Dubrovački Jug prvak Europe

VATERPOLISTI dubrovačkog Jug Croatia osiguranja osvojili su naslov prvaka Europe svladavši u finalnoj utakmici na Gružu talijanski Pro Recco sa 9:7 (3:2, 2:2, 2:2, 2:1).

Dubrovački Jug po treći je puta europski prvak nakon pobjede u finalnoj utakmici pred prepunim gruškim plivalištem nad talijanskim Pro Reccom 9:7.

Vrijednost Jugova naslova tim je veća jer je izborena u najjačem završnom turniru u povijesti Eurolige nadvisivši tri moćne talijanske momčadi, a u finalu, prema svima, i najmoćniji Pro Recco iz Đenove.

Bila je to zaslužena pobjeda Juga, koji je susret otvorio grandiozno sa 3:0, ali i završio sa dva "zlatna pogotka" junaka susreta Mile Smodlake u zadnjih pet minuta.

Talijani su došli do 7:7, potom se služili svim sredstvima, pa i grubostima - Calcattera je razbio arkadu Ognjenu Kržiću, no Jug je sve izdržao, vratar Goran Volarević je obranio sve šuteve u završnici, a centar Smodlaka u napadu zabio kada je to najviše trebao.

Jug nije imao slabosti u finalu, iz 12 prilika čak su osam puta postigli zgoditak sa igračem više, a obranili su se čak sedam od 11 puta kada su imali igrača manje.

Ogromne zasluge za naslov pripadaju i izvanrednom gledateljstvu plivališta na Gružu, na čijim je tribinama bio i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Kapetan Juga Elvis Fatović primio je pokal prvaka Europe, koji se nakon 1981. i 2001. ponovno nalazi u Dubrovniku.

U susretu za treće mjesto Posillipo je svladao Savonu sa 11:8.

Pred 3500 gledatelja na bazenu u Gružu sudili su Turga (Turska) i Borelli (Španjolska)

JUG CO: Volarević, Komadina 1, Bošković 2, Računica, Kržić 1, Smodlaka 2, Marković, Karač 1, Bušlje 1, Joković, Dobud, Drobac, Fatović 1. Trener: Emil Nikolić

PRO RECCO: Tempesti, Magalotti, Madaras 1, Mangiante, Szivos 2, Vujasinović 1, Mannai 1, Angelini, Bettini, Calcaterra 2, Sottani, Deserti, Gennaro. Trener: Angelo Porzio.

Realizacija igrača više: Jug 12/8, Pro Recco 11/4

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara