Ferrari prijeti napuštanjem Formule 1: "Organizirat ćemo vlastito natjecanje i povući druge momčadi"

Ferrari prijeti napuštanjem Formule 1: "Organizirat ćemo vlastito natjecanje i povući druge momčadi"

Foto: Getty Images/Guliver Image

FERRARIJEV predsjednik Sergio Marchionne napao je bivšeg Ferrarijevog tehničkog direktora Rossa Brawna da kao zaposlenik Liberty Media grupe koja upravlja Formulom 1 pokušava ovaj sport odvesti u krivom smjeru koji nije u njezinom DNA.

Ferrari je nakon prijedloga pravila za motore 0d 2021. po tko zna koji put ponovio prijetnju odlaskom iz Formule 1 zbog sve veće težnje smanjenju troškova, standardizaciji dijelova, a kasnije i sve većem izjednačavanju prihoda među momčadima.

Marchionne je odlučan da ovoga puta prijetnja nije prazna i da će se Ferrari zaista povući ako vide da Formula 1 ide u krivom smjeru, a pokazao je prstom i u Rossa Brawna za kojega kaže da ovaj sport želi odvesti u krivom smjeru.

“Glavna stvar koja me muči je da unutar Liberty Media postoji osoba s velikim iskustvom u F1, a to je Ross Brawn, koji pokušava usmjeriti ovaj sport putem koji nije u njegovom DNA,” rekao je Marchionne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Mi smo dio F1 povijesti pa razumijemo ta sranja i razumijemo F1. Imamo trkaći odjel koji radi samo na F1 tako da jako dobro poznajemo F1.

"Moramo pokušati balansirati svoje interese s interesima Liberty Media grupe, ali mislim da to možemo postići kako bismo izbjegli Ferrarijev izlazak iz Formule 1."

Ferrari bi u slučaju odlaska pokušao pokrenuti alternativno prvenstvo

Marchionne vjeruje da je alternativno prvenstvo realna mogućnost ukoliko uspije okupiti dovoljno momčadi.

"Postoji mogućnost da kreiramo alternativno prvenstvo od 2020./2021.", rekao je: "Ne možemo ignorirati mogućnost, ali preferiramo to izbjeći ako možemo. Želio bih nastaviti u Formuli 1, ali moramo pronaći kompromise koji Ferrari ne ostavljaju bez mogućnosti da pokažu svoj DNA u svakoj utrci. Ako to ne možemo pronaći, Ferrari mora ići svojim putem. Ako Ferrari može povući ostale momčadi, moramo vidjeti s ekonomskog stajališta, ali mislim da bismo to mogli", dodao je.

"Prijašnji Concorde ugovor [između momčadi i F1] nas je onemogućavao da razmatramo mogućnosti izvan F1 cirkusa. Sad možemo analizirati mogućnost stvoriti nešto slično Formuli 1 u smislu spektakla."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara