Dunga: Trenerski uspjesi su ljepši od igračkih

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

CARLOS DUNGA, igrač brazilske reprezentacije od 1982. do 2006. godine, a njezin izbornik od 2006. godine, usporedio je ta dva razdoblja.

"Kao igrač sam uživao u velikim izazovima. Danas sam, međutim, kao izbornik sigurno bolje pripremljen za utakmice nego što sam bio kao igrač. Osjećam golemu odgovornost prema dužnosti koju obnašam, ali važno je da mogu dobro spavati. To je važan preduvjet za donošenje pravih odluka. U izborničkoj koži je pritisak, dakako, veći nego u igrčakoj. No, i uspjesi su slađi s klupe nego na terenu - kaže Dunga, koji je 1994. godine bio kapetan brazilske reprezentacije koja je u SAD-u osvojila jedan od ukupno pet naslova prvaka svijeta, koliko ih je osvojio Selecao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dunga je često u ratu s lokalnim medijima u Brazilu, koje optužuje da nacionalnoj momčadi žele neuspjeh.

" To se često događa u Brazilu. Sve češće se susrećem s pojavom da navijači i novinari izražavaju svoje mišljenje. Mene, međutim, zanima samo i jedino pobjeđivanje. Brazil je, pod mojim vodstvom, zabio više od 100 golova. Momčad ima i kreativnost i ravnotežu. Mene, međutim, kritiziraju zbog zatvorenih treninga, zato što ne dopuštam intervjue ''jedan na jedan'' ili večeru s petoricom igrača istovremeno. Zatvoreni treninzi? Jednostavno, želim da se igrači potpuno koncentriraju na vježbanje na treninzima. Kažu da mi nedostaje kreativnosti. Eto, barem omogućujem novinarima da kreativno pišu",  ironičan je 46-godišnji Dunga, defenzivni vezni u svojim igračkim danima.

Brazil će prvu utamicu na Mundijalu odigrati u utorak protiv Sjeverne Koreje. Nakon toga ga očekuju puno teži ispiti u G skupini, protiv Obale Bjelokosti i Portugala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara