Genijalni Nikola Kojo jednim statusom na Twitteru ismijao sve Srbe koji prisvajaju Dragića i Dončića

Genijalni Nikola Kojo jednim statusom na Twitteru ismijao sve Srbe koji prisvajaju Dragića i Dončića

Foto: Fiba

LUKA DONČIĆ i Goran Dragić odveli su Sloveniju do europskog košarkaškog zlata, a tijekom cijelog Eurobasketa čitamo komentare srpskih navijača na društvenim mrežama kako je slovensko zlato zapravo srpsko jer su uz izbornika Srbina, dva ključna igrača Slovenije također Srbi.
 
Nikola Kojo, slavni srpski glumac i žestoki kritičar svih nacionalističkih i šovinističkih pojava u srpskom društvu, jednom je rečenicom na Twitteru ismijao sve Srbe koji su si uzeli za pravo prisvajati dvojicu slovenskih košarkaških majstora.
 
''Šved je ustvari Aleksa i živeo je u ŠveCku, a za braću Gasol se zna da su Pavle i Marko iz okoline Uba, tako da...'', napisao je Kojo na Twitteru.
 
Slovenija je prvak Europe u košarci. U nedjelju navečer Slovenci su u fantastičnom finalu pobijedili Srbiju i tako su došli do prvog i povijesnog košarkaškog zlata. Sloveniji je ovo prva medalja na velikim natjecanjima i odmah zlatna. Igrači, koje je do zlata vodio sjajni srpski stručnjak Igor Kokoškov, u prvom su redu fantastičnom i modernom timskom košarkom pomeli sve protivnike i do najsjajnijeg odličja došli su s omjerom 9-0.
 
Ipak, koliko god velike zasluge za ovo zlato imaju i u finalu nevjerojatni Prepelič i Jaka Blažić i Vidmar i Randolph… ono je ponajprije iskovano zaslugom nestvarne kemije između Gorana Dragića i Luke Dončića. Goran Dragić je zasluženo, da zasluženije ne može biti, izabran za MVP-a turnira, a Luka Dončić će, ako sve bude išlo po planu, vjerojatno biti prvi pick NBA drafta i buduća superzvijezda svjetske košarke. 
 
Nakon što je Slovenija u epskom četvrtfinalu na krilima Dončića i Dragića izbacila Latviju, srpski navijači su na forumima i po društvenim mrežama počeli prisvajati ovu dvojicu košarkaških majstora, tvrdeći da su slovenski rezultati zapravo plod srpske košarke jer je slovenski izbornik Kokoškov Srbin, kao i što su Srbi i dva najbolja igrača Slovenije. Nakon senzacionalnog i brutalnog detroniziranja prvaka Španjolske, ti su se komentari udvostručili, a u prvi plan guralo se Dragićevo slavljenje koševa s podignuta tri prsta i činjenica da je oko vrata nosio pravoslavni križ.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Za takve ''navijače'' sporedna stvar bila je igra Gorana Dragića i Luke Dončića te činjenica da su u njoj mogli uživati i oni koji košarku ne razumiju niti su za nju nešto posebno zainteresirani. Njima je jedino važno bilo to da su oni, eto, Srbi.
 
E, pa nisu. Možda i imaju srpsko podrijetlo, možda s očeve strane imaju pravo na srpsko državljanstvo, ali obojica su državljani Slovenije. I Goranu i Luki majke su Slovenke, obojica su rođeni u Ljubljani i što je jedino važno u ovoj priči, jedan i drugi više su puta jasno dali do znanja da su samo, i isključivo, Slovenci. 
 
Oni koji se vole igrati igre prebrojavanja krvnih zrnaca i uživaju prisvajati nešto što im ne pripada, na svoje su došli nakon što je FIBA izabrala najbolju petorku Eurobasketa.
 
Naime, nakon finalne utakmice uslijedila je dodjela individualnih priznanja i tako je MVP turnira postao Goran Dragić, a u idealnoj postavi svoje su mjesto, uz slovenskog playa, zauzeli Bogdan Bogdanović, Luka Dončić, Aleksey Shved i Pau Gasol. Dakle, ''tri Srbina'', jedan Rus i jedan Španjolac.
 
Društvene mreže su eksplodirale, srpski navijači su se masovno naslađivali, a onda ih je Nikola Kojo sa samo jednom rečenicom osramotio i ismijao.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara