Esport

Gameri padaju s nogu. Pogledajte kakva kondicija treba za ovaj esport

Gameri padaju s nogu. Pogledajte kakva kondicija treba za ovaj esport
Screenshot: YouTube

BEZ obzira o kojem se esportu radi, većina gamera će priznati da se igrajući možete pošteno oznojiti iako se čitavo vrijeme praktički niste pomaknuli iz sjedećeg položaja. Međutim, postoji i esport nakon kojeg nećete moći hodati, a posebno je popularan na Dalekom istoku. Ovo je Dance Dance Revolution i svjetsko prvenstvo se održava krajem siječnja u Japanu pod pokroviteljstvom tvoraca igre Konamija.

>Francusko čudo: U tri godine postao je jedan od najboljih nogometaša u FIFA-i

Dance Dance Revolution franšiza nedavno je napunila 20 godina, a izlaskom posljednje igre u serijalu 2016. polako joj raste popularnost. Pogotovo u Aziji, ali postepeno i u ostatku svijeta. Zato se dva najbolja igrača iz Sjeverne Amerike od prošle godine mogu natjecati u završnici Konami Arcade Championshipa u Japanu. Pojednostavljeno, radi se o glazbenoj arkadnoj igri u kojoj igrači na ritmičke i vizualne znakove stopalima pritišću označena mjesta na platformi. Na popisu pjesama na koje igrači plešu nalaze se i neki globalni hitovi poput Wake Me Up od Aviciija te Happy od Parrella Williamsa.

Natjecanje je počelo, kao i većina drugih, tako što su se u arkadnim igraonicama okupljali lokalni igrači i nadmetali u tome tko će ostvariti bolji rezultat. Dolaskom Dance Dance Revolution A igrači iz Sjeverne Amerike dobili su mogućnost pratiti rezultate igrača iz Azije i tako se natjecati u puno većoj konkurenciji od one lokalne. Od 2006. Dance Dance Revolution se koristio i u više različitih obraznih ustanova kao dio fitness programa i kurikuluma tjelesnog odgoja, a 2004. je u Norveškoj osnovan i prvi službeni sportski klub za igru, koji se natjecao na nacionalnim turnirima. Međutim, posljednjih godina Konami pokušava igru etablirati kao esport kroz Konami Arcade Championship koji se jednom godišnje održava u Japanu. Profesionalna natjecanja toliko su zahtjevna da igrači nakon njih često ne mogu stajati na nogama od umora.

Esport je natjecateljsko igranje videoigara kroz razrađeni sustav natjecanja, a Dance Dance Revolution zadovoljava svaki od tih kriterija. Jedan od najčešćih prigovora vezanih uz esport je onaj o nedostatku tjelesne aktivnosti i previše sjedenja, ali to sigurno ne vrijedi za DDR. Uvjerite se sami. 

Danas se općenito u esportu velika pozornost pridaje zdravlju igrača, i to ne samo tjelovježbi, već i prehrani te radu sa psiholozima. Kako bi mogli ostati fokusirani i mirni u izuzetno stresnim situacijama te igrati duži vremenski period, njihovo tijelo to mora moći podnijeti. Luka "Perkz" Perković je u posljednjem intervjuu za Index to potvrdio te naveo kako trenira minimalno tri puta tjedno, energetske napitke uopće ne pije i pazi na prehranu. Iako možda ne skaču po platformi već se u fizičkom pogledu uglavnom oslanjaju na preciznost, reflekse, koordinaciju oko-ruka te brzo donošenje odluka, većina profesionalnih gamera u razvikanim esportovima veliku pozornost pridaje zdravlju i tjelesnoj spremi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara