Godine koje su pojeli Mamići: Navodno su otišli iz Dinama, ali njihovo nasljeđe itekako živi

Godine koje su pojeli Mamići: Navodno su otišli iz Dinama, ali njihovo nasljeđe itekako živi

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell 

ZORAN je upravo tiho, u sjeni euforije oko Eura, otišao u Arabiju za trenera osmoplasiranog kluba Abdul Jatif Ameel lige, Kum Zdravko zimus se povukao u hlad neformalnog Consiglierea, sin Mario ionako "nije" menadžer igračima nego s njima ima tek "relacije" i pomaže im da se smjeste u bijelom svijetu.
 
Da se u Dinamu kuha nešto, svjedoči i to što su ovog ljeta, nakon što su Brekalo i Kalaica već otišli, na prodaju još dva dragulja: Pjaca i Ćorić. Do sada se prodavalo jednog godišnje, ali nikada cjelokupni cvijet mladosti.
 
Dodamo li tome da je klub još ranije napustila i rođakinja Sanda, neupućen netko će s tugom/srećom u glasu, ovisno kakav stav ima o Obitelji, zaključiti kako ovo nakon deset godina povijesnih uspjeha/strahovlade, više nije Dinamo Mamićevih.
 
Pri tome će dakako biti potpuno u krivu, jer izlazna strategija na koju se se Mamići odlučili, pritisnuti optužnicama u kojima ih se tereti da su Dinamo i Hrvatsku oštetili za 260 milijuna kuna, služi tek nastavku njihovog Dinama drugim sredstvima, ili da budemo doslovni: Dinamo će još dugo osjećati posljedice jednog obiteljskog deseteljeća od ukupno sedam koliko je star.
 
Bez obzira je li kodno ime odlaska braće "Poslije nas potop", koji bi se kreditno i dugovima zabrinjavajuće opterećenom Dinamu mogao i dogoditi, ali ne zbog odlaska nadčovječno sposobnih spasitelja posvećenih klubu, nego ne plasira li se ovog ljeta u Ligu prvaka. Ili ako je u pitanju druga opcija, da su se braća odlučila na "Odlazak u ilegalu" i povlačenje konaca iz sjene.
 
Ali bili Mamići na Maksimiru, na klupi stadiona Kralja Fahda u Riyadhu s Damirom Krznarom ili u loži onog u Bordeauxu s Tomislavom Horvatinčićem, Dinamo, to su oni. Barem ono u što se taj klub izrodio. I sjena čega će još dugo nad njim biti. 
 
Zanimljivo je i znakovito da se povlačenje i Mamića srednjeg, odnosno posljednjeg ključnog Mamića iz Dinama, događa tijekom Eura, gdje odlični rezultati reprezentacije saveza Mamića starijeg, u debelu sjenu i na zadnje stranice guraju sve što se događa u Hrvatskoj. Pad Vlade RH i to prvi u povijesti, ne zanima nikoga dok traje vatreno ludilo, pa gdje će odlazak Zorana Mamića u Saudijsku Arabiju?
 
Jer inače bi s naslovnica vrištalo da najuspješniji trener u povijesti HNL-a, odlazi iz kluba na kojeg od od Beča do Atene ljubomorno gledaju zbog uzornih financija, sjajnih uvjeta, najbolje omladinske škole i hrpe reprezentativaca. I to gdje? Očekivalo se da slijedom lanca koji je ustrojio njegov brat, preuzme reprezentaciju Hrvatske, ali nikako ne klub iz donje polovice saudijske tablice. Ali, tamo, razliku od zemalja EU, ne blokiraju plaće optuženicima. 
 
U sklopu njegovog strateškog uzmaka na Arapski poluotok za lakovjerne je dinamovce puštena i dimna zavjesa u liku omiljene maskote kluba Zlatka Kranjčara, koji se vraća kako bi opet bio trener, također s polutoka na kojem se plaća petro-dolarima. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ako doista ima netko da vjeruje kako je sada Dinamo najednom s povratnikom Cicom (koji se ionako putem medija već godinama nudi Mamiću starijem), savjetnikom Zdravkom i dijasporašem Zokijem, opet postao narodni klub vraćen navijačima, vrijedi ga podsjetiti da se vrijednosti i mehanizmi ustrojeni tijekom posljednjeg desetljeća njegove odnarođenosti i njegovanja "obiteljskih vrijednost" ne mijenjaju tako lako. 
 
Jer kompletan menadžment, operativa i klupska tijela Dinama, odabrani su, odobreni od strane Mamića i stasali su pod njima.
 
Mamićevim nasljednicima ostaje uhodana infrastruktura koju je upravo on ustrojio; za medijsku potporu zadužena je kuća najpoznatijeg hrvatskog ovrhovoditelja, koja upravo tijekom aktualnog Eura petice iz zalaganja zaslužuje bujičastim proglasima protiv neprijatelja hrvatskog nogometnog režima i objavama sprdnji s fejsa kao "planova terorističkog napada". 
 
Kao servis plasmana proizvoda nadaleko čuvene klupske škole, tu je pouzdani kadar HNS-a, koji je također za ručicu doveo i na mjesta predsjednika saveza i izbornika reprezentacije postavio onaj koji je sada samo Savjetnik Dinama. 
 
Kao što vidite, nasljednicima Mamićevih neće biti toliko teško kao što se čini, barem dok se ne snađu.
 
A što se tiče onih koji su došli ne tako tiho kao što su otišli, ali su svakako ušli u legendu, pravorijek će reći politika. 
 
Rezultati hrvatskih izbora predvidljivi su poput skupština Mamićevog Dinama. HDZ će nakon debakla i polugodišnjeg boravka na vlasti, tamo zamijeniti SDP. Mamić se neko vrijeme neće s Karamarkom nalaziti u Sheratonu jer će ovaj barem sljedećih par godina biti nebitan, odnosno neće moći od MOST-a ili koga već ultimativno tražiti kontrolu nad MUP-om ili kadrovirati po PNUSKOK-u kako bi mu prijatelj, istaknuti član i donator njegove stranke bio miran.
 
Ali, braća mogu biti mirna i u slučaju povratka "crvenih" na vlast, barem ako je suditi po iskustvu za vrijeme nedavnog SDP-ovog stolovanja u Banskim dvorima. S njima su se tada gađali verbalnom pirotehnikom, ali ne samo da je sve ostalo tek na tome, nego su za vrijeme Milanovićeve Vlade postali moćniji i bogatiji nego ikad prije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara