Francuski političari traže otkazivanje večerašnje utakmice s Turskom

Francuski političari traže otkazivanje večerašnje utakmice s Turskom
Foto: Epa

VEČERAS će derbi skupine H u kvalifikacijama za Euro igrati Francuska i Turska. Obje momčadi imaju po 18 bodova i bit će to dvoboj za prvo mjesto skupine.

Međutim, dobar dio francuske političke scene traži da se utakmica ne odigra kao odgovor na tursku invaziju na Siriju te vojno salutiranje turskih nogometaša nakon utakmice s Albanijom (1:0) u petak.

Nakon utakmice, službena Twitter stranica turske reprezentacije postavila je fotografiju na kojoj se vidi kako cijela momčad i trenerski stožer čine istu gestu u svlačionici, s natpisom kako su igrači "posvetili pobjedu turskim hrabrim vojnicima i kolegama mučenicima".

Jean-Luc Melenchon, vođa francuske populističke ljevičarske stranke France Insoumise, napisao je sljedeći status na Twitteru:

"Ako turski nogometaši vojno pozdravljaju, moraju očekivati da će se s njima postupati kao s vojnicima neprijateljske vojske. Dakle, protiv njih ne igramo nogomet. Osnove sportskog bavljenja više nema!", poručio je.

U međuvremenu, Jean Christophe Lagarde, vođa desničarskog UDI-ja, rekao je sljedeće:

"Ovim vojnim pozdravom turska nogometna reprezentacija probila je granicu koja mora odvojiti sport od politike. Ne možemo na Stade de Franceu pozdraviti one koji podržavaju pokolje naših kurdskih saveznika."

Predsjednik francuske nogometne federacije, Noel Le Graet, navodno je rekao da će himna biti dovoljno glasna da uguši bilo kakve povike ili zvižduke gostujućih turskih navijača.

Rezultati by SofaScore
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara