koronavirus u sportu

Evo zašto Zadar nije jedini problem: Pogledajte ove fotografije iz cijele Hrvatske

Evo zašto Zadar nije jedini problem: Pogledajte ove fotografije iz cijele Hrvatske
Foto: Pixell, Screenshot YouTube

U TRENUCIMA kad je otkazano finale turnira u Zadru, u Rijeci je odigrano finale Prve hrvatske boćarske lige između domaćeg Vargona i Pule.

Sportska vijest dana, ne samo u Hrvatskoj, šokantan je prekid Adria Toura u Zadru neposredno uoči finala između Novaka Đokovića i Andreja Rubljova jer se doznalo da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov pozitivan na koronavirus.

Kasnije su testirani i ostali tenisači s turnira te koronavirus imaju još najmanje trojica igrača, među kojima je i hrvatski tenisač Borna Ćorić.

Sinoć su u Zadru testirane ukupno 22 osobe, od čega je 19 negativnih. Uz Bornu pozitivni su Marko Panichi, kondicijski trener Novaka Đokovića, i Christian Groh, trener Grigora Dimitrova. Među tenisačima je bio i Marin Čilić, koji je dobio negativan nalaz, ali će svejedno ići u samoizolaciju na 14 dana.

U Zadru se igralo, ali i tulumarilo

U Zadru se igrao tenis, ali se i tulumarilo. Održavali su se koncerti, pjevalo se i plesalo, igrala se košarka, organizirana su druženja s djecom, a političari i osobe iz hrvatskog javnog života gurali su se kako bi što bliže bili Novaku Đokoviću i teniskoj eliti. Nikoga nije bilo briga za mjere opreza niti su se one poštovale. Zbog slučaja u Zadru dovedeno je pitanje odigravanja ostatka sezone u svijetu.

U Rijeci je bila slična priča. Kako vidimo iz priloženih fotografija te videa, organizator nije poštovao mjere opreza koje je donio HZJZ pa su gledatelji bili stisnuti na tribinama bez propisane društvene distance. Također, prilikom dodjele nagrada pobjednicima prvi čovjek hrvatskog boćanja Tomislav Ćurko rukovao se, grlio i ljubio s nagrađenima.

Pogledajte scene s boćanja u Rijeci

Već nekoliko dana znalo se da je novi val virusa pogodio BiH, a u subotu je u polufinalu nastupio igrač iz te države koji je doputovao u Hrvatsku samo zbog tog susreta. Naravno, taj igrač nije bio ni u kakvoj karanteni niti je testiran na virus.

Tomislav Ćurko, predsjednik Saveza i istaknuti HDZ-ovac, bio je Plenkovićev kandidat za preuzimanje županijskog ogranka u Zadarskoj županiji, no izgubio je od Božidara Kalmete. Bio je direktor zadarske Čistoće, a spominjalo se da ga Plenković gura za državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša.

U priloženom videu pogledajte kako je to izgledalo u Rijeci.

Međutim, bilo bi dobro da se ne pravimo blesavi i slijepi. Nije Zadar jedini problem niti je slučaj iz Rijeke izoliran.

Činjenica je da čim su popustile mjere, čim je stigla dozvola da gledatelji mogu na tribine, sva upozorenja o poštivanju socijalne distance nestala su kao da nikad nisu ni postojala. U nedjelju navečer bili smo na utakmici Lokomotiva i Hajduk.

Zašto Zadar nije jedini problem

Na zapadnoj tribini novinari i gledatelji sjedili su jedni do drugih, a da organizatorima nije palo na pamet da provjere pazi li se na pravila o propisanoj udaljenosti. Bili smo i na susretu između Osijeka i Gorice. Ista priča. Preslika onoga što se događalo u Zadru, Rijeci ili u nedjelju navečer u Kranjčevićevoj. Na svakoj utakmici koja se u Hrvatskoj odigrala otkako je gledateljima dozvoljeno doći na borilišta nitko nije mario za pravila. Ni organizatori, ni Savezi, ni igrači, ali ni sami gledatelji.

Zato, još jednom, nije Zadar jedini problem u ovoj priči. Virus se mogao proširiti na bilo kojem događaju prikazanom na gornjim fotografijama. Tko zna, možda i je samo to još ne znamo. Kriviti isključivo Đokovića i njegov turnir jednostavno je licemjerno. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara