Doznajemo: Šuker miče kontroverznog suca Krešimira Vlajčevića

Doznajemo: Šuker miče kontroverznog suca Krešimira Vlajčevića

Foto: Hina

KREŠIMIR VLAJČEVIĆ, kako doznajemo, trebao bi biti razriješen dužnosti glavnog disciplinskog suca hrvatske nogometne lige. Kontroverzni nogometni arbitar za Index nije želio komentirati temu ni odgovoriti na upit očekuje li svoju smjenu, odnosno sklanjanje nakon afere s pozajmicom Dinama. Naime, Vlajčević, procjenjivač pravila ponašanja u domaćem nogometu, prema izvorima bliskim istrazi protiv gazde Dinama Zdravka Mamića i suradnika, našao se moralno u vrlo nezgodnoj situaciji, zbog osnovane sumnje da je od 2009. godine pozajmljivao novac iz gradskog kluba Dinamo kojem proteklih godina sudi.

Prva pozajmica prema izvorima iz istrage datira od 5. listopada 2009. godine. Ugovor o pozajmici trebao bi biti i dio istražnog spisa protiv braće Mamić i Damira Vrbanovića zbog sumnje u izvlačenje milijuna iz gradskog kluba putem nogometnih transfera i poreznih prijevara. Radi se o iznosu od 140 tisuća Dinamovih kuna koje je Vlajčević uz kamatu od četiri posto vratio tijekom 2011. godine. 

HNS nije ponudio rezultate interne istrage o slučaju svog suca koji je, sumnja se, primao novac iz Dinamove blagajne. Ne možemo doći do informacije jesu li uopće provjerili ozbiljne optužbe. Temu Kreše Vlajčevića stavili su sa strane. Rezultat "istrage" vjerojatno je njegovo sklanjanje u zavjetrinu.

Službeni HNS do sada se tek oglasio putem glasnogovornika Tomislava Packa.

''Prvo će se utvrditi sve činjenice, iste razmotriti, a potom i donijeti odgovarajuća odluka''.

Vlajčević je na direktan upit iz Indexa rekao da nikad u životu niti kunu nije pozajmio od Zdravka Mamića, niti od bilo koga drugog iz Maksimira. Potom se branio šutnjom, ponavljajući kako ne može odgovarati dok mu to ne dopusti HNS, čiji je zaposlenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istražnoj dokumentaciji oko pozajmica, navodi se, nalazi se i ime Damira Vrbanovića, bivšeg direktora Dinama. Točno tri mjeseca prije sporne prve pozajmice Vlajčević je sudio Damiru Vrbanoviću za famozno pjevanje "Jebi se jebi Splite" na proslavi titule prvaka i oslobodio ga krivnje. 

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza službeno bi nepovjerenje Vlajčeviću trebao obznaniti početkom veljače. Posao će pripasti dosadašnjem predsjedniku Disciplinske komisije Saši Pavličiću.

Komisija za žalbe HNS-a: Čak i ako je primio pozajmicu, nema veze, nije sudio Dinamu

Krešimir Vlajčević u nogometu je cijeli život. Igrao je veznog igrača u niželigašu Stubici, da bi poslije bio član vodstva NS Krapinsko-zagorske županije, pa dopredsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Komisije za žalbe HNS-a, a od 1999 disciplinski je sudac HNL-a.
Iza Vlajčevića ostaju brojni upitnici, poput kazne koju je odrezao Hajduku zbog homofobnih povika HNS pederi, zbog čega je i prekinuta utakmica u Maksimiru. Hajduk i Vlajčević bili su na ratnoj nozi. 

'' Vlajčević nije disciplinski sudac, on je glasnogovornik Izvršnog odbora HNS-a! Hajduk je u nekoliko navrata zatražio njegovo izuzeće jer imamo saznanja da je dobio pozajmicu od GNK Dinamo 5. listopada 2009. godine od 140.000 kuna, uz 4 posto kamate, koju je vratio tijekom 2011. godine. Zatražili smo da se on sam izuzme jer kao takav ne može prosuđivati Hajduku na objektivan način. Komisija za žalbe nam je odgovorila tada da bez obzira na navedeno, čak i da je primio pozajmicu, ne bi se radilo o ključnoj činjenici jer Dinamo nije stranka u postupku. Istina, tada smo igrali s Istrom, ali ništa se nije dogodilo ni nakon našeg zahtjeva poslije utakmice s Dinamom", ističu u Hajduku. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara