NBA

Disney World i grupni testovi ključ za 88 dana NBA ludila

Disney World i grupni testovi ključ za 88 dana NBA ludila
Foto: Getty Images

NBA LIGA u četvrtak je počela pripremati klubove za program testiranja na koronavirus i pregovara s četiri službena dobavljača, koji bi trebali omogućiti dovoljnu količinu testova nužnih za nastavak sezone, objavio je novinar Athletica Shams Chanaria.

To je prvi konkretni korak prema povratku NBA košarkaša na parkete, na kojima nisu bili od 13. ožujka.

Još nema konkretnih datuma niti odgovora na neka važna pitanja, ali na temelju glasina i riječi izvora američkih medija, može se složiti donekle precizna slika o planu nastavka najspektakularnije košarkaške lige svijeta.

Za normalni završetak sezone potrebno je 88 dana

Prema onome što zasad znamo, NBA bi početkom lipnja trebala objaviti da pripreme za nastavak sezone počinju oko 15. lipnja, a prve utakmice krenule bi sredinom srpnja. Prema procjeni Briana Windhorsta s ESPN-a, za završetak sezone trebat će 88 dana - 33 za ostatak regularnog dijela sezone i 55 za doigravanje. 

To znači da bi natjecanje potrajalo još tri mjeseca i završilo sredinom listopada, kad je NFL sezona već u punom jeku, a tada se igra i završnica MLB-a. Nova sezona na početku rasprava bila je planirana oko Božića, no ovakav rasplet ne bi ostavio dovoljno vremena za odmor, draft i sve što on povlači, prijelazni rok, a kamoli za eventualnu Ljetnu ligu.

Izolirani na 62.000 kvadrata Disney Worlda

Sve utakmice odigrat će se na jednome mjestu, u izolaciji, kao pod staklenim zvonom, a sve je izvjesnije da će ta lokacija biti Disney World pokraj Orlanda. Radi se o ogromnom području koje se proteže na 62 četvorna kilometra i zapravo je pravi mali grad, koji bi u potpunosti zauzela NBA liga. Na njemu postoje 34 resorta, od kojih je 28 u vlasništvu Disneyja, koji je ujedno i vlasnik ESPN-a, jednog od glavnih televizijskih partnera NBA lige. Na tom su području i tri dvorane u kojima se može igrati, a na ogromnim praznim prostorima može se lako podići i nekoliko montažnih.

Embed from Getty Images

Pretpostavlja se da bi u cijelom projektu nastavka NBA lige sudjelovalo oko 2000 ljudi, koji bi svi bili smješteni u Disney Worldu na ta tri mjeseca, odnosno kraće, ovisno o uspješnosti momčadi.

Hoće li se igrače pratiti kamerama i hoće li njihove obitelji imati pristup?

Još nije potpuno jasno kakva bi bila protočnost ljudi na tom području, tko bi mogao ulaziti i izlaziti i tako povećavati mogućnost zaraze. Najspornija pitanja među igračima su hoće li se njihovo kretanje pratiti kamerama i hoće li članovi njihovih obitelji imati pristup. Konačno, što će se dogoditi ako neki igrač bude imao pozitivan test? Što to znači za njegovu momčad i hoće li postojati karantena unutar karantene u kojoj će takav igrač čekati da se riješi virusa?

Masovna, stalna i precizna testiranja ključ su za nastavak natjecanja, a Kevin O'Connor s Ringera objavio je da liga kontemplira grupna testiranja, kojima bi se uz mali broj testova moglo provjeriti stanje većih skupina. Odnosno, u jedan test stavljaju se uzorci pet do 20 ljudi, pa ako se ispostavi da je pozitivan, svi uključeni bit će testirani ponovno kako bi se odgonetnulo tko je zapravo zaražen. 

NBA surađuje u istraživanju antitijela

Liga također surađuje s poznatom klinikom Mayo na istraživanju antitijela te izradi inovativnih testova, koji bi trebali dati odgovor o zaraženosti jednostavnim guranjem prsta.

Dr. Priya Sampathkumar radi s NBA ligom na programu koji bi pokazao koliko igrača i članova stožera ima antitijela za covid-19, koja bi mogla značiti imunost na ponovnu zarazu. To bi istraživanje moglo ne samo ubrzati povratak NBA lige nego i pomoći u globalnoj borbi protiv koronavirusa.

Grupni testovi su ključ

Kakvi god testovi bili na raspolaganju, svi sudionici projekta podvrgavali bi im se svakih nekoliko dana, možda i svakih 48 sati, s obzirom na fazu inkubacije. To bi značilo da bi za tri mjeseca igranja bili potrebni deseci tisuća testova, ali grupni testovi drastično bi smanjili taj broj i jednako drastično povećali šanse da se sezona zaista odigra do kraja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara