Francuzi se vraćaju na Stade de France: "Naš hram neće biti stadion smrti"

Francuzi se vraćaju na Stade de France: "Naš hram neće biti stadion smrti"

Foto: Twitter

FRANCUSKA reprezentacija večeras se vraća na Stade de France, pariški stadion koji je u studenom prošle godine bio na meti bombaša samoubojica.

Te noći 14. studenog, u Parizu je gostovala njemačka reprezentacija. Obzirom da je riječ o aktualnim prvacima svijeta, oko 80 tisuća duša, zajedno s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, prisustvovalo je nogometnoj ljepotici. Međutim, nitko od njih ni u najluđim snovima nije mogao predvidjeti što će im se dogoditi u nastavku večeri.

Stade de France - mjesto na kojem je počeo krvavi pir


Trojica napadača vrebala su svoju priliku da uđu u stadion. Njihova je namjera bila detonirati bombe na tribinama, ali kad su shvatili da od toga ništa neće biti izvršili su napad u neposrednoj blizini stadiona. Tri eksplozije označile su početak terorističkog krvavog pira koji je na kraju uzeo 130 života.

Od tri eksplozije ispred stadiona, život je izgubio Manuel Colaco Dias. Nogometni fanatik, vozač, koji te kobne večeri nije trebao raditi. U auto su mu sjeli navijači koji su kasnili na utakmicu. Točno u trenutku kad ih je iskrcao ispred stadiona, jedan od napadača detonirao je bombu. Dias je bio prva od 130 žrtava koje će te večeri stradati u terorističkim napadima.

Eksplozija se jasno i glasno čula na stadionu, a utakmica je ubrzo prekinuta nakon što se poput požara prenijela vijest o tragičnim događanjima u cijelom gradu. Navijači su pohitali na travnjak, a sigurnosne službe u roku odmah evakuirale su nogometaše na sigurno.

"Nikad više"

"Takve stvari se ne zaboravljaju", rekao je Didier Deschamps, koji ne želi da stadion koji je njemu i ostalim francuskim navijačima donio toliko sreće u životu postane poznat kao stadion smrti.

"Ovo je naš stadion i nikad neću zaboraviti to što se dogodilo. Bio je ovo stadion koji nam je donio toliko sreće i veselja, što više nije slučaj. Žao mi je zbog onoga što se dogodilo, ali nema smisla vraćati se u prošlost. Moramo krenuti dalje", dodao je francuski izbornik.

Francuzi na nogama

A da do toga ne dođe zadužene su francuske sigurnosne službe. Francuski mediji javljaju kako je za ovu prijateljsku utakmicu angažirano oko 400 policajaca, a na i oko stadiona bit će raspoređeni snajperisti.

Utakmica između Francuske i Rusije počinje u 21 sat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara