Dončićev savjet mladim Amerikancima koji igraju besplatno: "Idite u Europu"

Dončićev savjet mladim Amerikancima koji igraju besplatno: "Idite u Europu"
Foto: Getty Images / Guliver Images

ZION WILLIAMSON, sigurni prvi pick sljedećeg NBA drafta, jučer je u derbiju studentske košarke Dukea i North Caroline ozlijedio koljeno i tako izašao iz igre nakon samo 36 sekundi.

Srećom, ozljeda nije ozbiljnije prirode. Zion je pretrpio blago istegnuće i trebao bi se vratiti na parket prije kraja sezone. Ipak, ovaj slučaj ponovno je pokrenuo veliku raspravu oko jednog od najvećih problema američkog sporta, a to je neplaćanje studentskih sportaša.

NCAA košarka i američki nogomet donose milijune od TV prava, ulaznica i spektakularnih izvedbi najboljih američkih studentskih sportaša, ali oni ne dobiju nijedan dolar od toga. Osim onih koji suprotno propisima i regulativama (poput današnje NFL zvijezde Cama Newtona) pristanu na novčani iznos ispod stola kako bi igrali za neki koledž. Koliko je studentski sport profitabilan, dovoljno govori činjenica da se za sinoćnju utakmicu Dukea i North Caroline moralo izdvojiti oko 2500 dolara, što je prosječna cijena karata nekoliko dana prije finala Super Bowla.

Jedan od mnogih koji su prozvali NCAA zbog takve politike je zvijezda Utah Jazza Donovan Mitchell.

"Idite igrati u Europu"

"Ponovno, sjetimo se koliko novca je u ovoj igri, a igrači ne dobiju ništa. Nešto se mora promijeniti NCAA", napisao je Mitchell na Twitteru, a dobio je neočekivan odgovor od Luke Dončića koji ima jednostavno rješenje.

"Idite igrati u Europu", napisala je slovenska NBA senzacija.

Dončić je igrao u Realu na profesionalnoj razini od svoje 16. godine, što znači da je zarađivao novac koji je njegovim vršnjacima pod NCAA pravilima nezamisliv. Sada, tri godine kasnije, jedan je od najboljih mladih košarkaša svijeta, a u isto vrijeme nije morao igrati besplatno i za financijske interese ostalih, kao što to moraju mladi američki sportaši.

U prošlosti su američki košarkaši mogli preskočiti koledž i direktno iz srednje škole otići u profesionalce. Danas svatko mora odraditi barem jednu godinu na NCAA razini prije prijave na draft. Pravilo je uvedeno zbog dodatnog razvijanja mladih košarkaša kroz sustav koledž košarke. Ipak, s vremena na vrijeme pojavi se ogroman talent poput Ziona Williamsona koji je već sada košarkaški i fizički na razini NBA lige.

Umjesto toga, on godinu dana mora igrati besplatno, pritom riskirajući ozbiljnu ozljedu koja bi ga u budućnosti mogla koštati milijune dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara