Gadi nam se ovakav nogomet

Gadi nam se ovakav nogomet

Foto: Pixsell / I. Kralj 

BIO JE svibanj 2009. godine kad je sudačka četvorka u dvije utakmice izrežirala neke od najbizarnijih finala hrvatskog nogometnog Kupa, ali to je bilo vrijeme kada su Zdravko Mamić i njegovi poslušnici žarili i palili domaćim nogometom i kada se ništa drugo nije moglo ni očekivati.

Devet godina kasnije, ništa se nije promijenilo. Iako je Mamić već duže vrijeme u ilegali i pod prijetnjom zatvora, on svoju situaciju koristi na najbolji mogući način. Dokazuje to jučerašnje finale Hrvatskog kupa između Hajduka i Dinama te nova sudačka lakrdija kojom su nam još jednom zgadili hrvatski nogomet. 

Izmasakrirali su Hajduk, utakmicu, finale Kupa i finale cijele sezone. Nemoguće je smisleno gledati i komentirati nogomet uz tako goleme sudačke previde. 

Sudačku organizaciju vode kompromitirani ljudi koji očigledno nisu sposobni riješiti jedan od najvećih problema hrvatskog nogometa.

Mamić i dalje vlada preko svojih poltrona

U prošlosti su sudačke pogreške u puno navrata bile bespotrebno amplificirane, a arbitri stavljeni u koš plaćenika, međutim kako drugačije objasniti stvarnost u kojoj je kontrolor suđenja sucima Križariću i Zebecu jučer dao prolazne, čak zadovoljavajuće ocjene.

Kako prihvatiti da Stipković nije vidio ono što je većina gledatelja na stadionu i cijeli televizijski auditorij shvatila čak i bez ponovljenih snimaka te Beusanove presude. Njegove ocjene stoga se čine samo kao svijeće za novu tortu koju su svi skupno napravili dragome gazdi.

Hajduk je zadnjih pet godina izgubio baš svaku utakmicu koju je "morao" pobijediti

No sve ovo o čemu govorimo ne može, niti smije, isprati osjećaj da se Hajduk u posljednjih godina profilirao u luzerski klub. Od Špacine Europa lige, Bijeli su izuzev finala Kupa s Lokomotivom 2013. izgubili baš svaku utakmicu koju su "morali" pobijediti.

Uvijek blizu, to je zapravo Hajduk s kojim smo se navijači prisiljeni pomiriti. I nema to veze samo s HNL-om koji je izrežiran kao kakav loš ruski akcijski film, već i s kontinentalnim natjecanjima, počevši od Dnipra, Maccabija do Evertona od koji su baš svi na Poljudu bili zreli za poraz.

Karakter se stvara pobjedama u trenucima kad su svi protiv tebe

Naravno, nije lako igrati protiv sudaca, ali nikada, baš nikada Bijeli neće napraviti korak naprijed, ako se nakon ovakvih poraza krivci budu isključivo pronalazili drugdje. Propituje se imaju li igrači Hajduka karakter, ali on se stvara upravo pobjedama kada su protiv tebe svi.

Uz više rada i borbe te manje žalopojki, koje ne donose ništa dobro osim apatije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara