Ekskluzivni materijal iz tužbe Uefi: Za ovo će HNS tek platiti

IZ UEFE je Indexu u petak ujutro službeno potvrđeno da Uefina Disciplinska komisija provodi istragu zbog osnovane sumnje u rasističke i fašističke izljeve hrvatskih navijača tijekom utakmica hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu, a posebice tijekom četvrtfinalne utakmice protiv Turske. "Istražujemo optužujući materijal u odnosu na hrvatske navijače, u vidu isticanja nacističkih simbola i skandiranja. Detalje ne otkrivamo, a slučaj je u rukama našeg disciplinskog odjela.", rekao je Rob Faulkner, glasnogovornik Uefe.

Uefin odjel za komunikacije tvrdi da će odluka biti donesena u nadolazećim danima.

> Hrvatski navijači ne znaju što je rasizam

> Zbog pada koncentracije navijača Uefa traži 60 tisuća eura

HNS se još nije oporavio od čestitke koja je došla zbog pada koncentracije hrvatskih navijača na spomenutoj utakmici, čiji je rezultat bio palež 15-ak baklji, a tek će se saznati sankcije koje će Rusanova snositi zbog opetovanih fašističkih ispada dijela hrvatskih navijača. Momci i cure, hvala vam, bili ste prekrasni. Navijanje u Beču bilo je jedno od najdojmljivijih i nikada ga nećemo zaboraviti. Ali, nema zablude, jer manjina je opet aktivna.

Šokantne snimke dokazni su materijal koji je Uefi dostavljen putem prijave zbog "disciplinske povrede pravila nogometne igre". Nakon što je procurila vijest o novom postupku protiv HNS-a, a objavili su je srpski mediji, materijal koji sugerira nove ispade primitivizma nije bio dostupan. Stoga su se mnogi navijači s pravom upitali gdje su dokazi. Većina nije željela pokvariti dojam s tribina. Fotografije koje svjedoče o maloumlju dijela navijačke populacije, koja osobne frustracije i zablude liječi na nogometnim utakmicama, dobili smo od organizacije koja je iste poslala Uefi i inicirala istragu s više nego dostatnim osnovama. Postoje navodi prema kojima Uefa raspolaže i vlastitim dokaznim materijalom, a koje je Indexu potvrdio i glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

"Dali smo odgovor na dopis. Postavlja se nekoliko drugih pitanja, a zabranjena zastava je maknuta čim je uočena (Zastava na kojoj je umjesto šahovnice slika od ustaškog poglavnika Ante Pavelića o.pa.). Ne možemo tolerirati zviždanje na tuđu himnu, no to je bio dio navijača, to nije niti delegat registrirao. Oni su time iznenađeni. Mi smo u utorak dobili dopis, sve je prijavila monitoring grupa iz PHARE programa, koja se bori protiv rasizma", rekao je glavni tajnik, dodajući da bi istraga trebala ići u smjeru individualne odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno ćemo biti kažnjeni, ali što smo mogli učiniti? Treba nam šira društvena akcija. Nadam se da hrvatski klubovi neće igrati pred praznim tribinama", dodao je.

Fotografije koje posjedujemo prikazuju još detalja - stilizirano "U" na transparentnu skupine iz Ljubuškog i već klasični pozdrav, trans i uzdignutu desnicu. Fotografije su već u opticaju i mogu se vidjeti na nekim web stranicama.

Unatoč upozorenju, kazna kakva se ne pamti

HNS nikad nije pretrpio veću sramotu. 65 tisuća eura (za sada) morat će isplatiti Uefi, ukoliko ne prođe žalba koju su proslijedili po primitku drakonske presude. Zbog bakljade tijekom utakmice  s Turskom kažnjeni su cifrom od 60 tisuća eura. To je kazna kakva se ne pamti u novije vrijeme. Ipak, bila je sasvim očekivana, jer samo neozbiljna organizacija ne bi ozbiljno shvatila posljednja upozorenja policije Uefe, jedne od najmoćnijih organizacija u Europi. Koja se posljednjih godina zakačila na mir, ljubav i jednakost u svijetu i drakonski kažnjava i najmanje ispoljavanje društvu neprikladnih ostavština.

Hrvatska je upozorena nakon Livorna, prijetilo se izbacivanjem iz kvalifikacija ukoliko naši navijači budu rasistički vrijeđali engleske tamnopute igrače. Na stadionu je došlo do stampeda na ulazu, nekoliko je engleskih navijača dobili ogrebotinu, i reagirao je - FA.  Prijavio je HNS zbog brutalnog kršenja nadležnosti i primjene nepotrebne policijske sile nad engleskim navijačima. U gradu su se tukli Boysi i Torcida, na Maksimiru su pucale dimne bombe i HNS je platio 230 tisuća kuna kazne. Hrvatski klubovi rekorderi su u plaćanju kazni zbog nereda u utakmicama europskih kupova.

Njemački savez (DFB), navijačima, za primjer, daje putem nevladinih organizacija 1,3 milijuna eura, iz svojih sredstava, namijenjenih za edukaciju navijača. Ukupni budžet navijačke organizacije u Njemačkoj je 4 milijuna eura, a financira ih i država.
 
Udruge navijača su neovisne, neprofitne i nevladine, a Hrvatska je jedinstveni primjer gdje savez osniva klub navijača u partnerstvu sa privatnom firmom.

Dea Redžić
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara