Zanimljivosti: Koji klubovi imaju najviše igrača na Euru i koja reprezentacija ima sve igrače iz domaće lige?

Zanimljivosti: Koji klubovi imaju najviše igrača na Euru i koja reprezentacija ima sve igrače iz domaće lige?

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZA Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj (10. lipnja - 10. srpnja) prijavljena su 552 igrača, od kojih čak 145 igra u engleskim klubovima.
 
Pojedinačno najviše igrača na EURO-u imat će Juventus i Liverpool, po 12 igrača, a ukupno će 213 klubova iz 35 liga imati barem po jednog igrača u Francuskoj.
 
Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da čak 145 igrača, što je gotovo 30 posto od svih prijavljenih igra u engleskim klubovima. Na EP-u će barem jednog predstavnika imati čak 39 engleskih klubova. Njima možemo pridodati i dva velška kluba Swansea City i Cardiff City koji igraju u Premiershipu, odnosno Championshipu i imaju zajedno sedam reprezentativaca pa dolazimo do brojke od 41 kluba i 152 igrača.
 
 
 
Treće mjesto na ljestvici klubova s najviše reprezentativaca drži Tottenham s 11 igrača, a zatim slijedi Manchester United s 10 predstavnika.
 
Dinamo u vrhu sa šestoricom
 
Po devet igrača imat će Barcelona, Bayern, Šahtar i Fenerbahče, a po osam Real Madrid, Basel, Roma, Arsenal i moskovski CSKA.
 
Među klubovima koji se izdvajaju po broju svojih predstavnika na EP-u je i hrvatski prvak Dinamo koji će imati šestoricu igrača u tri reprezentacije. U redovima Hrvatske su Gordon Schildenfeld, Ante Ćorić, Marko Pjaca i Marko Rog, za Rumunjsku igra Alexandru Matel, a na popisu portugalske vrste je vratar Eduardo.
 
Bundeslige i Serie A nakon Premierlige
 
Nakon Engleske, najviše nogometaša kruh zarađuje u Njemačkoj, njih 73, a zatim u Italiji (70), Turskoj (43), Španjolskoj (38) i Rusiji (31).
 
Na EURO dolaze igrači koji igraju i u nogometno egzotičnim zemljama kao što su Australija, Meksiko, Saudijska Arabija, Azerbajdžan, Lihtenštajn, Katar, SAD, Kanada…
 
Englezi jedini imaju sve igrače iz domaće lige
 
Reprezentacija Engleske jedina ima prijavljene sve igrače iz vlastitih nacionalnih liga, dok Rusi imaju samo jednog "stranca", Roman Neustadter igra u Schalkeu.
 
Sjeverna Irska, Walesa i Island u svojim "rosterima" nemaju niti jednog igrača iz domaće lige, Austrija ima samo jednog igrača iz nacionalnog prvenstva, a Albanija dvojicu.
 
KLUBOVI S NAJVIŠE PREDSTAVNIKA
 
12 – Juventus, Liverpool
 
11 – Tottenham
 
10 – Manchester United
 
9 - Barcelona, Bayern, Šahtar, Fenerbahče
 
8 - Real Madrid, Basel, Roma, Arsenal, CSKA Moskva
 
7 – Southampton, Dinamo Kijev, Bešiktaš
 
6 – DINAMO ZAGREB, Chelsea, Manchester City, Napoli, Zenit…
 
 
 
BROJ IGRAČA PO ZEMLJAMA U KOJIMA IGRAJU
 
145 – Engleska
 
73 – Njemačka
 
70 – Italija
 
43 – Turska
 
38 – Španjolska
 
31 – Rusija
 
25 – Ukrajina
 
22 – Francuska
 
19 – Švicarska…
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara