Mamić na Skupštini Dinama oduševljen rekordnom zaradom: "Vi ste čudotvorci!"

Mamić na Skupštini Dinama oduševljen rekordnom zaradom: "Vi ste čudotvorci!"

Foto: Hina

U DINAMU je održana nova skupština na kojoj se pojavio i Zdravko Mamić, bivši izvršni predsjednik, a danas savjetnik kluba optužen da je najbogatiji hrvatski klub oštetio za više desetaka milijuna eura. 

Mamić je na Skupštini održao kratak govor i poručio prisutnima: "Možete biti ponosni na prošlost Dinama i na rad Uprave". 

Dinamo u 2016. ostvario dobit od 103,65 milijuna kuna

Otkriveni su i financijski detalji poslovanja kluba u prošloj godini. GNK Dinamo je u 2016. godini imao 492.723.273 kn prihoda, što je povećanje od 99,1% u odnosu na 2015., dok 90,11% prihoda čini prihod od prodaje igrača i prihod od UEFA-e.

S druge strane, rashodi su iznosili 389.075.780 kn, od čega većinu iznose rashodi za plaće igrača i trenera. Te 2016. godine tako je ostvarena dobit u iznosu od 103.647.493 kn.

Mamić: Smijali su nam se zbog Roga i Brozovića

Na Skupštini je nekoliko puta pojašnjen način poslovanja Dinama koji je lani prikazao puno slabije financijske rezultate. Mamić je o tome rekao: "Već ove godine zatvoren je budžet za 2017. i to mudrim odlukama. Smiju nam se kad dajemo igrače na posudbu, a mi smo namjerno napravili posudbu Roga u Napoli za dva milijuna eura. Uvjet je bio da novac dobijemo u dijelovima, a ne odjednom, i to zato da bismo uskladili financijski fair play. Mogli smo to prošle godine napraviti pa bi rezultat bio za 14 milijuna eura veći. Smijali su nam se kad smo prodali Brozovića na isti način, posudba uz mogućnost kupnje. Imate toliko dobiti u jednoj godini da zatvorite financijski rezultat i za iduću godinu. Kapa do poda mojim suradnicima, vi ste čudotvorci". 

Na Skupštini je bilo prisutno 60 od 80 skupštinara, a na početku je održana minuta šutnje za nedavno preminulu legendu kluba Zvjezdana Cvetkovića.

Glavni direktor kluba Tomislav Svetina je otvorio skupštinu: "Okupili smo se da bismo usvojili izvješće za 2016. godinu koja je po puno toga bila specifična. Apsolutno je najuspješnija godina, financijski i sportski, godina na koju svi iz obitelji Dinama mogu biti ponosni. Te godine sve su naše selekcije na nacionalnoj razini osvojile prvenstvo Hrvatske, a tri selekcije od četiri osvojile su i Kup. Jedina koja nije osvojila je '98. godište, eto, izmaknula nam je nažalost jedna titula. Imali smo Ligu prvaka na Maksimiru, kao i Ligu prvaka mladih pa smo tako što se tiče te godine osvojili sve što se moglo osvojiti. Vjerujem da će 2017. biti na tragu te prošle godine". 

Svetina je objasnio strukturu prihoda: "Najveći dio je prihod od transfera igrača i onaj kroz sudjelovanje u europskim natjecanjima, a prihod od lokalne samouprave je malo manji od 5%. Grad Zagreb nije taj koji financira Dinamo koji uredno plaća svoje obveze. Budžet za sport Hrvatske je 109 milijuna kuna, a mi smo platili oko 35 milijuna poreza. S ponosom to ističemo jer ozbiljno pristupamo tome, ozbiljan smo klub, prihodujemo, ali i plaćamo. Svaki mjesec smo podložni kontroli ulaznih i izlaznih faktura".

"Kroz trend prihoda u zadnje tri godine vidite da što je veći pritisak na nas, mi smo bolji i jači. To što Rijeka bježi četiri boda ništa ne znači, jer to što imamo na terenu je ogroman zalog za uspjeh. Siguran sam da ćemo u zadnjem kolu zajedno proslaviti 12. naslov prvaka u nizu. Imamo zatvoren budžet za 2017. godinu, i to bez prodaje igrača i bez Lige prvaka. Izašli smo iz financijskog nadzora UEFA-e jer smo ostvarili takav rezultat", dodao je Svetina.

"Zbog penala u Vinkovcima tražili su ostavke, a niti jedna stranka ne govori o događanjima u Splitu"

Svetina se osvrnuo i na nerede u Splitu na utakmici Hajduka i Rijeke. "Dogodio se penal (Dinamu) u Vinkovcima, dogodio se nezabilježen ispad na terenu u Splitu, policija stoji, redari ne reagiraju... Nakon našeg penala tražili su ostavke, a sada se nitko od silnih političkih stranaka nije očitovao na događanja u Splitu. Puno je veće pitanje kad naoružan čovjek ganja suca po travnjaku, nego je li dosuđen jedan penal ili nije. Bili smo svjedoci nakon toga čitavom nizu sudačkih propusta. Mi radimo u teškim uvjetima, a postižemo dobre rezultate".

Predsjednik Nadzornog odbora Dinama Miroslav Rožić je zahvalio svom prethodniku Mirku Gjurašinu koji mu je prepustio poziciju nakon 11 godina. Rožić je, između ostaloga, kratko pojasnio zanimljivu strukturu prihoda modrog kluba:

"Dinamo od pola milijarde kuna prihoda, od ulaznica ostvaruje 0,14%, od godišnjih ulaznica 0,22%, dok na temelju TV prava ostvaruje 0,59%. Grad Zagreb ima 4,86% prihoda u toj strukturi, a ta sredstva se odnose na održavanje stadiona i rad s mladim nogometašima u školi. Na stadion i svakodnevno održavanje odlazi više od pola tog novca. Sve što Dinamo ulaže u obnovu je iz drugih Dinamovih sredstava, ne iz tog novca. Dinamo živi od sudjelovanja u međunarodnim natjecanjima i od prodaje igrača. Mislim da se Uprava kluba bavi nekim mađioničarskim poslom".

Predsjednik Dinama Mirko Barišić završio je Skupštinu kratkim govorom.

"Iskreno zahvaljujem na vašem doprinosu i vjeri u sve ovo što Dinamo i Uprava rade. Mislim da tu simbiozu treba održati i da je to način da zadržimo ovako uspješan sportski klub te da se nosimo ravnopravno s drugim velikim klubovima u Europi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara