LIGE PETICE

Dva lica Barcelone

Dva lica Barcelone
Foto: Getty Images

BARCELONU trese kriza nakon što je jučerašnjim porazom 2:0 od Granade ostvarila najgori ulazak u sezonu u posljednjih 25 godina. Navijači traže krivce, mediji prozivaju one koje smatraju odgovornima, a analitičari traže odgovore u brojkama.

Ernestu Valverdeu sve ozbiljnije se trese stolica. Kad se pogleda 15-ak posljednjih utakmica Barcelone jasno je kako postoji uzorak (ne)učinkovitosti koji bi itekako trebao zabrinuti sve u klubu. 

Naime, kada se pogleda posljednjih sedam utakmica koje je Barcelona odigrala na domaćem terenu i u gostima vidljivo je da Barcelona bitno lošije rezultate postiže u gostima. 

Očajna gostujuća forma

Barcelona je slavila u svih sedam domaćih susreta uz gol-razliku +16 dok je u gostima u posljednjih sedam utakmica bez pobjede. Upisala je tri remija i četiri poraza uz gol-razliku -9. 

Možda će netko pomisliti da Barcelona samo nije imala sreće i da je problem u realizaciji, kao što to inače zna biti kad velike momčadi upadnu u krizu, ali ovog puta to nije slučaj. 

Momčad Barcelone ne samo da puno manje zabija u gostima nego kod kuće (4-21) nego i stvara bitno manje prilika.

Problem nije samo u realizaciji

Katalonska momčad ove sezone na spomenutom uzorku od po sedam domaćih i gostujućih utakmica ima na domaćem terenu kreiranih 18 velikih prilika, a na gostujućem terenu samo njih pet. 

Kad se sve to uzme u obzir, jasno je kako Barcelonina kriza nije plod nesreće ili nekakvog divljanja slučajnih faktora, nego je plod sustavnih problema koji direktno koreliraju s činjenicom da u većini tih utakmica za Barcelonu nije igrao Lionel Messi. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara