Ecclestone pod istragom njemačkog tužiteljstva: "Spreman sam na punu suradnju"

Ecclestone pod istragom njemačkog tužiteljstva: "Spreman sam na punu suradnju"

Foto: AFP

ŠEF natjecanja u Formuli 1, 80-godišnji Britanac Bernie Ecclestone, prošlog je tjedna boravio u Minhenskom uredu Njemačkoga državnog odvjetništva, u kojem je odgovarao na pitanja istražitelja.

Usred skandala Ecclestone se našao nakon što je još u siječnju uhićen Gerhard Gribkowsky, bivši predsjednik SLEC-a, tvrtke u čijem je sastavu bila Formula 1.

U zatvoru je Gribkowsky završio zbog sumnje da je uzeo mito od 50 milijuna dolara. Lokalno tužiteljstvo sumnjiči ga da je ciljano srozao cijenu SLEC-u neposredno prije no što je kompanija od tadašnjeg vlasnika, Bavarske državne banke (BayernLB), prodana sadašnjemu, investicijskom fondu CVC. Transakcija je obavljena 2006. godine.

Istražitelji iz Državnog odvjetništva vjeruju da je 50 milijuna dolara provizije Gribkowsky upravo dobio kao nagradu za smanjivanje vrijednosti kompanijih dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donedavno uglednog poslovnjaka također optužuju za utaju poreza s obzirom na to da je transfer novca išao iz poreznih oaza u Mauricijusu i Djevičanskim Otocima na račun u Austriji, pri čemu je Gribkowsky prošao bolje no da je novac primio u Njemačkoj.

Njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung objavio je informaciju da je cijeli posao zapravo režirao Ecclestone, koji je od Gribkowskog i zatražio degradaciju vrijednosti SLEC-ovih dionica.

Ecclestone nije otkrio detalje je li ga bivši suradnik otkucao. U kratkoj je izjavi poručio:

"Bio sam u Münchenu kako bih tamošnjoj gospođi državnoj odvjetnici pokazao da sam spreman na punu suradnju glede istrage u slučaju dr. Grybkowskog. Činit ću to i nadalje uvjeren da ću na kraju biti oslobođen svake sumnje u nečasne radnje", rekao je Ecclestone za Pitpass.com.

Süddeutsche Zeitung također piše da je u vlastito oslobađanje uvjeren i pritvoreni Gribkowsky. Njegov je odvjetnik za list izjavio kako je siguran da će njegov klijent sačuvati pošteno zarađenih 50 milijuna dolara na računu, da će uskoro izaći iz zatvora i da će dobiti sudsku tužbu, posljedično i odštetu, zbog lišavanja slobode i rušenja ugleda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara