Gađanja presudila: Fak uz četiri promašaja 25., zlato Šveđaninu Ferryju

Gađanja presudila: Fak uz četiri promašaja 25., zlato Šveđaninu Ferryju

Tekst: M.Č.
Foto: AFP

NA DOHVATNOJ utrci biatlona (12,5 kilometara) na Zimskim olimpijskim igrama naš Jakov Fak osvojio je 25. mjesto, dok se zlatom okitio Šveđanin Bjorn Ferry.

Startni poredak dohvatne utrke odredio je nedjeljni sprint pa je tako prvi krenuo Francuz Vincent Jay, ispred Norvežanina Svendsena i našeg Jakova Faka koji je tako krenuo s 14 sekundi zaostatka. Zlatni Ferry i srebrni Austrijanac Christoph Sumann u utrku su startali osmi odnosno deveti, ali su gotovo perfektnim gađanjem popeli se na prve dvije stepenice pobjedničkog postolja. Treće je mjesto ipak uspio osigurati Jay.

Nedugo poslije starta utrke Slovenac Klemen Bauer nadoknadio je zaostatak od tri i pol sekunde za našim Fakom te su zajedno s Norvežaninom Svendsenom na prvo gađanje došli 11 sekundi iza Jayja. Fak je, nažalost, promašio dva hica na prvom gađanju i odraditi dva kaznena kruga po 150 metara što se itekako odrazilo na njegovom vremenu - zaostao je više od minutu za još uvijek vodećim Jayjom i pao na šesto mjesto.

Između prvog i drugog gađanja Svendsen je stisnuo Jayja na vrhu, zajedno su došli na drugo gađanje, ali je Francuz iskoristio promašaj Norvežanina i ponovno se odvojio na vrhu. Fak je u tom razdbolju nešto lošije trčao i, iako je promašio tek jednom, nakon pet kilometara je pao na 15. mjesto.

Ferryju zlato donijeli 19 pogođenih hitaca

Bjorn Ferry u tim je trenucima bio sedmi, a konačan se rasplet počeo nazirati nakon trećeg gađanja, prvog u stojećem položaju, koje je donijelo najveći broj promašaja. Jakov Fak bio je jedan od rijetkih biatlonaca koji je bio stopostotno precizan što mu je donijelo proboj na 11. mjesto. Najveći napredak ostvario je tada Ole Einar Bjorndalen, 17. sa starta koji je uoči posljednjeg gađanja imao broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ferry je dotad već stvorio laganu prednost pred Jayjom, a u međuvremenu se Austrijanac Sumann dohvatio drugog mjesta koje nije ispuštao do kraja utrke. Ono što si je priskrbio odličnim trećim gađanjem, Fak je prije i za vrijeme četvrtog. Promašio je zadnji hitac u utrci, a u zadnja dva i pol kilometra trčanja još je za nekoliko mjesta pao u plasmanu osvojivši na kraju 25. mjesto.

ZOI u Vancouveru, biatlon (muški), dohvatna utrka na 12,5 km:

1. Björn Ferry (Šve) 33:38.4

2. Christoph Sumann (Aut) +16.5

3. Vincent Jay (Fra) +28.2

...

25. Jakov Fak (Hrv) +2:07.2

...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara