DORH reagirao na presicu: Policija istražuje Mamićeve poruke o reketarenju

DORH reagirao na presicu: Policija istražuje Mamićeve poruke o reketarenju
Hina

U DORH-u su jutros reagirali na jučerašnju press konferenciju u Maksimiru, tijekom koje je Zdravko Mamić, optuženik za težak gospodarski kriminal i pljačku iz Dinama, dva dana pred presudu u Osijeku novinarima dijelio navodnu sms prepisku Dinka Cvitana, bivšeg državnog odvjetnika i Tamare Laptoš, šefice USKOK-a. Gazda Dinama kazao je da poruke dokazuju kako Laptoš i Cvitan reketare suca kako bi donio osuđujuću presudu. Mamić tvrdi da ne zna tko mu je ostavio navodne poruke u sandučiću, ali dodaje kako je moguće da je to bio dragi bog. Cvitana je nazvao monstrumom i zločincem.

DORH je objavio kako će provjeriti vjerodostojnost navoda iz predstavljene komunikacije te odbacio navode o pritisku na članove vijeća. 

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odlučno odbacuje navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća, a koje je iznio optuženik u jednom kaznenom predmetu na sinoć održanoj konferenciji za novinare.  Državno odvjetništvo Republike Hrvatske naglašava kako nema nikakvog pritiska u tom kaznenom predmetu, a niti u bilo kojem drugom kaznenom predmetu gdje je državno odvjetništvo stranka u postupku, na suce ili na bilo koje druge sudionike u postupku. (5. 6. 2018.)

Nadležno državno odvjetništvo zatražit će od kriminalističke policije provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navoda iz komunikacije koja je predstavljena na konferenciji za novinare, a samim time i sve ono što iz objave te navodne komunikacije proizlazi kako bi se provjerila sumnja u počinjenje bilo kojeg kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nema namjeru komentirati sutrašnje izricanje presude niti samu presudu u konkretnom predmetu u kojem je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) stranka u postupku", stoji u priopćenju. 

Presuda Mamiću i klanu po optužnici za izvlačenje 116 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo te poreznu prijevaru od 12,2 milijuna kuna je sutra u podne na Osječkom županijskom sudu. Mamiću prijeti jedinstvena maksimalna kazna od 15 godina zatvora, njegovo se ime spominje u dvije točke optužnice. 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara