NBA

Trump zaprijetio da će se zbog klečanja igrača odreći košarke. Kleknuli su svi

Trump zaprijetio da će se zbog klečanja igrača odreći košarke. Kleknuli su svi
Foto: Getty Images

JOŠ PRIJE nekoliko godina Donald Trump je na primjeru Colina Kaepernicka svima dao do znanja što misli o klečanju tijekom izvođenja himne porukom vlasnicima NFL klubova da otpuste sve igrače koji se odluče na takav oblik prosvjeda.

Klečanje je posebno posljednjih mjeseci postalo pravi nacionalni, pa čak i globalni simbol prosvjeda protiv policijske brutalnosti, zbog koje su živote izgubile stotine crnaca, te borbe za rasnu jednakost. Prosvjed klečanjem najavljivali su i brojni NBA igrači kad se sezona nastavi, a Trump je prošlog tjedna putem Twittera poslao upozorenje.

"Veselim se povratku sporta, ali svaki put kad vidim igrača kako kleči tijekom himne, što je znak velikog nepoštovanja prema našoj zemlji i našoj zastavi, ta igra je za mene gotova", napisao je američki predsjednik.

Sinoć je NBA sezona nastavljena utakmicama New Orleansa i Ute te LA Clippersa i LA Lakersa, a doslovno svi igrači i članovi stručnih stožera svih četiriju momčadi kleknuli su ispred natpisa Black Lives Matter na parketu. Solidarizirali su se čak i suci.

To valjda znači da se Trump odrekao košarke, a NBA je tako u opasnosti da isto učini i dio njegovih brojnih pristaša, što bi se moglo loše odraziti na gledanost. Ipak, igračima to ne smeta.

"Mislim da nikoga u NBA ligi nije briga gleda li predsjednik Trump košarku. Što se tiče njegove baze, bez obzira na specifičnost tvita o NBA-u, mislim da je svaki njegov tvit osmišljen da dijeli ljude i ohrabruje njegovu bazu, pa ni ovaj prošlotjedni nije ništa drukčiji", rekao je bek Pelicansa J.J. Redick.

LeBron James nije samo najveća NBA zvijezda nego i najistaknutiji aktivist među košarkašima, a i njegovo je mišljenje slično.

"Uvijek će biti ljudi koji se ne slažu s onim što radiš i koji će te pokušati zaustaviti. Ali ako si strastven i vjeran svojoj borbi, onda nije ni bitno. Nije me briga za one koji misle drukčije, predugo sam ih slušao", rekao je James.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara