Emir Hadžihafizbegović: Odgovorno tvrdim da je većina Bošnjaka navijala za Hrvatsku protiv Turske

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ, proslavljeni bosansko-hercegovački glumac i aktualni ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo komentirao je za Index situaciju u BiH do koje je došlo zbog utakmice Hrvatske i Turske na europskom nogometnom prvenstvu. Hadžihafizbegovića posebno smeta medijska konstrukcija po kojoj su svi Bošnjaci navijali za Tursku.

"To je jedna potpuno netočna konstrukcija. Istina je da su se u ovoj utakmici spojile dvije frustracije, ona Hercegovaca, koji ne priznaju BiH kao državu i koji fućkaju kada se svira državna himna, te frustracija Bošnjaka čiji niti jedan sportski klub 12 godina nije izašao van okvira ove države. Ali ti čine zanemarivo malu skupinu u odnosu na ukupan broj stanovnika", rekao nam je Hadžihafizbegović.

Ministar Hadžihafizbegović kaže da se u medijima namjerno podgrijava teza o nemogućnosti zajedničkog života u BiH, za što ona kaže da nije. Iz tog razloga je i revoltiran jučerašnjom emisijom Otvoreno urednice Dijane Čuljak Šelebaj o Europskom nogometnom prvenstvu u kojoj je pušten prilog koji, po Hadžihafizbegićevoj procjeni, bespotrebno diže tenzije.

"Odgovorno tvrdim da je većina Bošnjaka navijala za Hrvatsku u utakmici s Turskom. I to nije prvi takav slučaj. Trebali ste vidjeti kako je bilo u Sarajevu kada je poginuo Dražen Petrović, kada je utihnuo cijeli grad ili kako se slavilo kada je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon", rekao je Hadžihafizbegović.

"Zajednički suživot Hrvata i Bošnjaka već postoji"

Popularni bosansko-hercegovački glumac kaže da je najveći problem što se Bosnom bave oni koji nisu nikada u njoj bili i koji je u biti ne poznaju: "Trebaju malo doći ovdje i vidjeli bi da zajednički život Hrvata i Bošnjaka, ne samo da nije nemoguć, nego on postoji."

Za nerede u Mostaru, koji su uslijedili nakon utakmice s Turskom, kaže da su izvađeni iz konteksta što je najviše opasno.

"Jednom od mojih prvih dolazaka u Zagreb su me jednom prilikom grubo vrijeđali na nacionalnoj osnovi. Zar da sad na osnovu tog jednog događaja negativno doživljavam sve Zagrepčane i Hrvate? Pa to bi bilo suludo", kaže Hadžihafizbegović.

D.M.
Foto: Armin

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara