Gips je osebujan lik, ali je često - u pravu

Foto: Damir Krajac/Cropix 
Video: Tomislav Brdjanović

OVE GODINE nije nas pitao skijamo li. Tako je bilo svaki puta do sada kada smo ga tražili izjavu. Prvo reci "skijaš li se", a onda možemo razgovarati. Lani smo ga slagali i upalilo je. Zapamtio je lice i uspjeli smo dogurati čak do kvalitetne polemike.

Sve je krenulo bezazlenim, uvodnim pitanjem o stazi u drugoj vožnji, odnosno načinu na koji je postavljena. Staro pitanje, ali uvijek iznova egzotični Gipsovi odgovori. Istina je da se ovdje radi o prevlasti velikih ekipa, makar je skijanje čisti individualizam. I jasno da Gispu to smeta. Možete ga voljeti ili ne, ali često je u pravu.

Razumijemo donekle njegovu ironiju, jer svjetskog prvaka novinari ne prate po brdima Svjetskog kupa. Japanci će, zbog svojih skijaša, bez problema potegnuti do Sljemena.

"Da redakcije imaju interesa pratiti Svjetski kup, sami biste vidjeli kakva je staza i ukazali na to. Vidjeli biste, da pogledate deset utka, da nešto ne štima. Ja sam u sukobu interesa kada to komentiram"

Dobro, mi još nismo ništa napisali, tek pripremamo svoje izvještaje, odgovorili smo Gispu kojeg je okružilo desetak novinara.

"Da vam ja rastumačim neke stvari ne biste više došli niti na nijednu utakmicu. Ne znam odgovoriti na vaša pitanja, jer to su pitanja na koja vi morate odgovoriti. Kada ja kažem da je staza lošije postavljena, odmah je to teorija zavjere. To mora netko drugi vidjeti, naprimjer vi. Ma što se mene tiče, ni ne morate"

Nije to bio ton kakav ste zamislili. Bio je to Gips sa svojim pogledom na svijet. Postoji li ipak tendencija da se laganijim stazama poravna konkurencija? Znamo da je Ivica vozač koji voli sprint, ono što slalom jest ili bi trebao biti. Zavoji, logika, sve ono gdje je često bolji od ostalih. Zato je sporna druga vožnja sa Sljemena koja je razljutila Vedrana Pavleka kao ništa do sada. Čista ravnica.

"Drugi postavljaju staze, a oni su lošiji od nas. Ovo nije momčadski sport. Zamislite da netko Federera ne postavi za nositelja zbog slabog koeficijenta Švicarske. U tom slučaju bi samo Australci i Amerikanci bili nositelji. Znam samo da mi postavljamo jednu stazu, a Austrijanci pet. A svi Austrijanci su iza Ivice u poretku. Upravo suprotno, trebao bi se cijeniti uspjeh skijaša iz male zemlje. To znači da taj skijaš ipak nešto vrijedi. I to nije teorija zavjere, nego činjenica. No ta priča ide dalje jer je pričam samo ja. Ja nisam da o tome pričam, to morate vi. Ja mogu samo reći da neću voziti"

Nismo imali zamjerke. Možda tek pitanje je li zadovoljan Ivicom, odnosno, čime nije zadovoljan.

"Dobro je vozio. Imam li zamjerki? Zašto bih imao? Je li netko Horscheru zamjerio kada je izletio u Flachauu, na svom teritoriju?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara