Fifa: Španjolski nogomet i dalje visi

Fifa: Španjolski nogomet i dalje visi

FIFIN predsjednik Sepp Blatter ponovio je prijetnje španjolskim nogometnim vlastima zbog političkog upletanja.

Formalno, prijetnje su usmjerene španjolskim vladajućim političarima, ali bi sankcije snosile nogometne organizacije i klubovi.

"Fifa će morati intervenirati ako španjolski vlastodršci donesu bilo kakvu odluku protiv Nogometnog saveza", izjavio je Blatter u Marci, vezano za pritiske državne vlasti na Savez (RFEF) radi održavanja prijevremenih izbora u nogometnoj organizaciji.

"Nisu ovo prijetnje ni pritisak, ali nećemo imati drugog izbora nego uvesti mjere. Očekujemo odgovor od španjolskih vlasti, koje moraju razumjeti da se ne moraju miješati u rad sportskih organizacija", nastavio je Švicarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolsko Ministarstvo sporta želi natjerati RFEF da prije travnja održi izbore za predsjednika obrazlažući da je to zato što se olimpijska reprezentacija nije plasirala na Olimpijske igre u Pekingu! Shvaćajući tu naredbu uvredljivim, jer olimpijski nogomet nikako nije mjera uspješnosti rada, RFEF to ne želi, a i ne mora prema FIFA-inom statutu. Dapače, skupština RFEF-a je većinom od 80% glasova podržala termin izbora za kraj godine, a predsjednik Angel Maria Villar najavio je da neće popustiti pritiscima iz državnog Ministarstva sporta.

U međuvremenu Uefin predsjednik, Michel Platini, pokušava djelovati kao posrednik tako da moli španjolske političare da se ne miješaju u nogometne stvari, a Blattera da ipak odustane od kažnjavanja Španjolske i ako ponovno izabrani premijer Jose Luis Zapatero nastavi "gnjaviti" RFEF.

Fifina bi kazna mogla zahvatiti Barcelonu u Ligi prvaka, Getafe u Kupu Uefa i državnu reprezentaciju. Osobito bi ironično bilo isključenje katalonske Barcelone zbog tvrdoglavosti vlade kojom predsjedava Zapatero, prvi španjolski premijer u povijesti koji navija za taj klub.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara