Država Hrvatskom nogometnom savezu mora platiti 56,5 milijuna kuna

Država Hrvatskom nogometnom savezu mora platiti 56,5 milijuna kuna
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DRŽAVA će nakon 20 godina dugog spora Hrvatskom nogometnom savezu isplatiti dug od 56,5 milijuna kuna.

Vlada je na sjednici u četvrtak ovlastila ministra turizma da sklopi sporazum o podmirenju obveza koje država ima prema Hrvatskom nogometnom savezu temeljem pravomoćne sudske presude, čime bi se riješio spor koji traje već gotovo 20 godina.

Vlada je, naime, dala ovlast ministru turizma Gariju Cappelliju za sklapanje sporazuma o podmirenju obveza po pravomoćnoj i ovršnoj presudi te o davanju suglasnosti za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2019. i 2020. godini.

"Potpisom ovog sporazuma uređuju se međusobni odnosi između Ministarstva turizma i Hrvatskog nogometnog saveza, na način da se Ministarstvo turizma obvezuje iznos od najmanje spomenute glavnice 22,97 milijuna kuna isplatiti Hrvatskom nogometnom savezu najkasnije u roku od osam dana, računajući od dana sklapanja predmetnog sporazuma", izjavio je Marić.

Ugovor je 1999. potpisao prvi hrvatski ministar uhićen zbog optužbi za korupciju

Ministarstvo turizma, temeljem pravomoćne presude od 10. studenog 2017., duguje Hrvatskom nogometnom savezu iznos od 7,5 milijuna eura na ime glavnice, što zajedno s troškovima parničnog postupka iznosi 56,5 milijuna kuna.

"Navedeni iznos sastoji se već od spomenute glavnice i troška parničnog postupka, koji zajedno iznose 22,97 milijuna kuna, te zatezne kamate na glavnicu i zatezne kamate na trošak parničnog postupka, koji zajedno iznose 33,5 milijuna kuna", istaknuo je Marić.

Podsjetio je da je taj sudski spor star više od 15 godina. "To je ugovor potpisan između Ministarstva turizma i Hrvatskog nogometnog saveza krajem 1999. godine, za razdoblje 2000.-2002., koji je u sudskom sporu tako evidentirano konzumiran, ali nije naplaćen u cijelosti", kazao je Marić, dodavši kako je prva tužba krenula od strane Ministarstva turizma prema HNS-u, koji je odgovorio protutužbom.

Navedenim ugovorom Ministarstvo turizma se obvezalo postati ponosni sponzor hrvatske nogometne reprezentacije te HNS-u kroz tri godine uplatiti 26,5 milijuna kuna.

Sporni ugovor je 1999. potpisao Ivan Herak, tadašnji ministar turizma i prvi ministar RH koji je završio u pritvoru zbog optužbi za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti. Nakon dugogodišnje sudske bitke, Herak je ipak oslobođen optužbi. Bivši član Saveza komunista Hrvatske, ranih 90-ih je bio ugledan član IDS-a, kasnije HSLS-a, a na poziv Franje Tuđmana ušao je u vladu Zlatka Mateše kao ministar turizma. Ubrzo nakon potpisa ugovora s HNS-om, uhićen je, a i taj je ugovor bio predmet istrage nakon što ga je Herakova nasljednica ministrica Pave Župan Rusković htjela poništiti.

Herak se vratio u HNS 19 godina kasnije

Prije samo pola godine HNS je zaposlio Heraka kao menadžera strateškog planiranja, EU fondova i promocije, ali je već u travnju napustio Savez nakon nove raspodjele funkcija unutar Saveza.

Ministar Marić dodao je da se HNS odriče dijela potraživanja prema Ministarstvu turizma koji predstavlja dio zateznih kamata u iznosu od 10 milijuna kuna. Ispunjenjem obveza preuzetih sporazumom, Ministarstvo turizma i Hrvatski nogometni savez ne bi imali nikakvih međusobnih potraživanja po osnovi pravomoćnih i ovršnih sudskih odluka.

"Evo jedan od primjera, možemo reći slobodno, pogreški u upravljanju i neispunjavanju preuzetih obveza koje su sada, evo skoro 20 godina kasnije, Hrvatsku došle i više nego duplo više", zaključio je premijer Andrej Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara