Formula 2000 - Veliki spektakl u Zadru

Formula 2000 - Veliki spektakl u Zadru

U ZADRU će se ovaj vikend održati utrka Svjetskog prvenstva Formula 2000 na moru za veliku nagradu Hrvatske. Utrka je jedna od većih sportskih manifestacija u zemlji u posljednjih 10 godina.

Na utrci će sudjelovati 25 vozača iz 15 zemalja, a sama utrka se događa u centru grada, na zadarskoj rivi.

Utrku će, javljaju organizatori, pratiti više od 200 milijuna gledatelja diljem svijeta.

Hrvatsku će predstavljati Ivan Šola, koji je svoje sposobnosti dokazao kao vozač motocikala i kao jedini hrvatski vozač boba četverosjeda.

Na svjetskom prvenstvu u Zadru 28. i 29. rujna timovi će se natjecati u tri utrke:

Speed record - utrka u kojoj sudjeluju jedan po jedan bolid. Vozi se jedan krug oko prve bove i prilikom povratka radarom se mjeri najveća postignuta brzina. Brzine znaju dostići i preko 200 km/h. Pobjednik je najbrži bolid.

Match race - utrka u kojoj sudjeluju po dva bolida. Vozi se dva kruga. Jedan se okrene oko prve (bliže) bove dok drugi produžuje oko druge (dalje) bove. Sljedeći krug, bolid koji se okrenuo oko prve ide na drugu bovu, a drugi se okreće oko prve. Pobjednik je onaj koji nakon drugog kruga prvi prođe ciljnom ravninom.

Finalna, glavna utrka - vozi se tako da svi bolidi krenu u isto vrijeme sa startnog pontona. Okrenu se oko početne bove i nastavljaju voziti kružnom stazom označenom bovama 40 krugova. Pobjednik je onaj koji prvi prođe ciljnom ravninom.
Lokaciju utrke možete pogledati OVDJE.Povijest Formule 2000

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utrke motornim čamcima sežu iz davne 1902. godine kada su Britanci osnovali motonautičku udrugu pod imenom Marine Motoring Association.
Među prvim državama koje su sudjelovale bile su Argentina, Belgija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska, Irska, Monaco, Norveška, Poljska, Švedska te na kraju Sjedinjene Američke Države.

Tijekom posljednjeg desetljeća UIM se najviše razvio. Doprinos tom razvitku je širenje utrka vođenih UIM-om te njegovim brojnim promotorima.
Tako je važno napomenuti kako su se horizonti proširili i na Kinu, Kubu, Abu Dhabi, Dubai, Grčku, Mađarsku, Jordan, Kuvajt, Malaziju, Maltu, Rusiju, Južnu Afriku, Tajland. 

UIM danas broji 51 zemlju članicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara