Dobro nam došel Mišel: Platini je među Hrvatima svoj na svom

Foto: Drago Sopta, Damir Krajač, Elvir Tabaković, Ante Čizmić/Cropix, Dragan Predojević/Index

MICHEL PLATINI po tko zna koji put dolazi u Zagreb kao predsjednik Uefe. Podsjećamo kako se sjajno snalazi među našim ljudima, s kojima se rado druži na svim meridijanima.

Predsjednik HNS-a Marković i šef njegove diplomacije Srebrić će dakako današnji Platinijev posjet Zagrebu prikazati kao tko zna koji po redu dokaz koliko visoko aktualno vodstvo saveza kotira u Nyonu, kada predsjednik Uefe osobno dolazi posjetiti zemlju čijem je "legalno" izabranom predsjedniku došao izraziti potporu, samo par dana nakon što je upravo Uefa otpilila nemušti pokušaj puča Štimca i njegovih satelita.

Ipak, ovaj put Mišel ne dolazi zataknuti presidenteu orden u ambasadorskoj rezidenciji na Cmroku ili lupati čekićem na summitu Uefe. Stvar je naime prilično delikatna i pitanje je (ne)sigurnosti u regiji! Nakon što se probije kroz kordone policije i ograde koji Kosoricu štite od njenih Štimaca, s premijerkom će u Banskim dvorima lamentirati o problemu huliganizma koji potresa regiju.

Huligani u regiji strepite, na vas kreću Jadranka i Michel!

Prije Platinijevog dolaska, koji se očekuje predvečer, podsjećamo da prijateljstvo Platinija i hrvatskog naroda postoji od vajkada (ako vjerujemo, a vjerujemo, njegovom prijatelju Vlatku Markoviću), ali prvi slikovni dokazi datiraju s Eura 2004, kada se tadašnji član Uefinog IO i potpredsjednik francuskog NS-a na utakmici skupine Hrvatska - Francuska, u loži stadiona u Leiriji našao u društvu Markovića, Vladimira Šeksa i ratnog zločinca Branimira Glavaša, koji se tada propisno nakinđurio hrvatskim ratničkim bojama i uresima.

Platini je Markovića učinio Chevalierom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Platini u borbi za predsjednika Uefe porazio tamošnjeg Markovića, nije bio zlopamtilo zbog toga što je upravo Lennart Johansson otvorio kuću hrvatskog nogometa i njegovo prijateljstvo s Hrvatskom nastavilo se i kada je 2007. okončao 16-godišnju vladavinu ostarjelog Šveda.

Međutim, najdirljivije poglavlje odnosa Platinija i Hrvata svakako je spomenuti posjet 2006. povodom dodjele visokog odličja "Viteza nacionalnog reda" Markoviću u ime francuske republike, koje mu je platini zataknuo za rever zbog "izuzetnih zasluga u promicanju nogometa u Francuskoj i u svijetu".

Mesić ga ugostio na Pantovčaku, Sanader mu držao govore

Početkom 2008. Platini, sada već predsjednik Uefe, došao je u Zagreb održati kongres kontinentalne nogometne unije. Tu je sve "pucalo" od susreta na vrhu: Nakon što mu se pridružio i prvi čovjek Fife i još jedan Markovićev intimus, Sepp Blatter, uspeli su se na Pantovčak, gdje ih je čekao predsjednik Mesić. Nije spomenuti Glavaš jedini hrvatski uznik s kojim se družio Platini, jer prije tri godine tadašnji premijer je bio jedan od govornika na kongresu, nakon čega je s Platinijem razmijenio poklone. S oba bivša hrvatska predsjednika Platini je dijelio ložu u Beču, tijekom prve utakmice na Euru 2008.

Junak splitskih grafita i romskih performansa

Muvao se Mišel oko Hrvata i u rujnu prošle godine u Rigi, prije, za vrijeme i tijekom kvalifikacijske utakmice za Euro. Platini je bio među nama i kad nije slijetao na Pleso; u Splitu osvanuo grafit na kojem "Kum" Michel Platimi na koncu drži lutke Mamića, Markovića i Srebrića. Besmrtan je performans koji su u zagrebačkom Sheratonu u listopadu izvela romska braća Dedić - Ramo i Tofko, kada su potpuno van protokola uletjeli s dresom romske reprezentacije i njime ogrnuli zabezeknutog Platinija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara