Dvije godine od ubojstva navijača Sarajeva u Širokom. Nova žrtva je pitanje dana

Dvije godine od ubojstva navijača Sarajeva u Širokom. Nova žrtva je pitanje dana

Screenshot

VEDRAN PULJIĆ, 24-godišnji navijač Sarajeva, ubijen je u Širokom Brijegu prije točno dvije godine u do tada nezapamćenim navijačkim neredima, ne samo u BiH, nego na cijelom Balkanu.

Nije Puljić prva ljudska žrtva među BiH navijačima: U kolovozu 2005. u Zenici nakon utakmice Čelika i Željezničara, policajci su izudarali navijača gostiju Anera Kasapovića, iako im je govorio da je srčani bolesnik. Na putu kući doživio je srčani udar i umro na putu do bolnice. Liječnički nalaz potvrdio je kako je infarkt izazvan udarcima i pretjeranim uzbuđenjem. Međutim, tragedija u Širokom Brijegu,  za razliku od ove zeničke, motivirana je međunacionalnom mržnjom, koja posljednjih tjedana doživljava "procvat" na tribinama u Bosni i Hercegovini i oko u njih.

Ako mislite da je rat u BiH završen, pogledajte snimke s utakmica u Banjoj Luci i Mostaru

Podsjećanje na tragične nerede u hercegovačkom gradiću bilo bi dovoljno zlokobno samo po sebi, ali ovih dana, nakon velikih nereda u Banjoj Luci i Mostaru, čini se kako je doista pitanje dana kada ćemo na utakmicama BiH klubova dočekati novu žrtvu razarajuće međunacionalne i međuvjerske mržnje između tri naroda u državi gdje je rat navodno završen.

Nerede u kojima je poginuo njihov suborac, započeli su navijači Sarajeva

Kaos na širokobriješkim ulicama izazvalo je između 200 i 300 navijača Sarajeva, koji su došli u Široki Brijeg na prvenstvenu utakmicu njihovog kluba i domaćina s ciljem izazivanja nereda.

Puljića je ubio pripadnik Tutine bojne

Nakon što su razbijali po gradu i oko stadiona Pecara i u bijeg natjerali malobrojne policajce koji su osiguravali utakmicu, suprotstavili su im se naoružani civili i pri tome je Vedrana Puljića, navijača Sarajeva i pripadnika Hordi Zla, ustrijelio Oliver Knezović, bivši pripadnik HVO-a, tzv. Tutine Kažnjeničke bojne.

Knezović je nakon kratkog skrivanja pobjegao u Hrvatsku, gdje se predao u sjedištu policije u Zagrebu: "Zadovoljan sam i sretan. Vjerovao sam u hrvatski pravni sustav, zato sam i pobjegao iz BiH" rekao je Knezović, nakon što je iznio obranu pred istražnim sucem Županijskog suda.

Puljić poginuo od metka u uho, drugi navijač Sarajeva pogođen u pluća, Širokobriježanin u nogu

Tragična bilanca krvave nedjelje na širokobriješkim ulicama je 15 ranjenih civila i 16 policajaca, a do kraja dana je još 30 navijača zatražilo pomoć po povratku u Sarajevo. Tužiteljica Hercegovačko-neretvanskog kantona Vesna Ćavar otkrila je uzrok smrti Vedrana Puljića, navijača Sarajeva - pogođen je hicem u desno uho

Navijač Sarajeva koji je ranjen metkom u pluća i Širokobriježanin koji je dobio prostrijelnu ranu noge, oporavili su se u mostarskom KBC-u, a nakon što su pod nezapmaćenim mjerama osiguranja "deportirani" iz Širokog Brijega, još dva navijača su primljena u sarajevsku bolnicu s prostrijelnim ranama ruke i vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Video nadzornih kamera i situacija u Širokom Brijegu kobnog dana:

Snimke s kamera na tri lokacije u krugu stadiona pokazuju da su navijači Sarajeva sami započeli napad na policiju i građane u Širokom i (suprotno pisanju pojedinih sarajevskih medija) da ih nisu prvi napali navijači domaćih, niti su dočekani kamenjem i policijskom represijom.

Nakon što tri autobusa navijača Sarajeva dođu kod stadiona, stiže i ostatak pristalica gostiju koji potpuno zagospodare ulicom pored stadiona, a oni policajci koji im se suprotstave, izvlače deblji kraj.

Kada nakon toga brojni navijači Sarajeva (spominjana brojka od njih 600 je svakako prenapuhana, ali ih svakako ima pola od tog broja) krenu u slavodobitni "korteo" glavnom ulicom pored stadiona, vidljivo je kako nose štapove, palice i stolice iz okolnih kafića, kao i da im se nitko ne suprotstavlja.

Početak sukoba navijača i policije je kod stadiona pri čemu se po tko zna koji put vidi malobrojnost policije i njena nemoć da se suprotstave huliganima koji se "preko" njih žele obračunati s manjom skupinom navijača Širokog.

Sljedeće minute pokazuju već poznate i odgledane kadrove iz drugog kuta; izlozi duž ulice su porazbijani, a navijači Sarajeva i dalje dominiraju oko stadiona.

Prije nego što se vidi dolazak specijalne policije iz Mostara, navijači Sarajeva kreću u rušilački pohod prema centru grada. Tada je ranjen 60-godišnji Željko Zadro, koji je s prostrijelnom ranom na nozi primljen na intenzivnu njegu mostarskog KBC-a.

Navijači Sarajeva se tada vraćaju do stadiona gdje počinje njihov sukob s policijom i građanima u kojem stradava Vedran Puljić. Taj tragični događaj označava prekretnicu; navijači Sarajeva više nisu onako goropadni kao do tada, a na ulice izlaze i građani Širokog koji su se dotad od huligana iz Sarajeva skrivali po kućama i kafićima.

Još o tragičnim neredima u Širokom Brijegu:

> Video: Finale kaosa u Širokom - Policija evakuira Horde Zla dok ih svjetina kamenuje

> Blokada Sarajeva urodila plodom: Potpredsjednik Federacije otišao po navijače zatvorene u   Širokom

> "Dok je Vedran umirao, policajci i zaštitari su govorili: Neka umre balija"

> Video - Bivši Tutin vojnik, koji se predao za ubojstvo Vedrana Puljića, pobjegao u Hrvatsku!?

> Klub navijača: Sramota je da se Široki Brijeg prezentira kao fašistoidna sredina

> Policija: Navijači Sarajeva došli su samo s jednim ciljem - izazivati nerede!

> Brat ubijenog navijača Vedrana Puljića prerezao vene!

> Video - Svjedok demantira policiju: Vidio sam kako je policajac ubio Vedrana Puljića

>Video - Tragedija u Širokom Brijegu: Ubijen 24-godišnji navijač Sarajeva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara