Fifa i strani mediji prenijeli priču o četiri studenta koji su osnovali slavni klub

Foto: Torcida.org, Screenshot (Sporthirado.hu)

SVJETSKI mediji natječu se u epitetima dočaravajući veličanstvenu proslavu 100. rođendana Hajduka, a o Majstoru s mora oglasila se i Fifa.

"Četvorica Splićana na studiju u Pragu uspjeli su institucionalizirati nogomet u svom rodnom gradu i Hajduk je u 100 godina postojanja uspio osvojiti 18 naslova prvaka, od čega šest od raspada bivše Jugoslavije. Klub je tri puta igrao četvrtfinale Lige prvaka, a trenutno je u hrvatskom prvenstvu drugi, iza najvećeg suparnika, zagrebačkog Dinama", piše o Hajduku krovna svjetska nogometna organizacija.

"Jugoslavenski diktator Tito nije ga uspio preseliti u Beograd"

O jubileju Bijelih raspisali su se i naši susjedi: "Hajduk je na rođendanu poražen od Slavije Prag, ali 35 tisuća navijača to nije pokolebalo. Poraz su ostavili po strani u odnosu na sve uspjehe koje je klub postigao u posljednjih 100 godina", piše mađarski Sporthirado.hu ističući zanimljive detalje iz povijesti Bijelih: "Bivši jugoslavenski diktator Tito htio je svoj omiljeni klub preseliti u Beograd, pokušavao je nagovoriti hajdukovce, ali su ga odbili. Prvu međunarodnu utakmicu Hajduk je odigrao baš protiv Slavije, koja danas nije olako shvatila dvoboj u Splitu. Voditelj čitavog spektakla bila je Torcida, osnovana daleke 1950., koju poraz nije obeshrabrio. Nismo baš sigurni da će tako biti ukoliko za mjesec dana Hajduk izgubi od Dinama u Zagrebu", dodaju Mađari.Vijest o 100. rođendanu popratila je i Slovenska tiskovna agencija: "Hajduk je na proslavi 100. obljetnice izgubio od češke Slavije, uz mnoštvo popratnih događanja. Slavlje je počelo još u subotu, veličanstvenim vatrometom na samom stadionu."

"Navijači Hajduka napravili su sjajnu atmosferu, u subotu je gorjelo nebo nad Splitom i Dalmacijom"

"Hajduk Split - impresivna stogodišnjica", naslov je teksta francuskog Football365.fr: "Ne slavi se svaki dan 100 godina... Hrvatski klub Hajduk iz Splita, osnovan 1911. od strane splitskih studenata u Pragu, velikim vatrometom proslavio je 100 godina kluba, s mnoštvom zapaljenih dimnih bombi u gradu."

"Hajduče, sretan ti rođendan...s dva komada", naslov je Mondova teksta: "U subotu navečer gorjelo je nebo nad Splitom i Dalmacijom, a nedjeljnu zabavu pokvarila je praška Slavija koja je Hajduka pobijedila 2:0. Navijači Hajduka napravili su sjajnu atmosferu, koreografiju, a bilo je naravno i bakljade. Iako je njihova momčad slabo igrala, pjesma nije prestajala", dodaje se.

Rumunjski mediji Hajduka i njegove navijače imali su priliku upoznati prošlog ljeta, kad su Splićani izbacili Dinamo Bukurešt i Unireju na putu do skupine Europa lige: "Cijeli grad Split ukrašen je ovog vikenda zastavama kluba, a iznad njega su u subotu u ponoć gorjele tisuće baklji. Hajduk Split osnovan je 13. veljače 1911., a uz njega stoji Torcida, najstarija navijačka skupina u Europi, rođena daleke 1950. godine", piše Click.ro.

Glas o Hajduku pronio se i do dalekog Perua: "Hajduk se učlanio u društvo klubova koji postoje već 100 godina, sve zahvaljujući splitskim studentima, inspiriranim češkim nogometom", piše Deportes.terra.com.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara