NBA

Dončić ostaje bez nadimka ako ode iz Dallasa

Dončić ostaje bez nadimka ako ode iz Dallasa
Foto: Gulliver / Getty Images

LUKA DONČIĆ briljantno je počeo karijeru u NBA-u. Slovenski tinejdžer (19) u samo par prvih mjeseci rookie sezone zaludio je novinare, navijače, ali i legende najjače košarkaške lige svijeta.

Očekivalo se da će se Dončić dobro snaći među elitom, ali nitko nije mislio da će prekooceanski novajlija od samog početka životnog i sportskog susreta s Amerikom tako oduševljavati.

Dončić nakon prva dva i pol mjeseca u NBA-u ima prosjek od 19,4 koša, 6,7 skokova i 4,9 asistencija po utakmici. 

Novo veliko priznanje dobio je trenutnim uvrštenjem u NBA All-Star petorku gdje je zauzeo četvrto mjesto po broju glasova u Zapadnoj konferenciji, drugo među visokim igračima te bi prema sadašnjem stanju glasova trebao nastupiti u udarnoj petorci.

Dončić je dobio 679.839 glasova, a budući da ga trener Dallasa Rick Carlisle koristi na poziciji četvorke, onda je u glasanju za All-Star Slovenac postavljen među visoke igrače, odnosno u kategoriju frontcourt.

Jedini igrač u toj skupini koji ima više glasova od Luke je LeBron James s 1.083.363 glasa čime je ujedno i igrač s najviše glasova u cijeloj ligi. Nakon Jamesa i Dončića, na ljestvici se nalaze tri MVP kandidata - Kevin Durant, Anthony Davis i Paul George.

Sve ovo znači da Dončić već sada na ogromnom i bogatom američkom tržištu ima strahovit marketinški potencijal.

Zato su Dallas Mavericks, klub u koji je Dončić trejdan nakon NBA drafta, u američkom državnom zavodu za patente i intelektualno vlasništvo zaštitili nadimke njihovog glavnog igrača.

I to na engleskom ("The Matador") i španjolskom ("El Matador") jeziku. 

Njih je Dončiću nadjenuo Mike Pocopio, trener u Mavsima. 

Za slovenskog NBA superstara to bi moglo postati problem ako napusti Dallas, jer Mavericksi su vlasnici prava nad tim nadimcima.

Što znači da Dončićevi službeni nadimci nisu njegovo, nego vlasništvo kluba koji ih je zaštitio.

Ako Dončić ode iz kluba, neće moći više koristiti te nadimke. 

Ali za sada se The Matador ili El Matador nisu primili među američkim navijačima i komentatorima, iako ih potonji jesu nekoliko puta koristili tijekom prijenosa veličajući Dončićeve poteze.

Novu NBA zvijezdu nakon prvih par mjeseci tamo zovu "Luka" ili "Dončić", a ne nadimcima na kojima želi profitirati njegov klub. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara