KRIZA U SPORTU

Fifa odlučila: Dinamo može rezati plaće igrača bez dogovora, ali postoji jedan uvjet

Fifa odlučila: Dinamo može rezati plaće igrača bez dogovora, ali postoji jedan uvjet
Foto: Pixsell / I. Kralj

REUTERS je ekskluzivno objavio sadržaj preporuka koje je donijela Fifa u dogovoru s predstavnicima klubova i profesionalnim nogometašima povodom izvanrednih okolnosti i obustave natjecanja zbog pandemije koronavirusa. 

Tri mjere bit će ključne za postupanje klubova u narednim mjesecima kako bi preživjeli. Prva se odnosi na rezanje plaća igračima i trenerima tijekom pandemije, druga na igrače kojima ugovor istječe 30. lipnja tekuće godine, a treće pitanje je što će biti s prijelaznim rokom za transfere. 

1. Kako će se igračima smanjivati plaće?

Fifa u donesenim izvanrednim mjerama navodi kako je osnovni model za rješavanje ovog problema dogovor između igrača i klubova, pri čemu limiti za rezanje ugovora nisu zadani.

Ako se klub i igrač ne uspiju dogovoriti, postupat će se u okviru zakona pojedine države. Moguće je prema napucima Fife zamrznuti sve ugovore igrača dok su zamrznuta natjecanja, ali klub je u tom slučaju dužan isplatiti minimalac za igrače, propisan zakonom zemlje u kojoj se klub natječe.

Ako u zemlji u kojoj se pojedini klub nalazi ne postoji zakonodavni okvir u kojem je moguće regulirati status igrača, klub jednostranom odlukom može smanjiti plaće igračima, ali je takvu odluku dužan opravdati tijelima Fife. Potrebno je u tom pogledu dostaviti dokaze da je rezanje plaća igračima financijski opravdano smanjenjem prihoda. Fifa će razmatrati i jesu li rezovi proporcionalni za kompletnu momčad i zaposlenike kluba ili se odnose na pojedine igrače te jesu li plaće smanjene odlukom kluba nakon pregovora koji su odrađeni u dobroj vjeri za klub i za igrače.

2. Što će biti s igračima kojima ugovor završava 30. lipnja 2020. godine 

Igrač kojem ugovor istječe 30. lipnja tekuće godine ili ranije nema pravo napustiti klub kao slobodan igrač dok prvenstvo ne bude okončano ili dok ne budu donesene drugačije odluke o načinu završetka prekinutih sezona. Igrač je slobodan otići samo u slučaju dogovora s klubom. 

3. Što će biti s prijelaznim rokom 

Što će biti s igračima kojima ugovori s postojećim klubom traju do 30. lipnja, a već su potpisali ugovore s novim poslodavcem? Fifa traži da se osigura regularnost natjecanja na način da aktualni klub ima pravo zadržati igrača sve dok sezona ne bude okončana. Novi klub počinje s plaćanjem igrača tek kad krene nova sezona.

Igrači koji s klubovima dogovore raskid ugovora mogu potpisati za drugi klub u bilo kojem trenutku do okončanja krize. 

Kako će Dinamo riješiti sporove sa svojim igračima? 

Dinamo i većina igrača pod ugovorom zasad nisu postigli dogovor, a hrvatski zakoni nemaju rješenje za definiranje statusa igrača u izvanrednim okolnostima. Dinamo može jednostrano smanjiti plaće, dok igrači imaju pravo tražiti zaštitu na sportskoj arbitraži. Fifa će potom razmatrati jesu li Dinamove mjere opravdane, posebno u pogledu odluke kluba da smanji plaće tijekom polugodišnjeg razdoblja. Fifa se u svojim mjerama očituje za krizu tijekom trajanja pandemije, dok se nije razgovaralo o tome što će biti s ugovorima igrača nakon krize, hoće li cifre biti vraćene na staro.

Za Dinamo će dokazivanje financijske opravdanosti rezanja plaća biti izazov, jer za vrijeme obustave natjecanja klub zapravo štedi s obzirom na to da nema velik broj gledatelja ni sponzora, već je odluku o rezanju primanja igrača, stožera i radne zajednice donio na temelju predviđanja gubitaka u budućem periodu, ponajprije zbog pada cijena igrača, odgode Eura i upropaštenog prijelaznog roka. Dogovor između kluba i igrača bio bi idealno rješenje za obje strane, sve drugo ih uvodi u komplikacije i tešku birokraciju. 

Podsjetimo, nakon što su igrači i trener Nenad Bjelica odbili prihvatiti odluku kluba o smanjenju plaća tijekom šestomjesečnog razdoblja, Dinamo je otpustio kompletan stručni stožer prvog trenera. Bjelica ima ugovor još godinu i pol dana. Klub će s njim pokušati dogovoriti sporazumni raskid, dok su igračima na kućnu adresu ili putem maila poslani aneksi ugovora s kriznim mjerama. Dinamo se još ne oglašava o tijeku pregovora s igračima i prvim trenerom.
 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara