Duvnjak i Karabatić digli pobunu za spas rukometa: "Ne igrajte se s nama!"

Duvnjak i Karabatić digli pobunu za spas rukometa: "Ne igrajte se s nama!"
Foto: EPA

RUKOMETAŠI diljem Europe pokrenuli su akciju kojom žele smanjiti broj utakmica tijekom sezone.

Poznato je da je rukomet jedan od najtežih fizičkih sportova na svijetu. Rukometaši su tijekom sezone najviše na sportskim borilištima, osim što odrađuju obaveze u klubovima, godišnje imaju bar jedno veliko natjecanje, a ponekad i dva ako je to godina Olimpijskih igara. Nije puno drugačije ni u drugim sportovima, nogometaši idu preko 60 utakmica, a košarkaši mogu doći na 100 utakmica u sezoni.

Rukometni ritam je ubitačan

Takav je ritam za njih ubitačan, često su ozlijeđeni jer ljudsko tijelo jednostavno ne može podnijeti toliku količinu napora. Posljednjih godina ni hrvatska rukometna reprezentacija nije mogla računati na najbolje igrače baš zbog njihovih ozljeda koje su nastale od učestalog igranja.Javno obraćanje Duvnjaka i Karabatića na društvenim mrežama

Svi poznatiji rukometaši su se pobunili na društvenim mrežama i pokrenuli kampanju naziva "Ne igrajte se s igračima" poslavši poruku čelnicima EHF-a i IHF-a kako bi se smanjio broj utakmica.

Osim najvećih rukometnih zvijezda, Karabatića, Hansena i Gensheimera, u kampanju su se uključili i hrvatski rukometaši, poput Domagoja Duvnjaka, Luke Stepančića, Igora Karačića i drugih.

Nakon javne pobune očekuje se obraćanje glavnih rukometnih organizacija. 

Balić među prvima koji su se pobunili

Ivano Balić je među prvima još ranije izjavio da mu se gadi što čelnici rade od rukometa. Igrači su već dignuli glas protiv odigravanja deset utakmica u 17 dana na velikim natjecanjima.

"Danska i Njemačka ispale su u osmini finala 2017. godine, a TV kuće koje plaćaju sve tražile su više utakmica. Kao rezultat svega, IHF je promijenio sustav natjecanja da ponudi televizijama najmanje osam utakmica. Na igračima je da stanu na kraj ovome. Nismo meso, dosta je bilo. Moramo prekinuti ovaj cirkus u kojem se misli da igrači mogu igrati 10 utakmica u 17 dana, a između toga putuju tijekom dana za odmor", rekao je francuski golman Vincent Gerard, a Duvnjak se može složiti s njim.

"Mi kao igrači možemo napraviti malo ili ništa. To nije normalno, naših osam utakmica u ne znam koliko dana brutalno je za tijelo", rekao je Duvnjak.Uzmimo primjer Domagoja Duvnjaka.

Duvnjak igra u Bundesligi. Najjača liga svijeta u sezoni ima 34 kola, uz utakmice kupa i poneku prijateljsku, broj utakmica se popne na 45. Kada dodamo otprilike osam utakmica na velikom natjecanju, to su već 53 rukometna dvoboja. Reprezentacija tijekom godine igra i kvalifikacije, a kada je godina Olimpijskih igara, onda se broj penje na više od 60 utakmica u sezoni, što je svakako previše.

Drugi sportovi također imaju veliki problem

Nije puno drukčije ni u drugim sportovima. Nogometaši koji rano započinju ili kasno završavaju europska natjecanja odigraju više od 60 utakmica u sezoni. A radi se o najnapornijem od masovnih ekipnih sportova, jedinom u kojem je nezamislivo da se utakmice igraju dva dana zaredom.


Košarkaši rekorderi

Košarkaši u NBA ligi, odu li sve do finala, mogu odigrati i više od 100 utakmica. U europskoj košarci nije puno bolje otkad je pokrenuta elitna Euroliga i otkad je FIBA uvela reprezentativne utakmice usred sezone.
Cedevita je, na primjer, ove sezone već odigrala 69 utakmica, a do kraja će ih biti 80-ak pa i ne čudi što ima posebnu momčad za ABA ligu, a posebnu za domaću. A ima klubova kojima to i puno teže pada jer si ne mogu priuštiti ili nemaju uvjete za organizirati drugu momčad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#DontPlayThePlayers #ProtectThePlayers

Objavu dijeli Domagoj Duvnjak (@domagojduvnjak88)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara