalendaru. Upute za turnire bez publike su toliko detaljne, a za HTS u Zadru korona kao da ne postoji nit je ikad postojala. Sada smo svi zbog nekompetentnosti i bahatosti pojedinaca u problemu"

Reakciju HTS-a još očekujemo te ćemo ju objaviti kad dobijemo odgovore. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara