Goran je igrao za nju i za Hrvatsku, a onda više nije imao za koga

Goran je igrao za nju i za Hrvatsku, a onda više nije imao za koga
Foto: Guliver Image/Getty Images, Feđa Klarić

U ČETVRTAK navečer je u zagrebačkoj bolnici Rebro umrla sestra Gorana Ivaniševića Srđana. Imala je 53 godine. Sprovod je u srijedu u Splitu.

> Umrla sestra Gorana Ivaniševića

Godinama se borila s teškom bolešću, a umrla je u četvrtak nakon što je ujutro istog dana operirana.

Nekoliko tjedana prije vrhunca svoje karijere, osvajanja Wimbledona 2001., Goran je bio na dnu. Bio je debelo ispod 100. mjesta na ATP ljestvici i pobjeđivao ga je tko god je stigao. Ozbiljno je razmišljao o prekidu karijere.

Tih je dana nakon ispadanja na turniru u Dohi novinaru Timesa priznao da je osamdesetih počeo igrati za sestru oboljelu od raka, devedesetih za Hrvatsku u ratu, a onda više nije imao za koga ni za što.

"Možda konačno za sebe?" podsjetio ga je novinar. "Možda", rezignirano je odgovorio Zec. "Ali ja ne volim sebe baš toliko", dio je ulomka iz vjerojatno najboljeg teksta o Goranovom putu koji je ikad napisan, a potpisuje ga Boris Dežulović.

Sestra je Goranu bila jedan od najvećih motiva u karijeri.

Bolest otkrivena davne 1988. godine

"Jedan od najgorih dana u mom teniskom životu dogodio se koncem 1988. godine. Pripremao sam se za put u Australiju gdje sam planirao igrati kvalifikacije u Adelaideu i potom kvalifikacije Australian Opena i možda nastupiti na juniorskom turniru.

Prije nego što sam krenuo na put, otac mi je rekao da mi je sestra bolesna, da je liječenje skupo, da on ostaje doma i da ću biti sam. Ja te noći nisam spavao, a sljedeći dan sam otputovao u Australiju i tamo izgubio u završnom krugu kvalifikacija u Adelaideu, ali ušao sam kao sretni gubitnik i stigao do četvrtfinala.

I u Melbourneu sam prošao kvalifikacije i također stigao do četvrtfinala. Juniorski turnir nisam ni igrao. U svakom slučaju, sav taj nagradni fond koji sam zaradio u Australiji ponio sam u kešu, stavio ga u jaknu od koje se nisam odvajao sve do dolaska kući.

I zbog toga nisam spavao u avionu. Onda sam došao ocu i rekao: 'Evo ti pare, evo ti i jakna, samo da se mogu konačno naspavati'", ispričao je Ivanišević početkom ove godine za TV Ekran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara